Aproximativ 150 de tineri din toate judeţele Moldovei au participat la sfârşitul săptămânii trecute, la Gura Humorului, la Şcoala de vară organizată de Uniunea Naţională pentru Progresul României Suceava. La această şcoală au fost prezenţi membri ai organizaţiilor UNPR din judeţele Suceava, Bacău, Botoşani, Brăila, Galaţi, Iaşi, Neamţ şi Vaslui, la lucrări participând vicepreşedinţii UNPR Şerban Mihăilescu şi Luminiţa Iordache, precum şi liderul Organizaţiei Judeţene Suceava, Cătălina Vartic.
Aceasta din urmă a declarat că organizarea Şcolii de vară s-a făcut după ce UNPR Suceava a reuşit să aibă filiale în toate localităţile judeţului. „Această Şcoală de vară era necesară deoarece după un an de la înfiinţarea partidului, după ce ne-am organizat în teritoriu era nevoie să trecem pe o treaptă superioară şi să vedem care sunt întrebările tinerilor şi să încercăm să le dăm răspunsuri. Iar tinerii au avut întrebări despre regionalizare, despre criză şi despre viitorul lor. Ce ne-a impresionat cel mai mult la aceşti tineri a fost că au avut nevoie de această Şcoală de vară. Temelia pentru orice reuşită nu ţi-o dă decât şcoala. Iar Şcoala de vară de la Gura Humorului asta a încercat. Să le arate tinerilor că sunt oameni dispuşi să-i asculte, să le răspundă la întrebări şi să le dea noi teme de gândire”, a spus Cătălina Vartic.
La rândul lor, vicepreşedinţii UNPR Şerban Mihăilescu şi Luminiţa Iordache au considerat că Şcoala de vară organizată de filiala din Suceava a acestui partid a fost un succes, apreciind interesul tinerilor cu privire la o serie de subiecte, printre care regionalizarea, criza economică din România, precum şi viitorul UNPR în politica românească. „Din punctul meu de vedere, acţiunea de la Suceava a fost extrem de reuşită. O acţiune a tinerilor care a depăşit cu mult alte şcoli de vară organizate de partidele mari şi consacrate. Echipa noastră de la Suceava este extrem de puternică şi sperăm că UNPR va avea un cuvânt de spus foarte important şi în conducerea administrativă a judeţului”, a spus Luminiţa Iordache.
UNPR va avea candidaţi proprii la alegerile locale din 2012
În ceea ce-l priveşte pe vicepreşedintele UNPR Şerban Mihăilescu, acesta a spus că partidul va avea candidaţi proprii la alegerile locale de anul viitor. El a spus că actuala colaborare cu PD-L în cadrul coaliţiei de guvernământ nu exclude ca UNPR să-şi desemneze candidaţi la alegerile locale din 2012. „Participarea la alegeri nu exclude colaborarea. Un partid înregistrat legal are obligaţia să participe la alegeri. Dacă nu participăm cu liste complete nu vom avea drepturi depline în birourile electorale şi în secţiile de votare”, a spus Mihăilescu. Pe de altă parte, făcând referire la discuţiile cu privire la modificările sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, el a precizat că o astfel de decizie nu este uşor de luat, însă un rol important în acest sens ar trebui să-l aibă Autoritatea Electorală.
Şerban Mihăilescu a spus că deşi în momentul de faţă se discută despre modificarea sistemului de vot, Autoritatea Electorală nu a prezentat în mod oficial un punct de vedere propriu cu privire la această problemă. „Eu am atras atenţia că în România, în 2004, am înfiinţat o unitate care se cheamă Autoritatea Electorală şi care tace cu distincţie la toate aceste chestiuni. Constatăm că am înfiinţat de pomană această autoritate. Când schimbi un sistem electoral trebuie să aduci cel puţin ceva mai bun, ceva mai simplu, mai credibil şi ceva care să asigure reprezentativitate. Dacă eşti la putere nu poţi să faci sistemul care îţi convine cel mai mult. Bănuiesc că cei de la Autoritatea Electorală au un proiect, mai ales că acolo sunt atâţia oameni, care sunt plătiţi atât de bine”, a precizat Mihăilescu.