Consiliul Judeţean Suceava ocupă primul loc la nivel naţional la accesarea de fonduri europene. Clasamentul a fost publicat într-un studiu al Institutului pentru Politici Publice, în care a fost analizată capacitatea şi implicarea administraţiei publice locale în absorbţia durabilă a banilor europeni pentru dezvoltarea comunităţilor din România. Analiza Institutului pentru Politici Publice a luat în considerare datele furnizate de autorităţile de management cu privire la proiectele în derulare între 2008 şi sfârşitul anului 2011.
Potrivit studiului IPP, în această perioadă, Consiliul Judeţean Suceava a accesat 78,3 milioane de euro din fondurile structurale de care a beneficiat România. Cu această sumă, Consiliul Judeţean Suceava ocupă prima poziţie la nivel naţional, pe locurile următoare clasându-se administraţiile judeţene din Sălaj şi Ilfov.
În raportul IPP Suceava se mai menţionează că CJ Suceava se numără printre administraţiile judeţene care au accesat cele mai mari proiecte prin Programul Operaţional Sectorial Mediu pentru implementarea unor sisteme integrate de management al deşeurilor. Proiectul obţinut de Consiliul Judeţean Suceava are o valoare de 35,7 milioane de euro.
Tot în studiul IPP se mai arată că Primăria Suceava a accesat o sumă de 23,3 milioane de euro.
Flutur: La CJ Suceava s-a muncit mult pentru atragerea de fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că studiul IPP arată faptul că în judeţul Suceava s-a muncit mult pentru atragerea de fonduri europene, acest lucru concretizându-se într-un număr foarte mare de proiecte promovate atât de administraţia judeţeană, cât şi de primării.
„S-a muncit mult. Din primul minut de când am preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean s-a muncit pentru promovarea de proiecte în vederea accesării de fonduri europene. Şi mă refer aici atât la Consiliul Judeţean, dar şi la primării, şi le mulţumesc pentru aceasta primarilor din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, dar şi celorlalţi primari care au avut astfel de iniţiative”, a spus Flutur.
El a subliniat că prioritatea a fost dezvoltarea infrastructurii, amintind de investiţiile pe bani europeni în modernizarea unor drumuri judeţene: Pojorâta – Rarău, Dărmăneşti – Calafindeşti – Siret sau Salcea - Vereşti – Roşcani. Preşedintele CJ Suceava a mai spus că investiţii importante s-au făcut şi în sistemul sanitar, exemplificând cu lucrările de modernizare şi cu dotările cu echipamente de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
„La acestea se mai adăugă foarte multe proiecte, şi în alte domenii. Şi drept dovadă că s-a muncit în această perioadă pentru atragerea de fonduri europene stau proiectele de câteva sute de milioane de euro pe care urmează să le implementăm de acum înainte, şi aş aminti doar de proiectele pentru reţelele de apă şi canalizare”, a declarat Gheorghe Flutur.