Deputatul PD-L de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat, în cursul zilei de ieri, că în rezolvarea problemelor apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş trebuie să fie evitată implicarea politicului. „Problema UMF din Târgu-Mureş este de a fi sau a nu fi de limbă maghiară? Cred că acum, mai mult ca altă dată, este din nou pus la încercare un principiu de bază al noii Legi a Educaţiei Naţionale, pentru care am militat şi continui să o fac, cel al depolitizării şcolii”, a precizat Ardeleanu.
Ea a arătat că susţine dorinţa studenţilor din centrul universitar din Târgu-Mureş de neimplicare a politicului în problemele învăţământului.
„Am clamat mereu depolitizarea şcolii româneşti şi am acţionat chiar la nivel de model personal în acest sens. Autonomia universitară este cea care trebuie să facă legea în învăţământul superior. Legea Educaţiei Naţionale precizează clar acest lucru şi, prin urmare, ea trebuie respectată”, a subliniat deputatul PD-L de Suceava.
Sanda-Maria Ardeleanu a spus că, din punctul său de vedere, nu contează limba în care înveţi, ci contează doar calitatea procesului de predare-învăţare. „Resping însă hotărât folosirea criteriilor lingvistice pentru a dezbina. Nimeni nu poate acuza guvernarea actuală, PD-L, de ignorare a intereselor naţionale, ale românilor de pretutindeni sau de nerespectare a drepturilor minorităţilor”, a explicat Ardeleanu. Ea a explicat că textul Legii Educaţiei Naţionale atestă într-un mod explicit existenţa unor universităţi multiculturale cu posibilităţi de predare în limbile maghiară, engleză etc.
„Nu trebuie să cădem în capcana separatismului etnic sau lingvistic. Regret gestul pripit al colegilor maghiari din coaliţia de guvernare de a părăsi, chiar şi pentru o zi, lucrările Parlamentului, mai ales pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a încheiat Sanda-Maria Ardeleanu.