miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Ardeleanu: Situaţia de la UMF Târgu-Mureş susţine principiul depolitizării şcolii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PD-L de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat, în cursul zilei de ieri, că în rezolvarea problemelor apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş trebuie să fie evitată implicarea politicului. „Problema UMF din Târgu-Mureş este de a fi sau a nu fi de limbă maghiară? Cred că acum, mai mult ca altă dată, este din nou pus la încercare un principiu de bază al noii Legi a Educaţiei Naţionale, pentru care am militat şi continui să o fac, cel al depolitizării şcolii”, a precizat Ardeleanu.

Ea a arătat că susţine dorinţa studenţilor din centrul universitar din Târgu-Mureş de neimplicare a politicului în problemele învăţământului.

„Am clamat mereu depolitizarea şcolii româneşti şi am acţionat chiar la nivel de model personal în acest sens. Autonomia universitară este cea care trebuie să facă legea în învăţământul superior. Legea Educaţiei Naţionale precizează clar acest lucru şi, prin urmare, ea trebuie respectată”, a subliniat deputatul PD-L de Suceava.

Sanda-Maria Ardeleanu a spus că, din punctul său de vedere, nu contează limba în care înveţi, ci contează doar calitatea procesului de predare-învăţare. „Resping însă hotărât folosirea criteriilor lingvistice pentru a dezbina. Nimeni nu poate acuza guvernarea actuală, PD-L, de ignorare a intereselor naţionale, ale românilor de pretutindeni sau de nerespectare a drepturilor minorităţilor”, a explicat Ardeleanu. Ea a explicat că textul Legii Educaţiei Naţionale atestă într-un mod explicit existenţa unor universităţi multiculturale cu posibilităţi de predare în limbile maghiară, engleză etc.

„Nu trebuie să cădem în capcana separatismului etnic sau lingvistic. Regret gestul pripit al colegilor maghiari din coaliţia de guvernare de a părăsi, chiar şi pentru o zi, lucrările Parlamentului, mai ales pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a încheiat Sanda-Maria Ardeleanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ardeleanu: Situaţia de la UMF Târgu-Mureş susţine principiul depolitizării şcolii.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Ardeleanu: Situaţia de la UMF Târgu-Mureş susţine principiul depolitizării şcolii2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei