Privatizarea companiilor de stat este imperios necesară, întrucât prin impunerea la nivelul Uniunii Europene a unui deficit bugetar mai redus statul nu va avea bani să mai investească în companiile sale. Este părerea exprimată de vicepreşedintele PD-L Suceava, deputatul Dan Gabriel Gospodaru.
Gospodaru a făcut referire la recenta vânzare a societăţii Cupru Min Abrud către canadienii de la Roman Copper Corp. contra sumei de 200,77 milioane euro, arătând că statul a făcut o afacere bună pe de o parte, pentru că a încasat de aproape patru ori mai mult decât preţul de pornire al licitaţiei, şi pe de alta pentru că a scăpat de o societate neprofitabilă.
Gospodaru a declarat: „În ultimii 20 de ani nu a existat o companie gestionată de stat în domeniul minier care să fie profitabilă dacă eliminăm subvenţiile, arieratele la bugetele de asigurări de sănătate şi plăţile restante către companii private, care practic au influenţat negativ creşterea economică şi locurile de muncă. O companie care are datorii restante şi pierderi înseamnă cu alte cuvinte bani luaţi de la sănătate, educaţie, construcţia de drumuri.
„Prin impunerea la nivelul UE a unui deficit bugetar mai redus statul nu va avea bani să mai investească în companiile sale”
Gospodaru a mai precizat că „prin impunerea la nivelul Uniunii Europene a unui deficit bugetar mai redus, statul nu va avea bani să mai investească în companiile sale. Aceasta necesită găsirea de soluţii fie de finanţare, dar nu găseşti creditori care să-ţi împrumute o companie în starea în care era Cupru Min, fie de vânzare integrală, altfel situaţia companiei se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Dacă ne imaginăm că statul ar prelua şi datoria restantă şi cheltuiala de protecţie a mediului, ar însemna ca aceşti bani trebuie să-i luăm fie de la sănătate, fie de la pensii, fie de la construcţia de drumuri, deoarece deficitul bugetar nu poate fi majorat fără un efort suplimentar. Poate garanta cineva succesul dacă în ultimii 20 de ani nu s-a reuşit obţinerea de profit în mod sustenabil în acest domeniu de către companiile de stat?”.
Vicepreşedintele PD-L Suceava a arătat că în prezent este foarte greu să obţii de la creditori un împrumut de 200 de milioane de euro, cât s-a reuşit să se obţină din vânzarea Cupru Min, în condiţiile în care criza a amputat dramatic din fondurile disponibile.
„Cine investeşte 200 de milioane de euro plus cheltuielile de investiţii masive în tehnologie şi utilaje va fi capabil în mod cert să aducă experţi excelenţi care să poată începe extracţia de cupru şi plata taxelor şi impozitelor către stat aferente producţiei realizate”, a adăugat deputatul democrat-liberal. Canadienii de la Roman Copper Corp, a subliniat Gospodaru, sunt cei mai mari experţi din lume în extragerea de zăcăminte naturale, „iar acest <know how> de top nu îl deţinem, dovedind în ultimii 20 de ani că statul nu este cel mai bun gestionar din punct de vedere financiar al companiilor miniere”.
( 6 apr 2012, 13:22:17
IN TOT ACEST HAOS,PREZENTAT IN MASS MEDIA,TOTUSI ESTE INTERESANT SI DUBIOS FAPTUL,CA NU SE SUFLA O SINGURA VORBA DESPRE ,,TALHARIMEA PROLETARA'' DE LA CONVERSMIN.DE CE OARE???
VA URMA!