Candidatul UNPR pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălina Elena Vartic, consideră că şcolile sucevene care au fost închise în ultimii ani ar trebui să fie redeschise, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiţi să parcurgă distanţe lungi până la unităţile de învăţământ care au rămas.
Preşedinta UNPR Suceava a spus că principiul legii educaţiei este finanţarea pe copil şi nu finanţarea pe cadru didactic, motiv pentru care spiritul legii este că important devine elevul.
„În aceste condiţii, nu elevul trebuie obligat să meargă la profesor, ci profesorul să vină spre elev”, a spus Cătălina Vartic, care a adăugat că autoritatea judeţeană, împreună cu autorităţile locale, va trebui să identifice surse de bani pentru finanţarea redeschiderii şcolilor, inclusiv pentru plata cadrelor didactice care sunt obligate să facă naveta pentru a preda în aceste şcoli.
„Este mult mai ieftin să finanţezi deplasarea câtorva cadre didactice decât să susţii transportul a zeci de elevi, în fiecare zi, de acasă la şcoală şi înapoi”, a spus Cătălina Elena Vartic.
Ea a mai adăugat că în condiţiile în care se înfiinţează şi clasa zero, „este inuman” să obligi copii de 5 sau 6 ani, la primele ore ale dimineţii, să fugă ca să prindă un loc într-un microbuz care îi transportă către o şcoală aflată la foarte mare distanţă de casa părinţilor.
„Microbuzele şcolare au fost introduse pentru a transporta copiii ce locuiesc în zone izolate şi nu pentru a face servicii de tip Maxi-taxi cu elevii, pe rute ce includ satele dintr-o comună. Trebuie să regândim modul în care se procedează acum. Au fost închise şcoli, iar copiii trebuie să ajungă la unităţi şcolare situate la mare distanţă. În cel mai bun caz, elevii sunt preluaţi de microbuze şcolare, dar de cele mai multe ori copiii sunt nevoiţi să se trezească cu noaptea-n cap ca să ajungă la şcoală. În aceste condiţii, cât de performant mai poate fi un copil care s-a trezit devreme, a mers kilometri pe jos ca să ajungă la şcoală şi se gândeşte că va trebui să parcurgă aceeaşi distanţă înapoi când se termină cursurile şi e şi mai obosit”, a mai declarat Cătălina Elena Vartic.
Liderul UNPR Suceava a spus că îşi propune să sprijine şi să încurajeze performanţe în educaţie prin atragerea elevilor şi studenţilor cu rezultate remarcabile spre administraţie şi prin oferirea de burse de merit pentru cei care vor rămâne în Suceava.
(30 mai 2012, 13:25:27