miercuri, 23 mai 2012 - Anul XVII, nr. 117 (5022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legislaţie

Ce spun deputaţii şi senatorii suceveni despre noua modalitate de alegere a parlamentarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noua lege prin care parlamentarii vor fi aleşi prin vot uninominal pur este contestată de reprezentanţii PDL Suceava şi lăudată de social-democraţi.

Este vorba despre legea adoptată ieri în Camera Deputaţilor, în baza unui proiect iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, care prevede că în Parlament vor ajunge deputaţii şi senatorii care se clasează pe primul loc în colegiul în care au candidat. De asemenea, prin noua lege se elimină pragul electoral. De precizat că în urma votului exprimat ieri, Camera Deputaţilor a respins amendamentul PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

 

Cătălin Nechifor: PDL nu poate să spună acum că nu este o lege bună

Liderul PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, consideră că votul uninominal pur este mult mai reprezentativ, în Parlament urmând să ajungă senatorii şi deputaţii care obţin cel mai mare număr de voturi. Nechifor a spus că noua lege respectă acelaşi principiu ca şi cel de la alegerea primarilor. „Acest vot pentru alegerea primarilor a fost introdus de PDL, partid care acum nu mai poate să spună că votul uninominal pur nu mai este bun acum şi că nu este o lege bună”, a spus Nechifor.

La rândul său, senatorul Gavril Mîrza a precizat că noua lege este una democratică, iar cei mai buni candidaţi vor ajunge în parlament. Mîrza a spus că nou act normativ elimină o serie de probleme apărute la alegerile din 2008, când candidaţi care s-au clasat pe locurile doi sau trei în colegii, cu 1.000 sau 2.000 de voturi, au reuşit să obţină un loc în Parlament.

„Nu este o lege perfectă, dar e o lege mai bună decât cea în baza căreia s-au organizat alegerile parlamentare din anul 2008”, a declarat Mîrza.

Opinia acestuia este susţinută şi de deputatul PSD Ioan Stan, care a mai adăugat că noua lege va asigura o reprezentativitate mai bună în Parlament.

 

Onofrei: USL nu mai ţine cont de democraţie

Din tabăra PDL, senatorul Orest Onofrei consideră că prin adoptarea acestei legi, USL demonstrează că nu mai ţine cont de democraţie, încercând să-şi creeze avantaje electorale.

„Cu toate acestea, cine sapă groapa altuia, cade singur în ea. Cei din USL şi-au întins singuri capcana. Până în toamnă, populaţia va face o diferenţă între PDL şi PSD, iar legea va deveni nu pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. PDL va creşte în sondaje, iar USL va scădea, iar această lege va fi în avantajul PDL”, consideră Onofrei.

De asemenea, deputatul PDL Dan Gabriel Gospodaru spune că legea este nedemocratică şi nu este de acord cu ea, nici acum, şi nici când a fost propusă de colegii săi.

„Prin noul mod de alegere a parlamentarilor se termină cu democraţia şi se revine la comunism. Este o lege extrem de periculoasă pentru democraţie”, a spus Gospodaru.

Singurul care pare să nu aibă obiecţii cu privire la această nouă lege este deputatul PDL Ioan Bălan, acesta declarând că „eu sunt uşor subiectiv. Am fost un candidat care a obţinut primul loc în colegiul care a candidat, dar şi locul al treilea la nivel naţional în cadrul PDL. Nu văd să fie vreo problemă. E în regulă. Cel care câştigă colegiul să meargă mai departe”, a spus Bălan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce spun deputaţii şi senatorii suceveni despre noua modalitate de alegere a parlamentarilor.
 Vizualizări articol: 1024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce spun deputaţii şi senatorii suceveni despre noua modalitate de alegere a parlamentarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei