Consilierii locali suceveni ai PSD şi PNL au depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru înfiinţarea „Parcului industrial Bucovina”. Anunţul a fost făcut de preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, consilierul local Ovidiu Donţu, care a declarat că proiectul propus de USL presupune înfiinţarea unui parc industrial pe un teren de aproximativ 150 de hectare din apropierea SC Termica SA.
„Este un proiect pentru care în trecut au semnat 10.000 de suceveni. El vizează crearea de noi locuri de muncă în Suceava. Noi vedem acest proiect ca o zonă de facilităţi pentru investitori şi pentru creşterea numărului de locuri de muncă stabile”, a arătat Donţu. El a adăugat că firmele care ar urma să investească în acest parc industrial ar putea să beneficieze de facilităţi din partea primăriei, respectiv scutirea tuturor taxelor şi impozitelor locale pe o perioadă de trei-cinci ani. „Legislaţia privind facilităţile nu este una generoasă. Având în vedere că în legislaţia privind parcurile industriale este abrogată partea de facilităţi, vom avea numai facilităţi privind trecerea terenurilor din circuitul agricol într-un circuit industrial. Practic trebuie să ne bazăm pe municipiul Suceava şi pe facilităţile pe care le poate acorda primăria”, a explicat Donţu.
Preşedintele PSD Suceava a precizat că prin proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea „Parcului industrial Bucovina” se propune înfiinţarea unei comisii din care să facă parte consilieri de la toate partidele reprezentate în deliberativul local. Ovidiu Donţu a spus că această comisie va avea rolul de a analiza care va fi impactul asupra bugetului local al facilităţilor de care vor beneficia investitorii din acest parc industrial.
La rândul său, vicepreşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD Cornel Grosar a explicat că investitorii în viitorul parc industrial vor beneficia de o serie de facilităţi, amintind aici de accesul la utilităţi şi la reţeaua de drumuri de acces şi la calea ferată. „Acolo avem deja o inimă care pulsează, care se numeşte Termica. Aici nu vorbim despre salvarea Termica, ci mai degrabă despre salvarea oraşului Suceava. Iar Termica are deja o serie de facilităţi la care pot să aibă acces şi viitorii investitori, şi vorbim aici despre reţelele de gaze naturale, energie electrică, apă, precum şi de o staţie de tratare şi de ateliere de reparaţii. Şi toate acestea pot deservi un parc industrial”, a declarat Grosaru. El a arătat că în viitorul parc industrial vor putea investi atât firme din vestul Europei, cât şi firme din est, „din ţări care acum sunt în creştere din punctul de vedere al finanţelor”.
Liderii USL Suceava susţin proiectul de înfiinţare a unui parc industrial
Proiectul „Parcului industrial Bucovina” este susţinut şi de cei doi lideri suceveni ai USL, Cătălin Nechifor şi Alexandru Băişanu. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, acesta a declarat că astfel de parcuri au fost înfiinţate şi în alte zone din ţară, cel mai bun exemplu fiind cel din localitatea Jucu, din apropierea municipiul Cluj-Napoca.
El a arătat că Suceava are nevoie de un astfel de parc industrial, în condiţiile în care în ultimii ani industria suceveană a scăzut în mod semnificativ. „Din păcate, s-au pierdut foarte multe spaţii industriale, pentru că de-a lungul timpului s-au construit fie centre comerciale, fie restaurante pentru nunţi. Din păcate, acest lucru s-a văzut clar, pentru că în acest moment, dacă tragem linie, vom vedea că sunt foarte puţine locuri de muncă disponibile, circa 20 – 30 de locuri de muncă noi în fiecare lună”, a spus Nechifor. El a arătat că prin acest proiect, USL a demonstrat că are o strategie de dezvoltare economică a judeţului, având în vedere că astfel de proiecte cu privire la dezvoltarea unor zone industriale pot fi realizate şi în alte oraşe sucevene.
La rândul său, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a spus că prin proiectul de înfiinţare a „Parcului industrial Bucovina”, USL propune un alt tip de administraţie. „O analiză de bun-simţ arată că după 20 de ani de la Revoluţie, în Suceava s-a distrus şi nu s-a construit. Primăria ar trebui să fie un jucător important pe piaţa locurilor de muncă, însă nu a reuşit nici măcar să conserve ceea s-a construit înainte de Revoluţie. Considerăm că de 20 de ani primăria nu a făcut nimic în acest sens. A venit momentul în care să ne implicăm pentru a crea un alt concept de primărie. Nu acel concept de primărie care doar colectează taxe şi impozite, ci o primărie care să se implice direct în a crea noi locuri de muncă”, a spus Băişanu.
(28 feb 2012, 11:35:49