miercuri, 31 aug 2011 - Anul XVI, nr. 205 (4803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opţiune

Onofrei vrea ca parlamentarii să fie aleşi prin acelaşi sistem de vot ca primarii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, susţine ca parlamentarii României să fie aleşi prin acelaşi sistem de vot ca primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene, adică primul clasat în competiţia electorală să obţină mandatul de senator sau deputat. Onofrei a declarat că în coaliţia de guvernare sunt discuţii pe marginea sistemului de vot care va fi aplicat la alegerile generale de anul viitor, arătând că părerile sunt împărţite. 

„Orice sistem de vot are avantaje şi dezavantaje”, a precizat senatorul democrat-liberal, care a subliniat că singurul lucru asupra căruia este unanimitate în coaliţie este acela că actualul sistem de vot trebuie corectat, pentru că a produs inechităţi flagrante, unii pierzând mandatele deşi au câştigat în colegiile unde au candidat, iar alţii ajungând în Parlament de pe poziţia a doua sau a treia.

„Prima observaţie care ar trebui să fie luată în calcul este că în Uniunea Europeană nu suntem noi cei care aflăm sau legiferăm formula perfectă”, a spus Onofrei.

El a arătat că sistem de vot majoritar există doar în Anglia, la Senat în Franţa şi la jumătate din Parlamentul din Germania. În celelalte ţări ale Uniunii, a adăugat, Onofrei, există sisteme de vot proporţional, sub diferite forme.

„Pe de altă parte, dacă sondajele ONG-urilor sunt adevărate, ele spun că peste 60% din populaţia României se pronunţă că votul pe listă a fost mai corect decât cel uninominal, pentru că respectă voinţa electoratului ca proporţie la vot, pentru că partidele responsabile au posibilitatea să selecteze candidaţii şi pentru că oameni fără notorietate, dar care au o valoare inclusiv lideri de partid la nivel naţional pot accede pe listă fără să fie obligaţi să alerge prin tot felul de colegii. Cel mai mare câştig al candidaturii în numele partidului şi nu în nume propriu este că parlamentarul poate avea program politic şi direct legat de activitatea lui de legiferare şi nu se transformă într-un fel de promiţător de poduri şi podeţe”, a explicat prim-vicepreşedintele PD-L Suceava.

 

„Majoritatea parlamentarilor şi liderilor de partid sunt de acord în particular cu votul pe listă, însă vând public uninominalul”

Orest Onofrei a arătat că actualul sistem de vot are scăpări semnificative, arătând că era obligatoriu ca odată cu votul uninominal să fie modificat şi statutul parlamentarului, lucru care nu s-a întâmplat. „Nu e corect să dai socoteală propriului electorat în nume propriu când de fapt în Parlament de cele mai multe ori deciziile pe care le iei sunt date de poziţia degetului mare al liderului de grup. Când eşti ales în numele partidului eşti obligat să respecţi voinţa partidului şi e corect. Când eşti ales uninominal, prin modificarea statutului parlamentarului trebuie rezolvat conflictul dintre agenda partidului şi agenda parlamentarului.  Astfel riscăm să avem în Parlament atâtea partide câţi parlamentari sunt. Singurul lucru care pe mine mă surprinde din toată dezbaterea asta publică este că în proporţie covârşitoare parlamentarii şi liderii de partid sunt de acord în particular cu votul pe listă şi vând public uninominalul”, a spus Onofrei, care a adăugat că „pentru orice membru PD-L decizia finală pe care coaliţia o va lua devine obligatorie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Onofrei vrea ca parlamentarii să fie aleşi prin acelaşi sistem de vot ca primarii.
 Vizualizări articol: 662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Onofrei vrea ca parlamentarii să fie aleşi prin acelaşi sistem de vot ca primarii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei