La patru luni de la pierderea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi la numai două luni distanţă de alegerile parlamentare din decembrie, liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut o radiografie a eşecului din 10 iunie şi a vorbit despre aşteptările pe care le are faţă de scrutinul din 9 decembrie. Flutur a vorbit şi despre dezertorii din PDL, precum şi despre ce ar dori să vadă la noua conducere a Consiliului Judeţean Suceava. Interviul complet cu preşedintele PDL Suceava în cele ce urmează:
- Au trecut patru luni de la pierderea alegerilor şi aţi avut timp să faceţi o analiză la rece. Aţi ajuns la nişte concluzii?
- Sigur că imediat după alegerile locale am făcut o analiză la nivel local, dar şi naţional. După cum ştiţi, a fost un fenomen naţional şi trebuie să ne asumăm acest lucru, iar PDL a plătit în alegerile locale, prin votul politic, costul guvernării din ultimii ani de zile. Dacă vorbim despre Suceava, ponderea cea mai mare a acestui rezultat de la alegeri a fost votul politic pe care l-am plătit şi eu, ca lider politic naţional, ca om în echipa de la vârf, de foarte multe ori când s-au luat decizii importante. Unele dintre ele nu au fost uşor suportate de populaţie. Trebuie să ne asumăm acest lucru.
Desigur că n-am fost parlamentar, foarte multe decizii s-au luat în Parlament, dar îmi asum să plătesc cu echipa şi, de multe ori, unele greşeli s-au făcut fără ca eu să pot să fac ceva. Am făcut analiza, ne-am dat toţi demisia din Biroul Permanent Naţional, am avut un congres, alegeri, am candidat pentru secretar al PDL, am câştigat cu un număr foarte mare de voturi, şi ştiu că acest lucru înseamnă o foarte mare responsabilitate.
În 12 ani de politică, căci eu am intrat în 2000 în această luptă, am avut o ascensiune destul de puternică pentru judeţul Suceava şi la nivel naţional, iar acum, dacă vorbim de alegerile locale din primăvară, costul pe care eu l-am plătit a fost un cost politic.
- Pe plan local aţi identificat greşelile?
- Da, putem să vorbim şi despre aşa ceva, deşi, repet, cea mai mare pondere o are costul politic pe care l-am plătit. Uitaţi-vă, au fost spulberate aproape toate judeţele în care au candidat reprezentanţi ai PDL la Consiliile Judeţene, în Moldova nici nu mai vorbesc, toate au pierdut, dar şi în Ardeal, cu greu au rămas în două judeţe preşedinţi, dar care nu au fost identificaţi politic aşa cum am fost eu. Dacă ne gândim, aici, local, poate că era mai bine să antrenăm mai mulţi oameni, o echipă mai largă pe care să o am. Am încercat să iau multe lucruri pe cont propriu şi cred că nu a fost cea mai bună soluţie, adică să iau în piept o campanie electorală de multe ori de unul singur. Aceasta a fost una dintre greşelile mele.
Au fost şi disfuncţionalităţi. Niciodată nu-mi place să mă plâng ca om politic, dar 28 de mii de voturi nule mă face să cred că a fost şi o lipsă de supraveghere la urne a reprezentanţilor noştri sau a celor care puteau să ne ajute, ca să nu mai vorbesc de faptul că după alegeri foarte multă lume ne-a spus despre nereguli. Îmi pare rău că mi-au spus după. Adică, buletine de vot împăturite, neştampilate pentru preşedintele CJ. Numărătoarea a fost lăsată la urmă, pentru dimineaţă, mulţi dintre candidaţii pentru primari au fost interesaţi de ei şi de consiliile locale, iar CJ, şi în special preşedintele, a fost lăsat la urmă.
Repet, nu-mi place să mă plâng, trebuie să privim bărbăteşte orice victorie, orice înfrângere, dar eu cred că la peste 110 mii de voturi e un scor destul de consistent. Chiar dacă am trecut printr-o perioadă grea, ca om politic trebuie să-mi asum şi bune şi rele şi sunt convins că roata se învârte şi că vom reveni să guvernăm, inclusiv aici la Suceava, pentru că oamenii nu vor uita realizările făcute în mandatul meu.
Dezamăgit de colegii din PDL care s-au ocupat de zona Fălticeni şi zona Dornelor
- Aţi simţit că nu toţi oamenii din PDL au tras la aceeaşi căruţă?
