Deputata PD-L de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că opoziţia nu are nici o scuză că nu a fost prezentă marţi la vot, în Parlament, la adoptarea Legii Lustraţiei, făcând referire specială la parlamentarii liberali, care au fost coiniţiatori ai legii. „În aceste condiţii, opoziţia nu are dreptul de a aduce obiecţii legii pe care nu a venit să o modifice şi să o voteze pentru că parlamentariii USL erau prea ocupaţi cu greva lor de lux”, a spus Ardeleanu. Deputata PD-L de Suceava consideră că adoptarea Legii Lustraţiei, care interzice unor persoane ce au ocupat diverse funcţii în regimul comunist să ocupe funcţii numite în aparatul de stat, este un succes al actualei coaliţii, un gest de reparaţie morală pentru societatea românească. Chiar dacă vine cu o întârziere de câţiva ani, a spus Ardeleanu, legea aduce o doză de moralitate mult aşteptată în politica şi administraţia românească, impunându-le celor care au făcut parte din aparatul politic comunist să stea departe de conducerea României democratice.
„Poziţia lui Crin Antonescu privind lustraţia s-a mai nuanţat de când s-a aliat cu informatorul Dan Voiculescu”
„Ne-ar fi bucurat ca şi parlamentarii liberali, coiniţiatori ai legii, să iasă din amorţire măcar pentru a participa la acest moment important care a avut loc în Camera Deputaţilor. Este un gest de lipsă totală de respect faţă de istoria liberală, principiile şi electoratul liberal. Este regretabil că o lege atât de aşteptată şi necesară societăţii româneşti nu a beneficiat decât de voturile majorităţii parlamentare, în timp ce opoziţia a preferat să rămână în vacanţă. Este de presupus totuşi că poziţia liderului PNL, Crin Antonescu, privind lustraţia s-a mai nuanţat de când s-a aliat cu informatorul Dan Voiculescu ”, a spus Ardeleanu.
Persoanele vizate de Legea Lustraţiei sunt cele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului Central al PCR, membrii Consiliului de Stat, de miniştri, directorii de editură. De asemenea, aceleaşi interdicţii le au şi persoanele care au făcut parte din structurile fostei Securităţi şi au făcut poliţie politică.
( 2 mar 2012, 11:59:13