Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat în cursul zilei de sâmbătă „Cartea Albă” a guvernării locale a democrat-liberalilor. Prezentarea bilanţului de la începerea mandatului lui Gheorghe Flutur la şefia Consiliului Judeţean Suceava a avut loc în cadrul Consiliului Judeţean de Coordonare al PD-L Suceava, evenimentul având amprenta modului de organizare al deputatului Ioan Bălan. De altfel, Gheorghe Flutur i-a mulţumit acestuia pentru modul în care a fost organizată întreaga acţiune, care s-a axat în principal pe prezentarea realizărilor democrat-liberalilor din judeţul Suceava.
Consiliul Judeţean de Coordonare al PD-L Suceava a început cu urmărirea pe un ecran uriaş a unui film de prezentare a principalelor realizări din mandatul lui Gheorghe Flutur de preşedinte al Consiliului Judeţean, după care acesta a prezentat „Cartea Albă” a guvernării locale a PD-L.
Investiţii de peste un miliard de euro în judeţul Suceava
În faţa membrilor PD-L, Gheorghe Flutur a spus că în cele 1.181 de zile de când a preluat guvernarea locală, în judeţul Suceava au fost realizate investiţii de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Flutur a arătat că în perioada mandatului peste 900 de proiecte au fost finalizate, sunt în derulare sau se află la start. „Dacă ar fi să reducem aceste realizări la cele 1.181 de zile de guvernare locală PD-L, absorbţia şi aducerea banilor la Suceava a însemnat un milion de euro pe zi. Acest lucru trebuie spus, pentru că e vorba despre sume consistente, necesare pentru dezvoltarea judeţului. Şi dacă vorbim despre realizări, trebuie să spunem că nu ne vom opri aici. Aceste realizări trebuie să se simtă în bunăstarea populaţiei şi sperăm că în etapa următoare se vor simţi mai consistent”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a precizat că cele mai multe investiţii, în valoare de circa 860 de milioane de euro, au fost realizate în infrastructură. Şeful administraţiei judeţene a amintit de finalizarea lucrărilor de modernizare a DN 17, investiţie de aproape 100 de milioane de euro, precum şi de investiţiile în şoselele de centură din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc.
Făcând referire la drumurile judeţene, Gheorghe Flutur a spus că în perioada mandatului său au fost promovate 71 de proiecte pentru modernizarea a circa 335 de kilometri de drumuri, valoarea investiţiilor fiind de 137 de milioane de euro. El a amintit de investiţiile realizate prin Programul Operaţional Regional (POR), care au vizat modernizarea drumurilor Salcea - Vereşti - Roşcani, Dărmăneşti – Calafindeşti - Siret, Dolhasca - Probota, Vatra Dornei – Panaci - Bilbor, Pojorâta - Rarău, dar şi de proiectele pentru drumurile Mănăstirea Humorului - Poiana Micului – Suceviţa şi Ilişeşti - Ciprian Porumbescu. El a mai făcut referire şi la Programul transfrontalier România - Ucraina, prin care se modernizează drumul din Izvoarele Sucevei şi până la graniţă. Preşedintele CJ Suceava a arătat că alte drumuri judeţene au fost modernizate din bani de la Guvern, din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, precum şi din fonduri de la Consiliul Judeţean. Gheorghe Flutur a mai precizat că în scurt timp vor începe şi lucrările de modernizare a şapte drumuri judeţene, prin Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.
Flutur: „Sunt realităţi care trebuie explicate populaţiei”
În acelaşi timp, el a făcut referire la proiectele pentru modernizarea drumurilor locale, precizând că la acest capitol sunt 80 de proiecte, în valoare de aproximativ 87 de milioane de euro. Flutur a mai spus că din fonduri guvernamentale au fost modernizate mai multe drumuri comunale din 35 de localităţi, iar prin măsura 3.2.2 a POR, de modernizare a satului românesc, au fost promovate proiecte de modernizare a 100 de kilometri de drumuri, din 28 de comune.
Preşedintele CJ Suceava a amintit de investiţiile în modernizarea străzilor din Suceava, care vor începe astăzi, dar şi de proiectele similare din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Gura Humorului. Flutur a amintit că, în Fălticeni, proiectul de modernizare a mai multor străzi a fost deja finalizat. „Sunt realităţi pe care fiecare preşedinte de organizaţie trebuie să le ştie, pentru a le explica populaţiei”, a fost mesajul lui Gheorghe Flutur către membrii PD-L.
El a mai spus că în ceea ce priveşte dezvoltarea satului românesc se poate vorbi de 292 de proiecte, în valoare de 53 de milioane de euro, acestea vizând instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, modernizarea exploataţiilor agricole sau finanţarea de unităţi de procesare a produselor agricole.
