Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin. Noul sistem de alegere a primarilor va fi aplicat după ce Camera Deputaţilor a adoptat, în cursul zilei de ieri, proiectul de lege prin care se propunea modificarea modului prin care vor fi aleşi primarii.
Legea a fost adoptată în Camera Deputaţilor, care este for decizional, după ce Senatul României a respins acest proiect de lege. Noua lege prevede că primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi. Un al doilea tur de scrutin va fi organizat doar în situaţiile de balotaj.
Legea adoptată de Camera Deputaţilor urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui României Traian Băsescu, noul sistem urmând să fie aplicat de la următoarele alegeri locale din anul 2012.
Noul sistem de alegere a primarilor a provocat divergenţe între reprezentanţii suceveni ai partidelor aflate la guvernare şi cei ai partidelor din opoziţie. Dacă liderii democrat-liberali consideră că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este o decizie care îi va stimula pe primari să performeze pentru a fi aleşi din nou, opoziţia este de părere că noul sistem este un atac la democraţie.
Flutur: „Vor avea de câştigat primarii care fac treabă”
Preşedintele PD-L Suceava şi prim-vicepreşedintele acestui partid la nivel naţional, Gheorghe Flutur, consideră că noile prevederi legale privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este o soluţie foarte bună. Flutur a arătat că primarii care au performanţe vor avea de câştigat în urma aplicării noului sistem.
„Noua lege dă posibilitatea primarilor care au făcut treabă să fie validaţi din nou de către electorat. Din acest punct de vedere, legea este un pas înainte pentru stimularea performanţei. Vor avea de câştigat primarii care fac treabă. Şi cred că electoratul va veni la vot pentru a-i alege pe cei care au performat”, consideră Gheorghe Flutur. Liderul PD-L Suceava a mai spus că aplicarea noului sistem va avea ca efect şi reducerea cheltuielilor pentru organizarea unui al doilea tur de scrutin.
„Nu în ultimul rând, noua lege asigură o simetrie între modul de alegere a preşedintelui de Consiliu Judeţean şi a primarilor”, a mai spus Gheorghe Flutur.
La rândul său, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PD-L, primarul Ion Lungu, este de părere că legea privind alegerea primarilor trebuia modificată. Lungu a spus că alegerea primarilor trebuia să se facă în acelaşi fel ca şi în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene, care la rândul lor sunt aleşi în urma unui singur tur de scrutin.
„Trebuia făcută o uniformizare a legii privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene şi a primarilor. Asta deoarece exista posibilitatea ca într-un judeţ, cel puţin teoretic, un preşedinte de Consiliu Judeţean să fie ales cu mai puţine voturi decât un anumit primar. Acum avem o lege prin care se stabileşte o modalitate unică de alegere a celor din administraţia publică locală şi judeţeană”, a spus Lungu.
De asemenea, primarul PD-L din Fălticeni, Vasile Tofan, consideră că adoptarea noii legi este o decizie corectă, fiind nevoie de un sistem unitar atât pentru alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene, cât şi pentru primari.
„Dacă la Consiliul Judeţean este un singur tur, aceeaşi unitate de măsură trebuie să fie aplicată şi în cazul primarilor. Personal nu cred că se va ajunge în situaţia în care primarii vor fi aleşi cu 10 – 15% dintre voturile alegătorilor”, a spus Tofan.
PSD-iştii şi liberalii consideră că noua lege este un atac la democraţie
În ceea ce-l priveşte pe liderul PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, acesta a declarat că a votat împotriva adoptării acestei legi, considerând că noul act normativ este neconstituţional şi reprezintă un atac la democraţie. Nechifor a arătat că prin noua lege vor exista cazuri în care candidaţii care vor câştiga alegerile pentru funcţia de primar nu vor fi reprezentativi pentru localităţile pe care le vor conduce.
„Putem avea situaţii în care primarii vor fi aleşi de foarte puţine persoane, motiv pentru care nu va mai fi întrunită voinţa majorităţii. Prin adoptarea acestei legi, democraţia din România nu mai este respectată”, a spus Nechifor.
Pe de altă parte, el a spus că, din punct de vedere politic, noua lege este în avantajul Uniunii Social Liberale, în condiţiile în care PSD şi PNL vor avea candidaţi unici pentru funcţiile de primar.
„Dar acest lucru nu este relevant. O lege trebuie să fie bună în orice situaţie şi nu trebuie să fie gândită ca un proiect punctual”, a precizat Cătălin Nechifor.
În acelaşi timp, primarul PSD din Gălăneşti, Liviu Mironescu, consideră că noua lege îi avantajează pe primarii în funcţie, însă decizia de a elimina al doilea tur de scrutin nu este una corectă. „Teoretic putem ajunge în situaţia în care un primar va fi ales cu 10% din voturi şi nu va fi reprezentativ în faţa oamenilor. Nu trebuia să se gândească pentru moment atunci când este vorba despre democraţie”, a spus Mironescu.
Liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat, la rândul său, că noua lege este un atac la democraţie. Băişanu a spus că în situaţia în care vor exista mai mulţi candidaţi, sau dacă prezenţa la vot va fi una redusă, un candidat poate să câştige funcţia de primar şi cu 5% din numărul de voturi exprimate.
Împotriva noului sistem de alegere a primarilor este şi edilul PNL din Gura Humorului, Marius Ursaciuc. El consideră că aplicarea noului sistem poate să scadă autoritatea primarilor, în condiţiile în care pot exista situaţii în care aceştia nu vor mai fi reprezentativi pentru comunitate.
„Spre exemplu, un candidat poate să ajungă primar cu două voturi din zece. Iar acest lucru nu este bine pentru reprezentativitatea pe care un primar trebuie să o aibă atunci când vrea să se implice în rezolvarea problemelor comunităţii. Consider că instituţia primarului îşi va pierde din reprezentativitate”, a spus Ursaciuc.
( 1 iun 2011, 12:30:29
Îl urmăresc cu ne-plăcere
Multe ne-cazuri din jur
Ne re-vin prin a lui asociere
Ne-vasta întindere boc-ovineană
Frumoasă ca o ne-cropsie
Fluturi ne-nevoiaşi emană
Ne-prihăniţi în castă portocalie
Speech-uri ne-comestibile’ngurgit