Prim-vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat, în cursul zilei de ieri, pe masivul Rarău, că proiectul depus de USL, respectiv PSD şi PNL, pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 este „o mascaradă”. Mai mult, Flutur a spus că acest proiect nu este susţinut nici măcar de către parlamentarii PSD şi PNL.
Gheorghe Flutur a spus că în cursul zilei de luni, coaliţia a stabilit proiectul de modernizare a clasei politice româneşti, prin comasarea în luna noiembrie 2012 a alegerilor locale şi parlamentare, şi modificarea legii electorale prin reducerea numărului de parlamentari.
„Este un acord de principiu al coaliţiei de guvernare. Urmează ca o echipă tehnică să intre în amănunte, să facă simulări pentru a pregăti actele normative care să materializeze această hotărâre”, a spus Flutur. Făcând referire la comasarea alegerilor, liderul PD-L a arătat că o astfel de măsură era necesară deoarece „în ultimii ani România şi clasa politică a fost prea des în campanie electorală”. Gheorghe Flutur a explicat că anul 2012 va fi unul greu din punctul de vedere al crizei economice, iar comasarea alegerilor era necesară deoarece se reduce perioada de campanie electorală, iar costurile de la buget vor fi mai mici. Flutur a spus că prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi procentul de participare a populaţiei la vot va fi mai mare.
Flutur spune că Executivul şi-ar putea asuma răspunderea pe noile legi
Prim-vicepreşedintele PD-L a spus că acest partid îşi doreşte în continuare găsirea unor soluţii pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral, însă acest lucru nu este momentan posibil deoarece USL nu este interesată de această problemă, parlamentarii PNL şi PSD sabotând întâlnirile comisiei pentru modificarea Constituţiei. Gheorghe Flutur a declarat că „Ei trag de timp şi încearcă un joc de picioare pentru că nu sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari. Asta este şi dovada că încearcă să păcălească populaţia. PNL şi PSD au depus un proiect de lege cu reducerea numărului de parlamentari, dar din interiorul lor ştim clar că ei şi parlamentarii lor nu doresc acest proiect, motiv pentru care proiectul lor este o mascaradă”.
El a adăugat că în situaţia în care nu a fost posibilă reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral, prin modificarea Constituţiei, s-a ajuns la „planul B”, care înseamnă reducerea numărului de deputaţi la 300 şi a numărului de senatori la 88, câte doi pentru fiecare judeţ, indiferent să mărimea acestuia, şi unul pentru fiecare sector al Capitalei. Flutur a explicat că 18 dintre cei 300 de deputaţi vor fi ai minorităţilor naţionale. „Important este că se întâmplă acest lucru şi dorim să se realizeze cât mai repede. Îmi exprim speranţa că vom găsi cât mai repede şi forma finală a legii de comasare şi a legii electorale finalizată şi cred că o soluţie ar fi şi asumarea răspunderii Guvernului. Pentru că altfel intrăm în prelungiri, şi opoziţia este specialistă în a trage de timp”, este de părere prim-vicepreşedintele PD-L.
„Nu poţi să-ţi depui ouăle în cuib peste tot, poate îţi ies undeva nişte pui”
Gheorghe Flutur a mai adăugat că atât el, cât şi mai mulţi lideri ai PD-L susţin ideea de a nu se accepta candidaturi pentru mai multe funcţii alese uninominal. Flutur a spus că un candidat nu are ce căuta peste tot, în condiţiile în care dacă ar câştiga două funcţii, ar trebui să renunţe la una dintre ele, după care vor fi organizate din nou alegeri. „Nu poţi să fii bun la toate în România. Dacă noi am susţinut votul uninominal, haideţi să lăsăm un candidat să se ducă într-o direcţie. Nu poţi să-ţi depui ouăle în cuib peste tot, poate îţi ies undeva nişte pui. Asta mi se pare o ipocrizie din punct de vedere politic. Personal nu o susţin şi nu am de gând să candidez şi la Consiliul Judeţean şi la Parlament sau în altă parte. Fermitatea oamenilor politici trebuie să fie cea care să predomine”, a subliniat Flutur.
(16 nov 2011, 11:12:17