PD-L acuză PSD că a amanetat viitorul a 61 de localităţi sucevene prinse în proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iniţiat şi demarat pe bani împrumutaţi de fosta conducere a Consiliului Judeţean, întrucât mai toate resursele financiare de care dispun merg către plata ratelor la creditul angajat pe spatele lor şi nu pentru dezvoltare, aşa cum ar trebui.
Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PD-L, deputatul Dan Gabriel Gospodaru, consideră că cei din PSD sunt obligaţi să explice oamenilor ce au intenţionat de fapt cu acest proiect şi de ce nu sunt disponibili mai mulţi bani pentru localităţile lor, pentru investiţii în infrastructura rutieră, apă, canal, şcoli. Asta în condiţiile în care PSD a câştigat la alegerile din 2004 conducerea Consiliului Judeţean şi majoritatea politică „trâmbiţând, chipurile, viitoarele beneficii” ale proiectului „Utilităţi şi mediu”.
„Cu gândul doar la propriul său interes electoral pe termen scurt, PSD a implicat în acest proiect megalomanic 61 de administraţii locale, grevându-le bugetele proprii şi afectându-le posibilităţile de dezvoltare, inclusiv prin gajarea unor bunuri din patrimoniul acestora în cadrul contractului de credit. Dacă au coloană vertebrală şi le place adevărul, social-democraţii ar trebui să iasă şi să explice oamenilor ce au intenţionat de fapt cu acest proiect şi de ce nu sunt mai mulţi bani pentru dezvoltare. PSD-iştii i-au momit pe oameni cu gazul şi acum le e ruşine să scoată obrazul”, a spus Gospodaru, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia în care se află primăriile respective. Vicepreşedintele PD-L Suceava a arătat că fosta conducere PSD a Consiliului Judeţean a fost beneficiara perioadei de graţie a creditului de 86,3 milioane de euro contractat în 2004 de la Deutsche Bank Londra pe spatele celor 61 de primării, iar actuala administraţie judeţeană a PD-L a găsit soluţiile necesare pentru a pune pe roate acest proiect, care prevede investiţii în introducerea gazului metan şi modernizarea sistemelor de termoficare în localităţile urbane.
„Actuala administraţie PD-L a găsit soluţiile pentru punerea pe roate a proiectului”
„În momentul în care au ieşit la iveală <marile slăbiciuni> ale acestui proiect, PSD-iştii au redevenit vocali, aşa cum erau în campania electorală, cerând actualei conduceri a Consiliului Judeţean să găsească soluţii. Consiliul Judeţean şi Gheorghe Flutur fac acest lucru încă din anul 2008, de la începutul mandatului, când au preluat şi deblocat proiectul care <înghiţise> peste 70 milioane de euro fără a produce nimic”, a precizat vicepreşedintele PD-L Suceava.
Gospodaru a explicat că pe componenta „gaz” au fost cheltuiţi 11,5 milioane euro pentru realizarea unui tronson din conductă, însă lucrările au fost întrerupte de la sfârşitul anului 2006, când constructorul a abandonat investiţia. Pe componenta termică, a spus democrat-liberalul, au fost cheltuiţi toţi banii alocaţi, adică 59 de milioane euro, în scopul reabilitării şi modernizării sistemelor de termoficare din şase localităţi şi al construirii de centrale termice în patru localităţi, însă, deşi investiţiile erau aproape finalizate, acestea nu erau funcţionale.
„Finalizarea şi punerea în funcţiune a acestora s-a făcut cu bani de la Guvernul PD-L”, a subliniat Gospodaru. El a menţionat că în urma numeroaselor întâlniri cu autorităţile guvernamentale şi partenerii implicaţi în proiect, pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, le-a iniţiat şi organizat, s-a găsit soluţia transferării investiţiei pe componenta gaz către Transgaz SA Mediaş, concretizată printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în anul 2009, iar banii rămaşi necheltuiţi se folosesc pentru plata ratelor la credit. Administraţia PD-L a Consiliului Judeţean, a precizat Gospodaru, a identificat soluţii nu doar pentru ca această investiţie să devină una funcţională, ci şi pentru susţinerea din punct de vedere financiar a localităţilor care au dificultăţi în ce priveşte plata ratelor la credit.
„Guvernul PD-L a alocat cinci milioane de euro pentru achitarea restanţelor şi rambursarea celei de-a treia rate la credit”
Gospodaru a arătat că, prin OUG 10/2011 adoptată recent, toate cele şase localităţi incluse în componenta termică, adică Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret, au primit fiecare sume de bani pentru achitarea restanţelor şi rambursarea celei de-a treia rate a creditului, în total 20,4 milioane lei, adică aproape cinci milioane euro.
„Implicaţiile financiare din următori ani pentru primăriile angajate în derularea acestui proiect consider că nu au nevoie de analiza vreunui specialist, cifrele vorbind de la sine: creditul trebuie rambursat în 41 de rate, câte două în fiecare an, iar în următorii 20 ani doar valoarea calculată a dobânzilor ce va trebui plătită din acest moment către orizontul anilor 2030 depăşeşte 100 de milioane de euro, iar suma totală ce va trebui rambursată este de aproape 190 de milioane de euro. Ne punem întrebarea ce s-ar fi putut face în următorii ani în judeţul Suceava cu 100 de milioane de euro”, a spus deputatul PD-L de Suceava.
El a exemplificat cu unele investiţii ce se vor derula în judeţ în perioada următoare, precum modernizarea a 240 de kilometri de drumuri judeţene prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, pentru care au fost alocate 108 milioane de euro, sau extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în şase localităţi urbane, prin Programul Operaţional Sectorial- Mediu, investiţie ce depăşeşte 100 de milioane de euro.
„Exemplele ar putea continua, dar mă îndoiesc că vor putea constitui argumente pentru PSD, care cu siguranţă va considera în continuare <Utilităţi şi mediu> cea mai <măreaţă> realizare a sa, şi nu doar a ultimului mandat al perioadei în care a păstorit judeţul Suceava”, a spus Gospodaru, care a adăugat că actuala conducere a CJ Suceava va continua să susţină, alături de Guvernul PD-L, primăriile din judeţ pentru a duce „povara” ratelor la credit.
(10 aug 2011, 11:04:21
Complotează patriotic împotriva usl
Abordând din unghiul cu iz de amfetamină
Frunte’n frunte oftează : ce’o să facă Flutur, bre ?
Să-l chemăm pe Bercea Mondialu’n campanie ?
Să ne ajute cu gaborii , frate , să’nclinăm balanţa
Ce dixtractie, ce mishteaux .. ce symphonie
S-ar prăbuşi imediat ... ( usl-ul ) alianţa
Să-i dăm ( aşadar ) analistului ce’i al său
Politicianu’şi ia singur , ce să’i dăm ?!
Vă mulţumim că ne-aţi scos din criză ( zău )
Tovarăşe Flutur , tot pe matale o să te votăm !