„Vreau să ajung în Parlament pentru a repara greșelile care au adus mari prejudicii sucevenilor”, a declarat candidatul ARD pentru Camera Deputaților în Colegiul uninominal 3 Cajvana-Șcheia, democrat-liberalul Vasile Ilie. El s-a referit în primul rând la megalomanicul proiect ”Utilități și mediu la standarde europene”, care vizează reabilitarea sistemelor de termoficare în șase localități urbane și introducerea gazului metan în 61 de localități, proiect demarat în 2004 cu bani împrumutați de Consiliul Județean de la Deutsche Bank Londra, în sumă de 86,3 milioane de lei și cu termen de rambursare 25 de ani.
Vasile Ilie a declarat că, deși este o investiție care la prima vedere ar fi trebuit să fie benefică pentru localitățile sucevene, ea s-a dovedit distructivă pentru localitățile respective, care au fost condamnate la subdezvoltare.
„Practic localitățile sucevene și-au amanetat viitorul. Ele sunt nevoite să plătească anual sume mult mai mari decât forța lor financiară în contul ratelor și dobânzilor la credit și astfel nu vor mai putea să se dezvolte în viitor. Mai mult, ele plătesc pentru ceva ce încă nu au, deoarece aducțiunile de gaz metan nu au fost realizate. În ceea ce privește componenta de termoficare, acolo unde s-au construit centrale termice de cogenerare acestea nu au putut fi puse în funcțiune din lipsa beneficiarilor. Asta demonstrează că proiectul nu a avut o fundamentare temeinică și nu a ținut cont de realitățile din teren”, a declarat candidatul ARD pentru Camera Deputaților în Colegiul uninominal 3 Cajvana-Șcheia, democrat-liberalul Vasile Ilie.
Acesta a mai adus în prim-plan acțiunea de transformare a unor comune sucevene în orașe, o decizie cu efecte negative asupra locuitorilor. Ilie Vasile a amintit că în 2004 opt comune sucevene, printre care și Cajvana, din colegiul său electoral, au fost transformate în orașe în mod ilegal, întrucât nu aveau condițiile pentru a deveni localități urbane.
„Acest lucru face ca oamenii să plătească și astăzi taxe și impozite mai mari, lucru nedrept, întrucât nu beneficiază de condiții de oraș. Mai mult, aceste comune care au devenit orașe nu au putut accesa fonduri europene pentru dezvoltare, deoarece nu se încadrau în condițiile impuse pentru localitățile urbane”, a spus Ilie Vasile.
(16 nov 2012, 12:32:22