- Depinde şi cum îi organizezi. Da, pot să spun şi acest lucru, pentru că am avut anumite zone, cum este zona Fălticeni, zona Dornelor, unde rezultatele au fost mult sub aşteptări. Aţi văzut, au fost şi dezertări din PDL, colegi de-ai mei, deputaţi care au plecat pe ideea că le va fi mai bine la putere. Nu pot să fiu de acord cu aşa ceva, pentru că, după această logică, dacă fiecare am fugi să ne fie cald în viaţa politică, cine ar mai rămâne să facă şi opoziţie? Da, au fost şi oameni care nu au turat motoarele cum trebuiau să o facă.
- V-aţi simţit trădat, în special de domnii Pardău, Prodan şi Uricec?
- N-aş spune, pentru că noi avem structuri bune în teritoriu. Sigur că se putea face mai mult în anumite zone, însă eu am mizat foarte mult pe realizările făcute în cei patru ani ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Ele trebuiau mai mult explicate şi de mine şi de echipa mea şi de colegii mei. Nu am socotit că o campanie se face doar în 30 de zile. Multe lucruri le-am făcut publice, dar n-a fost suficient şi mi-am dat seama că aceasta a fost una dintre greşeli. Sigur că despre colegii despre care am vorbit nu vreau niciodată să amintesc, nu e genul meu, cred că rezultatele vorbesc de la sine.
Crede că nu va avea parte de anchete şi dosare penale
- Vă aşteptaţi ca în perioada următoare să înceapă o cruciadă împotriva dumneavoastră, cum ar fi dosare penale şi anchete?
- Nu. Nu. Nu mă aştept să înceapă nimic, pentru că am fost un om corect, am lucrat corect, transparent, cu o echipă de profesionişti şi nu mă aştept la aşa ceva. Ştiu cum am lucrat eu, ştiu cum am lucrat şi cu adversarii politici şi nu am nici un fel de probleme din acest punct de vedere.
- Ştiu că s-a făcut un audit la CJ. Credeţi că se pot găsi nereguli în ceea ce vă priveşte?
- Nu, din câte ştiu eu nu sunt probleme. Nu sunt, şi am avut o echipă de oameni foarte buni, profesionişti, care au lucrat cu răspundere şi şi-au asumat-o, cum mi-am asumat-o şi eu, şi nu sunt probleme.
„Mi-aş dori ca cei din conducerea judeţului să se lupte să vină bani la Suceava”
- Sunteţi acuzat de cei aflaţi la conducerea Consiliului Judeţean Suceava că aţi început foarte multe lucrări ştiind că nu sunt fonduri suficiente pentru aceste lucrări. Iar ca un exemplu este şoseaua de centură, ale cărei lucrări au fost întrerupte.
- Aici sunt două aspecte. Sunt lucrări care depindeau de CJ şi sunt lucrări în judeţ unde aportul meu a fost evident, politic naţional. Dacă vorbiţi de şoseaua de centură, nu este în curtea CJ, dar m-am implicat foarte mult. Peste 80% din lucrare este finalizată. M-am implicat să conving în competiţia cu alte judeţe că această lucrare trebuie făcută şi realizată, pentru a scoate traficul greu din municipiu. Ce observ eu acum este că au tăiat investiţiile şi, din păcate, sunt părăsite lucrările la şoseaua de centură. Efectul este sugrumarea traficului din municipiul Suceava.
Dacă asta e o acuză, că m-am implicat să aduc fonduri la şoseaua de centură, pot fi multe acuze de acest gen. M-am implicat în multe proiecte, şi pe aeroport şi pe foarte multe drumuri din judeţ. Sigur că am şi convins Bucureştiul că şi Suceava este o zonă în care trebuie alocaţi bani şi mi-aş dori în continuare ca cei din conducerea judeţului să se lupte să vină bani la Suceava, inclusiv pentru deblocarea şoselei de centură. Iar dacă aţi văzut, n-am făcut critici la actuala echipă de conducere a CJ, pentru că beneficiază de o perioadă în care trebuie să se aşeze.
