Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, consideră că sistemul de vot uninominal reprezintă cea mai nedemocratică formulă electorală. Onofrei a precizat că Parlamentul este organizat în aşa fel încât să funcţioneze pe baza proporţiei de reprezentativitate a partidelor parlamentare şi nu a persoanelor. În acest sens, Orest Onofrei a arătat că un parlamentar independent nu reprezintă „mai nimic” în Parlament.
„Dacă un parlamentar este ales independent, ceea ce înseamnă că a fost ales cu cel mai mare grad de reprezentativitate locală, nu reprezintă în fapt mai nimic în Parlament şi va trebui să se alăture unui grup parlamentar”, a declarat Onofrei, care ocupă şi funcţia de secretar al Senatului.
El a adăugat că, potrivit Constituţiei, Parlamentul României este forul reprezentativ cel mai înalt al populaţiei, şi nu al colegiilor uninominale.
„Aşa cum este organizat, Parlamentul nu poate funcţiona cu parlamentari ca persoane separate. Faptul că se impune un anumit număr de parlamentari pentru constituirea unui grup parlamentar întăreşte acest lucru”, a declarat prim-vicepreşedintele PD-L Suceava.
Orest Onofrei a mai spus că majorităţile sunt create de partide, şi nu de indivizi. Astfel, senatorul PD-L de Suceava a spus că electoratul trebuie să aleagă partide şi nu persoane. „Partidele sunt reprezentate în Parlament ca expresii ale curentelor politice între care electoratul are de ales şi consideră că oamenii trebuie să aleagă partide şi nu persoane. Parlamentul şi democraţia operează cu majorităţi şi nu cu persoane”, a explicat Orest Onofrei.
„Pentru opincă va fi vot uninominal, pentru vlădică, Listă naţională”
Pe de altă parte, senatorul PD-L a arătat că parlamentari care au fost aleşi uninominal, dar care ulterior şi-au creat propriul proiect sunt excluşi din partidul din partea căruia au candidat şi sunt consideraţi trădători. Un exemplu dat de Orest Onofrei a fost cel al Uniunii Naţionale pentru Progresul României.
„UNPR este un astfel de proiect din care fac parte parlamentari aleşi uninominal. Aceştia fie au fost excluşi din partidele din care făceau parte, fie au părăsit alte partide pentru a fi parte din acest proiect, iar foştii lor colegi îi consideră trădători”, a spus Onofrei.
El a mai adăugat că parlamentarii sunt cei care reprezintă populaţia României, iar rolul lor este acela de a legifera şi nu de a reprezenta grupuri restrânse de oameni. Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava a precizat că foarte mulţi confundă rolul parlamentarilor, crezând că aceştia trebuie să le rezolve lor problemele punctuale.
„Asta face primarul şi nu parlamentarul. Primarul este ales uninominal, fiind executivul în cadrul unei autorităţi locale, în timp ce Consiliul Local, legislativul autorităţii locale, este ales pe listă de partid. Şi vreau să precizez că nici o variantă de vot uninominal compensat cu listă naţională nu este de dorit. Pentru opincă va fi vot uninominal, pentru vlădică, Listă naţională”, a mai precizat senatorul PD-L de Suceava.
(14 oct 2011, 12:01:54
Decat sa votez...lista...mai bine...votez...un candidat independent..... Iar ma puneti sa votez....interlopul ....ori .....candidatul impus de partid de la Bucuresti... Nu l-am votat ani intregi pe Cristian Dumitrescu pe listele PD si pe Bejinariu de la PSD....si nu i-am vazut decat o data la 4 ani...??? Primul ca era ...finul lui Petre Roman...si al doilea ca se trage din zona Siret...?
Rusine Onofrei, ne pusesem baza in tine...dar se pare ca...nu esti constant...! Omul nu lista...ptr ca atunci pot alege pe ce-l pe care-l pot...trage la raspundere...!