Aproximativ o mie de oameni au protestat zgomotos, ieri, în faţa Prefecturii Suceava, mitingul fiind de departe cel mai de amploare din ultimele zile. Mobilizarea a fost realizată de PSD Suceava, care, de altfel, şi-a asumat protestul, prin prezenţa în stradă a principalilor oameni de la nivel local. Chiar dacă poartă amprentă politică, protestul a fost unul în forţă, cu lozinci zgomotoase, pancarte tăioase şi, din fericire, fără violenţă.
Aşa cum se vehicula încă de miercuri, protestul de ieri a început în jurul orei 16.00. Adunarea s-a făcut în scurt timp, oamenii venind în grupuri către Palatul Administrativ. Jandarmii şi poliţiştii erau de mult timp pe poziţii, deşi aparent, la vedere, efectivele păreau reduse.
În faţa Prefecturii erau doar câţiva jandarmi, în timp ce şefi ai acestora priveau desfăşurarea de forţe din apropiere. Restul forţelor nu erau la vedere, însă nici nu a fost nevoie de intervenţia lor, per ansamblu protestul fiind unul paşnic.
Protest până la scările Prefecturii, cu fotografii incendiate şi momente de tensiune
Oamenii au strigat cu precădere împotriva lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc, cerând plecarea acestora şi alegeri anticipate. Dintre liderii politici de la nivel naţional protestatarii au mai avut şi o a treia ţintă des invocată: Elena Udrea. De asemenea, în numeroase rânduri, s-au scandat lozinci şi împotriva lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Protestatarii nu au mai stat ca în zilele anterioare în faţa Bisericii romano-catolice şi, cu paşi mărunţi, s-au apropiat de scările de la intrarea în Palatul Administrativ, unde câţiva jandarmi realizaseră un cordon.
Din nou s-a dat foc la poze cu reprezentanţi ai PD-L, la un moment dat fiind adunate mai multe cartoane, iar manifestanţii încercând să declanşeze un foc mai mare. A fost momentul mai delicat al protestului, jandarmii părând a fi tentaţi să intervină, însă, până la urmă, după intervenţia unui membru PSD, s-a renunţat la tentativa de incendiere.
„Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”
Printre manifestanţi au putut fi văzuţi preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele Ovidiu Milici şi preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Ovidiu Donţu. Aceştia au stat destul de aproape de prim planul protestatarilor, având şi un om în prima linie, în persoana lui Petrică Simeria, care a avut în câteva rânduri rolul de a-i modera pe protestatarii mai virulenţi.
Oamenii au afişat, pe lângă mesajele care cereau demisia şi alegerile anticipate, şi texte de genul „Ne luăm ţara înapoi” sau „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”, „Libertatea nu are nevoie de autorizaţie”. Unul dintre protestatari a venit în faţa Palatului Administrativ cu o poză cu un „Titanic”, inscripţionat PD-L, care se scufunda. Manifestanţii au purtat în piept etichete pe care scria „ciumpalac”, sau „vierme”, apelative ce le-au fost atribuite protestatarilor de unii membri marcanţi ai PDL
„Deşteaptă-te, române!” şi „Tatăl Nostru”
Oamenii adunaţi au cântat „Deşteaptă-te, române!” şi au spus în cor rugăciunea „Tatăl Nostru”, protestul din faţa Prefecturii ţinând în jur de o oră şi jumătate.
Grupul de manifestanţi s-a îndreptat apoi spre sediul PD-L, după care a ajuns în faţa Primăriei municipiului Suceava, unde au continuat scandările. O mică parte din grupul de manifestanţi a revenit apoi în faţa Prefecturii Suceava. Protestul s-a încheiat definitiv în jurul orei 19.20.
Ziua de ieri a fost deja a opta consecutivă în care s-a protestat la Suceava, manifestările zgomotoase amplificându-se de la începutul acestei săptămâni.
Proteste şi la Vatra Dornei, Milişăuţi şi Fălticeni
Ziua de ieri a adus proteste şi în alte localităţi ale judeţului Suceava. Au fost organizate proteste, în premieră, în Vatra Dornei şi Milişăuţi, ambele fiind autorizate de primăriile locale. De asemenea, au continuat şi protestele de la Fălticeni. Prezenţa în cele trei localităţi a fost însă una redusă.
(20 ian 2012, 11:20:04
un miting frumos (ce repede s-a consumat )
week-endul ăsta aş mai vrea o dată
fiindcă Flutur ( pare-se ) deja l-a uitat