Social-democraţii suceveni s-au arătat sceptici cu privire la fezabilitatea investiţiei în noua centrală termică pe gaz metan şi biomasă a municipiului Suceava, investiţie în valoare de 65 de milioane de euro care va fi realizată de firma bucureşteană Adrem Invest.
Preşedintele executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD, consilierul local Ovidiu Donţu, şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de anunţul făcut de preşedintele Adrem Invest cum că iniţial va fi dat în folosinţă doar modulul pe gaz metan al centralei. Donţu crede că celelalte două module care ar urma să funcţioneze pe biomasă nu vor mai fi construite, ceea ce va face ca preţul gigacaloriei să rămâne la cote mari.
„Anunţul că această centrală va avea ca primă etapă funcţionarea pe componenta de gaz ne îngrijorează, pentru că Guvernul a anunţat iminenta liberalizare a preţului gazelor. Asta înseamnă că preţul gazelor va creşte la consumatorul final cu 40%”, a spus Donţu. Preşedintele executiv al PSD Suceava a ţinut să sublinieze faptul că semnarea contractului pentru construirea noii centrale termice de cogenerare înseamnă practic intrarea în faliment a societăţii Termica şi pierderea a peste 400 de locuri de muncă.
„Noua centrală poate prelua maxim 80 de salariaţi, şi asta în situaţia în care se dezvoltă şi componenta de biomasă. Practic 400 de persoane sunt condamnate la sărăcie şi şomaj”, a precizat Donţu.
Donţu cere comisie de anchetă pentru Termica
Preşedintele executiv al PSD Suceava a acuzat Guvernul şi autorităţile locale că au adus Termica în stare de faliment şi a anunţat că în prima şedinţă a Consiliului Local va cere o comisie de anchetă care să elucideze cauzele care au dus la prăbuşirea societăţii al cărei acţionar unic este Consiliul Local.
„Suntem în situaţia în care Guvernul a condamnat această societate la faliment. Faptul că ni se prezintă astăzi că Termica va reuşi să menţină 400 de locuri de muncă din componenta de vânzare a energiei electrice este o mare păcăleală, în condiţiile în care se cumpără energie electrică în sistemul energetic naţional la o treime din preţul oferit acum doi ani. O altă cauză a falimentului societăţii Termica se referă la faptul că două treimi din preţul cărbunelui cu care funcţionează astăzi Termica se adaugă între producător şi beneficiarul final. De asemenea, stabilirea de către Consiliul Local, la propunerea primarului, a unui preţ mare al gigacaloriei a determinat formarea unei datorii de 800 de miliarde de lei vechi a primăriei către Termica. Toate aceste gafe în legătură cu Termica au determinat primăria să transfere terenuri care erau ale societăţii către municipalitate, pentru ca mai apoi să le dea înapoi în contul datoriei, iar în final s-a făcut o reducere de capital social la Termica de 800 de miliarde de lei vechi ca să se compenseze datoria primăriei către societate. Sunt lucruri ilegale care s-au făcut acolo. Faţă de această situaţie şi faţă de faptul că vor rămâne 400 de oameni fără serviciu, PSD va propune o comisie de anchetă pentru a elucida cauzele care au dus la falimentul Termica”, a încheiat Donţu.
(10 mai 2011, 12:19:08