284 de milioane de euro pentru reţele de apă şi canalizare
Preşedintele CJ a arătat că în ceea ce priveşte investiţiile în reţele de apă şi canalizare, în judeţul Suceava sunt peste 100 de obiective de investiţii realizate la acest capitol. Gheorghe Flutur a făcut referire în special la proiectul de 284 de milioane de euro, care a fost deja semnat la Ministerul Mediului, prin care aproximativ 200.000 de suceveni vor fi racordaţi la reţelele de apă şi canalizare. Investiţiile ar urma să fie făcute în zonele Suceava – Salcea, Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei şi Gura Humorului. Flutur a arătat că unul dintre cele mai mari proiecte pentru apă-canal a fost finalizat în municipiul Suceava, în valoare de circa 50 de milioane de euro.
Flutur: „Utilităţi şi mediu”, un proiect păgubos, salvat de Guvernul Boc
Preşedintele CJ Suceava a spus că una dintre problemele care a trebuit să fie rezolvate în perioada mandatului său a fost deblocarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”, promovat de fosta conducere PSD a judeţului. „Poate că nu aş fi atât de înverşunat, dar văd că adversarii politici uită unde ne-au lăsat cu acel proiect <Utilităţi şi mediu>, cu care s-au lăudat în câteva campanii electorale, au făcut simpozioane şi ne-au lăsat cu datorii pe 25 de ani pe care să le plătim noi. Am reuşit să deblocăm acest proiect şi am dus gazul metan la Câmpulung Moldovenesc”, a spus Flutur. El a precizat că „Utilităţi şi mediu” a fost un proiect păgubos, însă actualul Guvern a reuşit să-l deblocheze, prin alocarea a peste 200 de miliarde de lei vechi pentru primăriile de municipii şi oraşe, care nu puteau să-şi plătească ratele şi dobânzile pentru creditul contractat în vederea realizării investiţiilor cuprinse în proiect. „Vorbim de un proiect neinspirat, ineficient, dar pe care încercăm să-l deblocăm. Şi spun acestea pentru că populaţia trebuie să ştie. La volumul uriaş de fonduri europene atrase şi de proiecte în derulare în momentul de faţă, cred că această piatră de moară, <Utilităţi şi mediu>, arată cartea de vizită a PSD, care a guvernat într-o formă sau alta timp de 18 ani în acest judeţ”, a mai declarat Gheorghe Flutur.
Proiect de 63 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor
În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a amintit şi de demararea proiectului de 63 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor din judeţ, prin care vor fi construite două gropi ecologice, şapte staţii de transfer şi peste 1.100 de puncte de colectare a deşeurilor. Flutur a arătat că în perioada mandatului său au fost promovate 27 de proiecte, în valoare de 14 milioane de euro, pentru lucrări de apărări de maluri şi diguri, în toate zonele în care inundaţiile din 2008 şi 2010 au provocat pagube. El a mai spus că alte investiţii s-au realizat în construcţia sau refacerea unor poduri afectate de inundaţii, respectiv cele din Dorneşti, Vereşti şi Liteni.
Făcând referire la domeniul social, preşedintele CJ Suceava a arătat că la acest capitol au fost inventariate 164 de proiecte, în valoare de 47 de milioane de euro, unele dintre cele mai importante investiţii fiind realizate în modernizarea Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, precum şi a celor din Siret, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului. El a precizat că valoare investiţiilor în cele opt proiecte de modernizare a spitalelor se ridică la 13 milioane de euro. Gheorghe Flutur a prezentat şi investiţiile în construcţia unor dispensare, dând ca exemplu localităţile Şcheia şi Mitocu Dragomirnei.
Investiţii în aproximativ 72% dintre şcolile din judeţ
Şeful administraţiei judeţene a mai adăugat că, în perioada 2008 – 2010, la circa 72% dintre şcolile din judeţ au fost realizate lucrări de modernizare sau de reparaţii. „De altfel, şi numărul şcolilor care au primit autorizaţie sanitară de funcţionare a crescut din 2008, de la 23 la 77%. Trebuie să fiu corect şi să spun că aici mai este încă multă treabă, aşteptările sunt mari şi din partea primarilor, dar şi din partea dascălilor. Însă sunt convins că vom găsi soluţii atât la Guvern, cât şi la nivelul localităţilor”, a subliniat Flutur. El a adăugat că şi în ceea ce priveşte construcţia şi modernizarea de creşe şi grădiniţe există 43 de proiecte, în valoare de 12 milioane de euro, proiecte cuprinse în planul Ministerului Dezvoltării Regionale. De asemenea, tot în domeniul social, Gheorghe Flutur a spus că au fost promovate proiecte în valoare de 2,4 milioane de euro, pentru mai multe centre de plasament. El a subliniat investiţiile făcute la centrul din comuna Sasca, care au vizat modernizarea cantinei şi a clădirii în care sunt cazaţi bolnavii.
