Locuitorii cartierului Obcini au avut din nou ocazia de a sta de vorbă, faţă în faţă, cu primarul Ion Lungu, dar şi cu echipa sa de viceprimari şi consilieri locali, vineri seară, la restaurantul Nistru. Lungu a venit în faţa oamenilor cu exemple concrete de proiecte realizate în folosul locuitorilor din Obcini, dar şi cu o serie de proiecte pe care vrea să le pună în practică într-un nou mandat de primar.
Cel care le-a vorbit prima dată oamenilor a fost viceprimarul Viorel Seredenciuc, locuitor al cartierului Obcini: “Suntem aici pentru a susţine candidatura primarului Ion Lungu şi pe cea a lui Gheorghe Flutur la preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. Acum patru ani ne-am întâlnit în aceeaşi sală şi am vorbit despre ce vrem să facem în municipiul Suceava. Toţi puteţi vedea ce s-a făcut în municipiul Suceava în aceşti patru ani. Promisiunile au fost îndeplinite în cea mai mare parte, tot ce a depins de noi şi am putut face am făcut”.
Consilierul local Liviana Enea s-a adresat apoi celor prezenţi: „Tinereţea mea a început aici, în Obcini, aici mi-am format copilul, aici mi-am început cariera. Suceava arată altfel acum, este mult mai frumoasă, şi ştim şi de ce... datorită primarului Ion Lungu. Avem o şcoală nouă în Obcini, o grădiniţă nouă, o sală de sport, un parc. De aceea vă cer un vot pe 10 iunie pentru primarul Ion Lungu şi echipa lui”.
Ion Lungu: Când am ajuns primar, am avut de luat o decizie foarte grea
Primarul Sucevei a vorbit la final, după ce i-a prezentat locuitorilor din Obcini pe cei care fac parte din echipa sa şi reprezintă acest mare cartier al municipiului.
“Cartierul Obcini este unul foarte important şi a fost tratat la fel ca centrul Sucevei. Acum opt ani, când am ajuns primar, am avut de luat o decizie foarte grea – ori să lustruim oraşul, să punem o fântână arteziană cântătoare şi să spunem ce frumos e oraşul nostru, sau să facem ceea ce am făcut şi consider că am făcut bine – în primul rând să ne ocupăm de modernizarea infrastructurii subterane, de apă, canalizare, termoficare şi iluminat public. N-a fost simplu, n-a fost uşor, aceste lucrări au produs mult disconfort. Străzile au fost afectate, şi acum trebuie reparate. Dar cred că am făcut un lucru bun”, a declarat Ion Lungu.
Edilul sucevean a explicat că în 2004, când a devenit primar, peste 50% din consumul la apă, canalizare şi la termoficare erau pierderi fizice pe reţea.
“Astăzi, aceste pierderi s-au diminuat foarte mult, aproape se încadrează în standarde. Oamenii nu au simţit direct schimbarea, pentru că beneficiau de aceste servicii şi înainte. Dar acum avem apă de mai bună calitate, pentru că au fost înlocuite conductele, au fost reabilitate puţurile de apă de la Berchişeşti, a fost adusă staţie automată de clorinare, iar aici, pentru cartierul dvs., a fost reabilitat în totalitate castelul de apă de la Sf. Ilie. Au fost reabilitate reţelele de termoficare, iar factura pe total la energia termică s-a redus cu aproximativ 15% de la an la an, pentru că nu mai sunt pierderi pe reţea cum erau înainte.
Am contorizat toate scările de bloc, adică 3.600 de branşamente, astfel încât, astăzi, cetăţenii Sucevei plătesc doar ceea ce se consumă pe casa scării”, a explicat Ion Lungu.
Investiţii făcute în cartierul Obcini
Şeful municipalităţii sucevene a mai dat şi alte exemple de investiţii făcute în folosul locuitorilor din Obcini: “Punctul termic Obcini 1 a fost modernizat, iar dacă Guvernul se va ţine de cuvânt şi va continua programul Termoficare 2008 – 2015, vom moderniza şi al doilea punct termic. Astăzi, Şcoala Nr. 9 din Obcini este una dintre cele mai moderne şi mai performante din oraş. Acolo am realizat o sală de sport modernă, iar pe strada Slătioarei am făcut o grădiniţă nouă, modernă, în ciuda condiţiilor grele. Am sprijinit unităţile de cult din cartierul dvs., s-a sfinţit aici una dintre cele mai frumoase biserici din oraş - Sf. Cruce, au fost sprijinite bisericile Sf. Mina, Cuvioasa Parascheva etc. Am făcut trotuare moderne pe bulevardul Corneliu Coposu - vom continua cu alte trotuare şi s-au reparat o mulţime de străzi, precum Bistriţei, Rulmentului sau Corneliu Coposu”.
Ion Lungu a adăugat că anul acesta va fi asfaltată şi strada Măgurei: “Nu mai promit, să nu se zică că e o chestiune electorală, dar vă asigur că acest lucru se va întâmpla”.
Edilul sucevean a spus că modernizarea bulevardul principal, înlocuirea iluminatul public de-a lungul acestuia şi amenajarea unui parc la intersecţia bulevardului principal cu Calea Obcinilor este de asemeni în beneficiul locuitorilor acestui cartier.
La final, Lungu le-a spus sucevenilor că în viitorul mandat vrea să rezolve problema asigurării căldurii şi apei calde la preţuri convenabile, dar şi să salveze Termica, prin privatizarea acesteia, în scopul producerii de energie electrică, care să fie livrată nu doar pe piaţa internă, ci şi pe cea externă.
De asemenea, a precizat că va avea ca prioritate repararea anomaliilor existente în blocurile unde există mai multe tipuri de încălzire.
( 4 iun 2012, 19:08:15