Eşecul înregistrat de liderii PSD Suceava, Cătălin Nechifor şi Ovidiu Donţu, de a depune la Casa de Pensii peste 1.000 de plângeri ale unor pensionari fără a avea împuterniciri din partea acestora i-a determinat pe tinerii PD-L-işti să reacţioneze în termeni duri, dar ironici la adresa social-democraţilor.
Prin vocea liderului lor judeţean, Lucian Harşovschi, tinerii democrat-liberali şi-au exprimat indignarea cu privire la atitudinea pe care PSD-iştii o au faţă de instituţiile statului, organizând mici “furtuni într-un pahar cu apă”, fără a ţine cont de normele legale sau de cele ale bunului-simţ.
Harşovschi a încercat să găsească o explicaţie la acţiunea liderilor social-democraţi, bănuiala lui fiind aceea că Nechifor şi Donţu suferă de „personalitate multiplă”.
„Se pare că activitatea politică intensă pentru desăvârşirea revoluţiei socialiste i-a făcut pe cei doi militanţi ai PSD să uite ce au studiat în facultate şi să considere, la fel ca şi iluştrii lor înaintaşi de extremă stângă Lenin şi Stalin, că pot reprezenta arbitrar voinţa unor mase de oameni. Încercând să găsim o posibilă explicaţie, putem considera că entuziasmul infantil al acestora poate avea conotaţii de natură psihologică, fiind un caz rar de personalitate multiplă extrem de dezvoltată. O altă explicaţie posibilă ar fi aceea că domnul Donţu nu este familiarizat cu sensul unor noţiuni elementare cum ar fi petiţie, împuternicire, mandat, mandatar sau procură. Dacă ar fi avut curiozitatea să dea o simplă căutare pe internet a oricărui termen mai sus folosit, eminentul jurist sucevean ar fi constatat că nu poate reprezenta interesele unui grup de persoane decât în situaţia în care respectivii cetăţeni îi încredinţează acestuia, printr-un document, calitatea de reprezentant al intereselor lor”, a declarat Lucian Harşovschi.
„Ne întrebăm dacă nu cumva petiţionarii lui Ovidiu Donţu au fost preluaţi dintr-o carte de telefoane”
Liderul judeţean al tinerilor PD-L-işti a declarat că îşi pune serioase întrebări cu privire la competenţa profesională a preşedintelui executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care este de meserie jurist şi care „visează să devină primarul sucevenilor”.
Dacă într-adevăr Ovidiu Donţu este un jurist competent, a spus Harşovschi, înseamnă că acesta în mod intenţionat nu a dorit să le ceară celor 1.000 de pensionari să semneze o banală împuternicire.
„În aceste condiţii ne întrebăm în mod firesc dacă nu cumva petiţionarii lui Ovidiu Donţu au fost preluaţi dintr-o carte de telefoane sau orice altă bază de date disponibilă conducerii Partidului Social Democrat Suceava”, a spus Harşovschi.
El le-a recomandat liderilor PSD Suceava să o ia drept model pe şefa Casei de Pensii, Camelia Chitul, care a avut prezenţa de spirit necesară pentru a nu se lăsa intimidată „de avântul pueril al salvatorilor pensionarilor”, solicitându-le să respecte normele legale care reglementează modalitatea prin care cetăţenii îşi pot exercita dreptul constituţional de petiţionare.