vineri, 1 iun 2012 - Anul XVII, nr. 125 (5030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Muncă susţinută

Investiţiile masive de la Straja începute în ultimii ani vor continua şi în perioada 2012-2016

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi lovită puternic de inundaţiile din iunie 2008, Straja a avut puterea să se ridice, şi asta prin implicarea primarului Vasile Juravle, care a făcut eforturi uriaşe pentru a-i ajuta pe oamenii afectaţi de ape.

Nu mai puţin de 250 de gospodării au fost afectate de inundaţii, efectele potopului fiind vizibile şi pe drumurile comunale, terenurile agricole, precum şi unele clădiri care aparţin primăriei, respectiv Căminul cultural, şcoala generală, Dispensarul uman, Magazinul universal sau Grădiniţa de la Troci.

„S-a depus un efort extraordinar din partea autorităţilor locale, cât si a celor judeţene. Cu sprijinul direct al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, ne-am organizat imediat şi cu ajutorul primit şi din partea militarilor am reuşit, într-un timp foarte scurt, să repunem infrastructura pe picioare. S-au depus eforturi foarte mari pentru a ajuta populaţia să revină la casele lor, astfel încât perioada de iarnă să nu ne surprindă cu lucrări nefinalizate. În această perioadă grea am primit ajutoare umanitare, în special alimente, apă potabilă, materiale de construcţie, ajutoare în bani pentru gospodăriile afectate, care au fost distribuite, cu ajutorul salariaţilor de la Primăria Straja, pentru fiecare gospodărie. Aceste ajutoare au fost aduse în mod expres de către domnul preşedinte Gheorghe Flutur”, a precizat primarul Vasile Juravle.

 

Reprezentanţii PSD şi PNL, acuzaţi că nu s-au implicat în sprijinirea oamenilor din Straja

Edilul din Straja a ţinut să-şi exprime şi nemulţumirea vizavi de reprezentanţii PSD şi PNL, care în acele perioade de criză, de după inundaţii, nu au dat nici un semn prin care să-i ajute pe oamenii afectaţi. „În acea perioadă grea, nu a venit în comuna Straja nici un reprezentant al PSD-ului, al PNL-ului ca să aducă o pâine sau o sticlă de apă pentru cetăţenii care erau necăjiţi de aceste inundaţii devastatoare”, a spus Vasile Juravle.

 

Lucrări de îndiguire de peste 100 de miliarde de lei vechi

Retragerea apelor a fost urmată de o mobilizare generală pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. Astfel, s-a început proiectarea în regim de urgenţă pentru construirea de diguri în comuna Straja.

Aşa se face că acum sunt terminate lucrările de îndiguire în Jitărie, pe o lungime de 1,6 km, pe raza comunei Straja, aproximativ 3 km, lucrările fiind în execuţie. Valoarea acestor lucrări se ridică la circa 100 de miliarde de lei vechi.

În afara lucrărilor pentru îndepărtarea urmărilor calamităţilor, la Straja s-au realizat sau sunt în curs de execuţie şi alte lucrări. Mai exact, s-a construit un pod şi s-a canalizat pârâul de la „Climent”, s-a construit un pod la „Sofron” şi s-a început construcţia unei noi biserici în Straja, urmând ca, în toamna acestui an, aceasta să fie sfinţită.

 

Investiţii în şcoli, grădiniţe şi reţele de apă şi canalizare

În perioada 2008-2012 s-au realizat şi alte investiţii extrem de importante pentru comunitatea din Straja. Astfel, s-a reparat şcoala veche, şcoala mică a fost finalizată, având încălzire centrală, apă curentă şi toalete interioare, iar şcoala mare are termen de finalizare sfârşitul anului 2012.

De asemenea, în cursul anului 2009 s-a conceput un proiect integrat cu patru acţiuni de investiţii majore, respectiv modernizarea drumurilor comunale Ziminelul, Cămin Cultural, Păsăileni; înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare şi staţie de epurare; construirea unei grădiniţe moderne cu program prelungit de activitate; reabilitarea Căminului cultural din Straja.