Nu cred că e o acuză că te-ai implicat să aduci bani. Adică, dacă nu faci nimic, atunci nu poţi fi criticat? Nu pot să fiu de acord. Eu am fost un om foarte implicat şi rămân un om implicat şi vreau să-mi reiau activitatea politică, de data aceasta în Parlament. Am experienţă, am mai avut două mandate de senator al României. Pentru că ţinta principală este, după părerea mea, continuarea dezvoltării acestei zone, şi Suceava să devină o capitală de regiune, obligatoriu, pentru că pe modelul a opt regiuni, capitala implică că va pleca la Iaşi. Susţin cu toată forţa un număr mai mare de opt regiuni, iar Suceava să devină capitala uneia dintre regiuni, pentru că are universitate, are un spital mare cu caracter interjudeţean, aeroportul care trebuie modernizat, populaţia este în număr mare, e unul dintre judeţele mari ale României, şi eu cred că trebuie să luptăm pentru acest lucru.
„Nu iau în calcul să pierd alegerile”
- Cum vedeţi lupta politică pentru Senat? Cum veţi lupta cu contracandidatul dumneavoastră, medicul Tiberius Brădăţan?
- Aici e o luptă, respect candidaţii şi, dacă aşa stau lucrurile, va fi o luptă între un om nou venit, cum e doctorul Brădăţan în politică, şi un om care vine din spate, cu o experienţă politică, vine cu fapte, dar vine şi cu o erodare. Adică trebuie să iau în calcul toate acestea. Eu privesc cu toată responsabilitatea competiţia politică, mai ales că sucevenii au nevoie de aşa ceva. Sper, sunt optimist, că vor ţine cont de ce am făcut pentru judeţul Suceava. Unde te duci în ţară multă lume nu înţelege de ce la Suceava oamenii nu l-au ales pe Flutur. Eu simt că este acest regret pentru foarte multe lucruri bune care s-au întâmplat.
- Dacă veţi pierde alegerile, vă daţi demisia?
- Eu nu iau în calcul, niciodată nu am luat în calcul, de 12 ani, să pierd. Merg să câştig, pentru că, inclusiv la alegerile locale, am obţinut un scor foarte strâns, într-o perioadă extrem de grea în care PDL a plătit costurile la nivel naţional, aşa cum o să vină şi rândul celorlalţi. A fost un scor bun, să scoţi cu 10 primari mai mulţi decât în 2008, a fost o performanţă. Una este să pierzi într-o bătălie cu 20% şi alta cu 40%, într-o bătălie în care partidul tău se duce la 12-14%. Uitaţi-vă şi în contextul general. Acum sunt convins că Alianţa România Dreaptă este altceva şi împletim aici noul cu vechiul, experienţa cu elanul şi energia pe care o au colegi care au venit recent în partid şi sunt convins că sucevenii vor da un vot pentru Senat pentru Gheorghe Flutur, pentru un mandat de patru ani.
- Şi dacă, totuşi, se întâmplă să nu fiţi ales?
- Încă o dată spun, un om politic responsabil trebuie să meargă la câştig. Toate la timpul lor, dar eu vin cu o ofertă de bun-simţ, pragmatică, şi sunt convins că voi câştiga.
Este convins că perioada dezertărilor din partid s-a terminat
- Vă aşteptaţi şi la alte dezertări din partid în perioada următoare, în special după alegeri ?
- Nu, nu mă aştept la aşa ceva. Mai mult, au şi venit figuri noi, oameni noi, nume deosebite în PDL şi PDL se coagulează. Mai mult decât atât, acum suntem în Alianţa România Dreaptă, care deschide porţile pentru intrări în partid, nicidecum dezertări. În ultima perioadă a început să vină, din nou, destul de multă lume şi oameni deosebiţi în PDL şi sunt convins că şi în ARD.
- În perioada în care aţi fost la putere, s-a vorbit mult despre anumite persoane care au avut beneficii şi care au strâns averi importante prin diferite afaceri cu statul. Aţi tolerat aşa ceva, aţi ştiut, ştiţi despre aceşti oameni şi aceste preocupări ale lor?
- Nici vorbă. De foarte multe ori este un folclor răutăcios, pentru că nu e o noutate să se vină cu astfel de discuţii şi acuze, dar cred că judeţul Suceava n-a făcut obiectul scandalurilor, anchetelor, al problemelor deosebite, faţă de ce este prin alte părţi prin ţară. Am fost foarte transparenţi în ceea ce am făcut, în special în cheltuirea banului public şi, deci, din acest punct de vedere, nu cred că sunt probleme. Dacă cineva a făcut, a ştiut clar că PDL nu este o umbrelă sub care să se acopere.
( 8 oct 2012, 11:20:50