Omul de afaceri rădăuţean Constantin Galan, care este şi candidat la alegerile parlamentare din decembrie, şi-a pierdut calitatea de consilier local după ce deliberativul rădăuţean a avizat pozitiv, ieri după-amiază, un proiect de hotărâre pe această temă, proiect contestat de grupul USL-UNPR din Consiliul Local Rădăuţi. În referatul constatator ataşat proiectului de hotărâre se arată că Inspecţia de Integritate din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a constatat, în anul 2008, că Galan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 august-18 noiembrie 2008, întrucât a deţinut atât funcţia de viceprimar la Primăria Municipiului Rădăuţi, cât şi funcţia de reprezentant al Primăriei Municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Servicii Comunale SA. Decizia ANI a fost atacată în instanţă, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în mai 2010, recursul declarat de Galan împotriva sentinţei Curţii de Apel Suceava, decizia fiind irevocabilă.
Galan: Hotărârea de astăzi este ilegală, este un abuz, un joc al primarului Olărean
Dacă acesta a fost suportul proiectului de hotârâre în viziunea iniţiatorului, primarul Olărean, consilierul Galan consideră că starea de incompatibilitate a apărut numai între calităţile de viceprimar şi membru AGA, nu şi pentru cea de consilier local şi membru AGA. De aceeaşi părere a fost întregul grup USL, cât şi consilierul UNPR, care au decis să nu participe la votul pentru proiectul menţionat, condiţii în care acesta a fost votat numai de cei nouă consilieri PDL şi de viceprimarul PPDD, adică zece voturi.
„Consider că hotărârea de astăzi este ilegală, este un abuz, este un joc al primarului Olărean, un joc care să-mi păteze imaginea acum, când sunt în campanie electorală. Cred că singura urmare pe care o va aduce acestă situaţie nu va duce decât la creşterea notorietăţii mele. Mâine (n.r. astăzi) această decizie va fi contestată la Prefectură şi la instanţa de judecată, şi ,cu siguranţă, hotărârea va rămâne nulă, pentru că nu are suport legal. Mai mult, nimeni nu a solicitat încetarea mandatului meu, şi de aceea cred că este o făcătură a primarului pentru a-l sprijini pe contracandidatul meu, contracandidat care mi-a pus mai multe piedici în ultima perioadă. Sunt sigur că legea îşi va spune cuvântul şi hotărârea va fi anulată...”, a declarat Constantin Galan.
În Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 art. 25 alin. 2, se arată că „persoana eliberată din funcţie sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau încetării de drept a mandatului”.
(15 nov 2012, 12:16:11