„Acest proiect a parcurs toate etapele de licitaţie şi în acest moment este în curs de execuţie, lucrările fiind executate în proporţie de 60%.

Vreau să mulţumesc celor care m-au sprijinit şi m-au ajutat în realizarea acestui proiect: salariaţilor de la primărie, şi în special domnului preşedinte Gheorghe Flutur, care ne-a asigurat asistenţa tehnică de verificare a acestui proiect”, a spus primarul Vasile Juravle.

Valoarea totală a proiectului este de 2,5 milioane de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Termenul de finalizare a acestui proiect este luna iunie 2013.

 

Iluminatul public a fost modernizat

În ultimii patru ani s-au efectuat lucrări de modernizare a iluminatul public, atât pe drumul judeţean, cât şi pe drumurile comunale, montându-se peste 600 de lămpi de iluminat noi.

O atenţie deosebită s-a dat şi pentru întreţinerea drumurilor comunale. În Straja, reţeaua de drumuri comunale măsoară 65 de km, iar în fiecare an aceste drumuri au fost balastate cu utilajele primăriei. Aceste lucrări, dar şi altele extrem de importante pentru comună s-au putut efectua ca urmare a achiziţionării unor utilaje de către primărie, cum ar fi o wolla, un excavator, o basculantă, o maşină de pompieri şi o maşină de colectare a deşeurilor.

 

Sprijin pentru crescătorii de animale

O activitate importantă în comuna Straja o constituie şi creşterea animalelor. Peste 600 de gospodării beneficiază de subvenţii pentru creşterea animalelor şi pentru cultivarea terenurile agricole.

„Vreau să precizez faptul că atunci când preşedinte al României era Ion Iliescu, prim-ministru Adrian Năstase, iar ministrul Agriculturii Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, nu au fost în măsură să acorde nici un ajutor financiar ţăranilor. Singurul om care s-a zbătut, a negociat, şi care a rezolvat ajutorul financiar, ca ţăranii să poată beneficia de acesta, a fost preşedintele Gheorghe Flutur”, a menţionat primarul Vasile Juravle.

Anual, la Straja sunt alocate sute de milioane de lei vechi, bani care reprezintă subvenţii pentru creşterea animalelor şi pentru cultivarea terenurile agricole.

„Tot ce am făcut a fost posibil cu ajutorul actualului viceprimar, al salariaţilor primăriei, dar şi al tuturor celor care s-au implicat în bunul mers al activităţii din această comună. Pe această cale vreau să le mulţumesc pentru implicarea de care au dat dovadă”, a spus edilul din Straja.

 

Obiectivele pentru mandatul 2012-2016

Pentru perioada 2012-2016 se doreşte continuarea investiţiilor deja demarate, precum şi începerea unora noi. A fost depus deja şi aprobat un proiect pentru construirea unei grădiniţe cu trei săli de clasă în Jitărie, cu decontare prin Banca Mondială, proiect ce se află în stadiul de licitaţie pentru execuţia lucrărilor.

De asemenea, se intenţionează extinderea reţelei de apă şi canalizare în toată comuna, continuarea lucrărilor de îndiguire a râului Suceava, în zona „Ilişcău” şi „Ilariu”, canalizarea pârâului de la profesorul Cantemir până la Doruţ Zgărie, realizarea canalizării pârâului de la Căminul Cultural, Dispensar până la Bonzariu, canalizarea pârâului de la Sofron, Dragomir până la V. Tanasă.

Ca obiective pentru următorii patru ani mai sunt construirea unui pod peste pârâu la Nicolai Coldan, construirea unui pod peste pârâu la Savestru Cornari, amenajarea unei parcări pentru maşini în faţa Bisericii mari, finalizarea lucrărilor la Biserica nouă şi sfinţirea ei, asfaltarea drumului comunal de la George Sarafim la Costan Grumăn spre Bahnă, închiderea cu asfalt a drumului de la Costan Zgripţ la George Gavrilan, canalizarea pârâului de la Troci cu ajutorul fondurilor accesate de la Regiunea Nord-Est (după finalizarea litigiului dintre Direcţia Silvică şi Arhiepiscopia Sucevei).

