Ministrul Dezvoltării regionale şi turismului, Eduard Hellvig, a anunţat, la Suceava, că ministerul pe care îl conduce va asigura finanţarea pentru finalizarea pârtiei de schi care se construieşte în Câmpulung Moldovenesc.
Eduard Hellvig a precizat că a dispus verificarea tuturor proiectelor pe care Ministerul Dezvoltării le-a realizat în perioada 2009 – 2012, existând posibilitatea să se realizeze o prioritizare a acestora în ceea ce priveşte finanţarea. Hellvig a arătat că proiectele care sunt într-un stadiu avansat de execuţie vor fi continuate, unul dintre exemple fiind şi pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc. „Nu sunt atât de iresponsabil să nu înţeleg că dacă au fost alocate resurse bugetare în anumite proiecte să le stopez, doar pentru că au fost făcute de fosta guvernare”, a spus ministrul Dezvoltării.
Ministrul Dezvoltării anunţă sancţiuni administrative şi instituţionale
Eduard Hellvig a adăugat că a dispus compartimentelor economice şi de achiziţii publice din cadrul ministerului să-i prezinte o situaţie a tuturor proiectelor realizate între anii 2009 şi 2012 şi o analiză a modului în care s-au cheltuit banii alocaţi de la buget.
„Trebuie să-şi asume cineva responsabilitatea cheltuirii banilor publici între anii 2009 şi 2012. Să nu uităm că această perioadă a fost una dintre cele mai nefaste şi cineva trebuie să răspundă politic pentru asta. În 1996, PSD a pierdut alegerile, dar a candidat cu sigla PSD. În 2000, CDR a pierdut alegerile, dar a avut responsabilitatea să meargă în alegeri cu aceeaşi siglă. Astăzi PDL fuge de responsabilitate”, a declarat Eduard Hellvig.
El a mai că Ministerul Dezvoltării va intra în perioada imediat următoare într-o etapă de auditare, „ca să ştim ce să preluăm şi să informăm corect cetăţeanul”. Hellvig a arătat că în urma acestei auditări vor fi luate măsuri administrative şi instituţionale, iar în funcţie de rezultate se poate ajunge chiar şi la sancţionarea unor angajaţi din cadrul ministerului.
„Cetăţenii trebuie să înţeleagă de ce s-au cheltuit aceşti bani şi de ce au fost supuşi la tăieri de 25% din salarii, la impozit forfetar şi la distrugerea industriei şi pe orizontală şi pe verticală”, a precizat ministrul Dezvoltării.
El a mai subliniat că politica Ministerului Dezvoltării trebuie să se facă în mod transparent.
„Vă asigur că predictibilitatea şi transparenţa vor fi prioritatea mea strategică ca ministru. Nu se va mai întâmpla să se cheltuiască bani aiurea, şi doar pe simplu motiv că cineva reprezintă un partid sau altul. Perioada asta trebuie să treacă”, a declarat Eduard Hellvig.
Pe de altă parte, el a arătat că în urma analizării tuturor proiectelor ministerului, există posibilitatea stabilirii unei prioritizări a acestora în ceea ce priveşte finanţarea.
Hellvig: Va exista o prioritizare a proiectelor ministerului
Pe de altă parte, el a arătat că în urma analizării tuturor proiectelor ministerului, există posibilitatea stabilirii unei prioritizări a acestora în ceea ce priveşte finanţarea. Eduard Hellvig a arătat că în România au fost iniţiate o serie de proiecte „faraonice”, dar şi proiecte de care românii nu aveau nevoie, cum ar fi patinoarele artificiale sau sălile de sport de mari dimensiuni, care consumă foarte multe resurse financiare. „Din păcate lipsa de transparenţă la toate proiectele care au fost finanţate din bugetul de stat îmi pun foarte multe semne de întrebare, iar aceste proiecte trebuie să înceteze. Nu ne mai permitem să facem proiecte pentru a ne mulţumi colegii din partide”, a declarat Hellvig.
Făcând referire la Suceava, el a precizat că în judeţ sunt 266 de proiecte finanţate prin Ministerul Dezvoltării, 140 dintre acestea fiind promovate de reprezentanţi ai mediului privat. „Asta arată că administraţia locală s-a obişnuit să primească bani de la bugetul de stat fără să facă nimic. Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că s-a terminat cu accesul la banul public doar în interes politic. Banii i-au băgat în proiectele, dar v-aţi uitat la costuri? Problema pe fond este ce faci cu banii pe care îi primeşti de la stat. Îi foloseşti judicios, sau o treime îi foloseşti pentru cetăţeni şi două treimi îi duci la clientela politică. Iar responsabilitatea mea ca ministru este de a face în aşa fel încât să înceteze ceea ce s-a întâmplat între 2009 şi 2012. A fost un jaf public”, a încheiat ministrul Dezvoltării.
(21 mai 2012, 12:34:04
”Am vrut să văd ce înseamnă o investiţie de 330.000 de euro finanţată şi cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Am constatat că preţul este de peste 1.000 de euro metrul pătrat, iar constructorii mi-au spus că pentru o astfel de lucrare preţul este de 750 de euro. Este un exemplu al modului în care s-au gestionat banii publici. . Când voi ajunge la Bucureşti voi solicita să se verifice caietul de sarcini al investiţiei de la Suceava şi corpul de control va primi ordin să cerceteze ce se întâmplă”, a declarat Hellvig.