La capitolul cultură, Gheorghe Flutur a amintit de proiectele de aproape 10 milioane de euro, care se realizează la mănăstirile Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa, dar şi de reabilitarea Muzeului „Ion Irimescu” din Fălticeni, construcţia Centrului Cultural Bucovina şi a Centrului de Păstrare a Tradiţiilor Populare din Suceava. De asemenea, preşedintele CJ Suceava a arătat că în domeniul sportului au fost promovate 14 proiecte pentru construcţia unor săli de sport, zece dintre acestea fiind deja finalizate.
Bucovina, a doua destinaţie turistică după Valea Prahovei
Un domeniu distinct abordat de Flutur a fost cel al turismului, acesta precizând că, în urma acţiunilor şi proiectelor promovate în ultimii trei ani, judeţul Suceava a ajuns a doua destinaţie turistică a României, după Valea Prahovei – Braşov. Flutur a spus că în domeniul turismului au fost promovate 27 de proiecte, în valoare de circa 17,4 milioane de euro. El a arătat că promovarea ofertei turistice şi a brandului Bucovina s-a făcut la 25 de târguri şi evenimente de profil internaţionale şi naţionale. „De asemenea, mari proiecte, cum ar fi Crăciunul, Paştele şi Pelerin în Bucovina sau Hora Bucovinei, ne-au consacrat şi au făcut să aducem un număr mare de turişti în această parte de ţară, care a devenit a doua destinaţie turistică după zona Valea Prahovei – Braşov. Este foarte important acest lucru şi trebuie să ştim cum putem să menţinem acest loc şi chiar să-l depăşim”, a spus Flutur.
El a arătat că în judeţul Suceava s-a dezvoltat şi domeniul schiabil, amintind de investiţiile din Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Mălini şi Suceviţa. Un alt capitol în promovarea turismului subliniat de Flutur a fost şi promovarea produselor tradiţionale, prin înfiinţarea asociaţiei „Produs în Bucovina”, care a organizat evenimente de promovare în mai multe oraşe ale ţării.
„Să nu-i lăsăm pe alţii să terfelească aceste realizări”
Flutur a mai subliniat că judeţul Suceava deţine, prin persoana sa, preşedinţia Regiunii de Dezvoltare Nord-Est pentru al patrulea an consecutiv. De asemenea, judeţul Suceava are în momentul de faţă şi preşedinţia Euroregiunii Prutul de Sus. Nu în ultimul rând, el a amintit şi de solidaritatea faţă de sucevenii afectaţi de inundaţiile din anii 2008 şi 2010. Gheorghe Flutur a spus că după inundaţiile din cei doi ani, Guvernul a alocat de fiecare dată peste 10 milioane de euro, la care se adaugă 5 milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.
„Am ţinut şi am simţit că e nevoie să stăm de vorbă şi să vă prezint această <Carte Albă> a guvernării locale PD-L. Am vorbit de proiecte de peste un miliard de euro, ceea ce înseamnă foarte mult, ceea ce înseamnă responsabilitate. Şi de aceea mă adresez colegilor mei, pentru că la toate aceste proiecte s-a lucrat corect. Şi de acum înainte trebuie să lucrăm extrem de atent, corect, transparent şi cinstit cu banul european şi cu cel naţional. Pentru că trebuie să arătăm oamenilor ce facem cu aceşti bani, că ştim să respectăm legea întocmai şi ştim să facem şi modernizarea judeţului. Şi dacă este să o spunem franc, cred că Suceava a devenit un lider al acestei zone, al acestei regiuni, în ceea ce priveşte alocarea de fonduri. Şi nu va trebui să ne oprim aici. Invitaţia mea, dragi colegi, membri ai PD-L, este să discutăm despre realizările acestea, să nu-i lăsăm pe alţii să le terfelească sau să le interpreteze aşa cum o fac”, a încheiat Flutur.
(19 sep 2011, 11:02:47
Decenţa a devenit un cuvânt nefolosit ( aproape )
Cei mai mari porci poartă cel mai scump costum
Cei ce muncesc plătesc şi dacă mişcă din pleoape
Ipochimenii nespălaţi , prin guri ,, nesterilizate ’’
Mestecă vorbe cum ar fi : moralitate , speranţă
Secolul decenţei a apus , începe Mileniul Calamitate
În care decenţa nu mai are .. reprezentanţă
Totu-i aproximativ , totu-i maculat ( mi-e greaţă )
E ca un cui pătrat într-o gaură rotundă , parcă
Toate astea duc ( inevitabil ) la o societate hoaţă
La omul ce caută mereu pe alt om să-l stoarcă