Consilierii judeţeni ai PSD au blocat trecerea în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a şapte drumuri judeţene care ar fi urmat să fie modernizate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
Membrii deliberativului judeţean Suceava s-au întâlnit ieri într-o şedinţă extraordinară pentru a vota un proiect de hotărâre prin care cele şapte drumuri ar fi urmat să fie transferate în administrarea Ministerului Dezvoltării, precum şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea drumurilor. Pentru a fi adoptat, proiectul privind transferul drumurilor ar fi avut nevoie de două treimi dintre voturile consilierilor judeţeni, însă reprezentanţii PSD în deliberativ s-au abţinut.
Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a spus că prin PNDI ar urma să se modernizeze şapte drumuri, cu o lungime totală de aproape 93,4 kilometri, valoarea totală a investiţiilor fiind de circa 247 de milioane de lei (60 de milioane de euro). Este vorba despre drumurile Frasin - Ostra, Panaci - Glodu, Panaci - Bilbor, Grădiniţa - Coşna, Suceava – Udeşti – Liteni - Dolhasca, Câmpulung Moldovenesc - Stulpicani şi Mitocu Dragomirnei - Mănăstirea Dragomirna.
„Suceava este judeţul care începe acest PNDI. Şi pentru asta trebuie respectate o serie de proceduri. Finanţarea se face pe model credit furnizor. Finanţarea propriu-zisă o vor face cei care vin să construiască, iar statul va plăti din 2013 aceste drumuri. Până atunci finanţarea este făcută de cei care vor câştiga licitaţiile. Sunt pachete mari. Acum e Suceava şi Botoşani, care au în total circa 100 de milioane de euro. Ca procedură, pentru că licitaţiile sunt în pachete mari, trebuie îndeplinită această condiţie de a trece drumurile în administrarea Ministerului Dezvoltării pe perioada modernizării. Noi vrem ca zilele următoare să se organizeze licitaţiile”, a declarat Flutur. El a mai adăugat că trei dintre cele şapte drumuri sunt strategice, făcând legătura cu Transilvania.
Flutur a spus că în judeţul Suceava, 100 de kilometri de drumuri judeţene se modernizează din fonduri europene prin programul Operaţional Regional, la care se mai adaugă 100 de kilometri de drumuri care se modernizează din fonduri proprii sau din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.
Social-democraţii susţin că investiţiile în cele şapte drumuri reprezintă „asfalt electoral”
În ceea ce-i priveşte pe consilierii social-democraţi, aceştia au contestat modul în care au fost selectate cele şapte drumuri, precizând că existau alte căi rutiere pe care ar fi trebuit să se facă astfel de investiţii, în condiţiile în care deservesc un număr mai mare de locuitori ai judeţului şi sunt mai circulate. Consilierii judeţeni au susţinut că cel puţin două drumuri puteau fi scoase de pe lista transmisă la minister şi înlocuite cu alte zece.
De asemenea, consilierul PSD Ovidiu Milici a acuzat faptul că investiţiile realizate prin PNDI reprezintă asfalt electoral.
„S-a spus că în 2007 şi 2008 s-a turnat asfalt electoral, efectuându-se lucrări care nu s-au plătit. Mergând pe aceeaşi logică, în condiţiile în care spuneţi că statul va plăti din anul 2013, oare acesta nu este tot asfalt electoral?”, a declarat Milici.
În replică, preşedintele CJ Suceava a spus că în cazul drumurilor aprobate prin PNDI nu poate fi vorba despre asfalt electoral, pentru că „aceste proiecte le analizează instituţiile abilitate să facă licitaţii, iar celălalt DNA”, a spus Flutur, care a mai adăugat că modernizarea drumurilor prin PNDI se face în baza unei hotărâri a Guvernului.
Consilierii se vor reuni astăzi pentru a relua votul pentru transferul celor şapte drumuri
După discuţiile pe marginea acestui proiect de hotărâre, consilierii judeţeni ai PSD s-au abţinut de la vot, motiv pentru care transferarea celor şapte drumuri către Ministerul Dezvoltării a fost respinsă. Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Gheorghe Iacob, a spus că reprezentanţii acestui partid s-au abţinut deoarece nu au certitudinea că banii pentru modernizarea drumurilor vor fi plătiţi de către Guvern după 2013.
„În 2013 – 2014, ţinând cont de situaţia economică a ţării, s-ar putea ca firmele să nu-şi mai primească banii. Şi nu vrem să ne facem părtaşi la aceste nereguli. De asemenea, nu suntem de acord pentru că trebuia să fim consultaţi cu privire la ce drumuri sunt incluse pe listă”, a spus Iacob.
Se pare că motivul principal pentru care consilierii PSD s-au abţinut de la vot este temerea social-democraţilor că în situaţia în care vor ajunge la putere după viitoarele alegeri, un eventual Guvern condus de PSD ar trebui să plătească din 2013 investiţiile realizate prin PNDI. După respingerea proiectului, vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu a propus convocarea unei şedinţă de îndată, pentru reluarea votului. După consultarea grupurilor de consilieri, social-democraţii au anunţat că nu mai doresc organizarea unei astfel de şedinţe.
De precizat că proiectul privind transmiterea celor şapte drumuri la Ministerul Dezvoltării va fi supus aprobării în cursul zilei de astăzi, când a fost convocată o nouă şedinţă extraordinară a deliberativului judeţean.
( 6 apr 2011, 11:09:06
Şi-un cusurgiu fără cusur
Ţopăie ca’ntr-o reclamă la Mc-Donald’s
Îi poţi spune , doar : AVE , FLUTUR !
Magraonul a transformat judeţul
Într-o curte medievală personală
El e primul ce bagă hârleţul
În a sucevenilor ... agoniseală
Dar îl cinstim , îl îndrăgim
Cu el / prin el izbutim ( ha ! nostim )
Cu toţii ştim că e sublim
Ca fluturii în jurul lui plutim ... îl iubim
Suntem reflecţia lui , peste tot îl însoţim !