O altă investiţie importantă preconizată este modernizarea şcolii generale noi prin construirea de toalete în incinta şcolii, racordarea la apă curentă, încălzire cu centrală.

„Acestea sunt obiectivele propuse pentru viitor, iar împreună actualul viceprimar, cu care am format o echipă, vrem să le ducem la bun sfârşit. Sper ca peste câţiva ani de zile, comuna Straja să fie o comună model pentru Bucovina”, a conchis primarul Vasile Juravle.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţiile masive de la Straja începute în ultimii ani vor continua şi în perioada 2012-2016.
 Vizualizări articol: 1638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Investiţiile masive de la Straja începute în ultimii ani vor continua şi în perioada 2012-20163.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   USL trimis de
( 1 iun 2012, 16:47:03
Vine Usl-ul la putere in Straja,stai tu linistit Vasilica cu aia mica:)))))
2.   Cum sa nu trimis de
( 1 iun 2012, 21:56:02
cine ti-a spus desteptul care si-a dat demisia de la un job sigur, o intrebare, ti s-au dat bani si ti s-a promis reprimirea in functie dupa esecul de pe 10 iunie, rau ati ajuns daca asa tare v-ati dorit sa aveti un candidat in acelasi nume cu primarul actual chiar asa va puneti sperantele in chiori , chiar credeti ca o sa se faca confuzie pe buletinul de vot mult succes jandarmule ai ajuns la apogeul cariereilaughing
3.   4 mandate trimis de
( 1 iun 2012, 22:21:54
Sa ne spuna domnul Juravle, actual primar ce a facut in celelalte 3 (trei) mandate anterioare. A cerut cate 50% din subventiile acordate celor ca adunau animale pe munti in stani, areceptionat lucrari doar pe hartie si le-a calamitat odata cu calamitatile din anul 2008, atrecut dintr-un partid in altul. Acum merge pe jos prin comuna, sta de vorba cu oamenii iar cand aude ca cineva este impotriva lui imediat trece la amenintari. Comuna de oameni slabi la minte. Asa primar merita. Toate neamurile lui lucreaza la Primarie iar consilierii habar nu au ce voteaza. De ce nu transmite sedintele de consiliu local prin cablu sa vada si prostimea ce se discuta.
4.   Primar de 2 bani trimis de
( 2 iun 2012, 22:57:33
Domnule Juravle, tactica dvs de 2 lei cu amenintari si santaj o sa se termine mai devreme sau mai tarziu. Nu mai mintii oamenii cu promisiuni desarte. Ai mare noroc ca strajenii sunt oameni fara caracter si demnitate. Acum sunt curios in ce partid o sa pleci. Din pacate am auzit ca nu prea ai variante, psd-ul nu si primeste tradatorii inapoi . NU vreau sa mai vorbesc de subventii,paduri si muuuuuuulte altele . Si asa ca o completare am vazut ca va laudati viceprimarul; nu a-ti avut niciodata viceprimar doar marionete domnule Juravle. As vrea sa vad o confruntare intre dvs si candidatul USL , dar sigur nu vreti asa ceva deoarece sunteti un las.
5.   Bunul simt lipseste trimis de
( 3 iun 2012, 17:11:40
De ce ti e frica domnule Juravle de jandarm? Nu a luat nici bani si nici nu este la apogeul carierei. El isi face campania corect, si cu mult bun simt, bunul simt care la dvs lipseste cu desavarsire. Acest "jandarm" cum ii spuneti are 3 mari atuuri:Dumnezeu, Legea si Guvernul. Se termina dictatura si la Straja . Asa ca strajeni haideti sa strangem randurile si sa i eliminam pe acesti dicatori portocalii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei