Realizarea acoperişului Şcolii cu Clasele I-VIII „Ioan Băncescu” din comuna Adâncata, finalizarea lucrărilor de extindere şi reabilitare a unităţii de învăţământ, construirea de toalete cu apă curentă şi fosă septică până la începerea noului an şcolar reprezintă „prioritatea priorităţilor” pentru candidatul PDL la funcţia de primar, Viorel Cucu. Acesta a declarat că cea mai reprezentativă şcoală din comună, emblema localităţii, se află într-o stare jalnică, jumătate din clădire este acoperită doar cu o folie de plastic, iar sălile de clasă nu pot fi folosite întrucât plouă în interior şi s-a făcut igrasie. Cei 180 de copii, a spus Viorel Cucu, sunt nevoiţi să înveţe în cealaltă jumătate de clădire înghesuiţi, în condiţii total improprii, fiind expuşi la riscul apariţiei unor boli.
Candidatul PDL la funcţia de primar al comunei Adâncata la alegerile locale din 10 iunie a arătat că şcoala a fost decopertată în 2008, atunci când au început lucrările de extindere şi reabilitare. Viorel Cucu a criticat modul haotic în care s-au realizat lucrările, ceea ce a făcut ca şcoala să rămână neacoperită ani de zile. El a precizat că lucrările s-au blocat din cauza lipsei banilor şi l-a acuzat pe primarul PSD al comunei Adâncata, Dorel Filip, că nu s-a implicat în soluţionarea problemei considerată „urgenţa urgenţelor”, cu atât mai mult cu cât a fost dascăl în comună.
”Primarul nu s-a implicat deloc, a lăsat să lucreze fiecare cum a ştiut”
„Şcoala din Adâncata a fost lăsată fără acoperişdin anii 2008 -2009. Atunci au început lucrările, când fostul ministru liberal al Educaţiei, Cristian Adomniţei, a deschis puncte de lucru în foarte multe şcoli, fără însă să asigure şi finanţare. Firma Inscom din Fălticeni a făcut lucrări de patru miliarde de lei vechi în devans, dar a încasat doar 1,3 miliarde. În consecinţă, investiţia s-a blocat. Câtă vreme s-a lucrat, s-a lucrat de-a valma, haotic, fără căpătâi. Atunci când faci o casă, torni mai întâi o fundaţie, ridici zidurile, o acoperi şi după aceea, în funcţie de posibilităţile pe care le ai, începi să faci şi celelalte lucrări. La noi la şcoală s-a întâmplat invers. S-au apucat să dea jos acoperişul de pe şcoală, au pus o folie de plastic în loc, dar nu au mai terminat-o de acoperit. În schimb s-a lucrat la interior. S-au făcut instalaţiile electrice şi sanitare, s-a pus termopane, iar în şcoală plouă. Primarul nu s-a implicat deloc, a lăsat să lucreze fiecare cum a ştiut. Oglinda unui primar este în primul rând şcoala. Dar domnul Filip Dorel, care vreme de 40 de ani a fost învăţător şi director de cămin, trebuia să cunoască toate aceste lucruri”, a spus Viorel Cucu.
El susţine că administraţia locală a primit de la Consiliul Judeţean două miliarde de lei vechi, din care 1,2 miliarde trebuia să le folosească pentru acoperirea şcolii, însă acest lucru nu s-a făcut. Viorel Cucu se gândeşte ca atunci când va ajunge primar să-şi investească salariul în lucrările care trebuie făcute la şcoală şi neapărat în toaletele unităţii de învăţământ.
(28 mai 2012, 19:48:24