Majorarea taxei de salubritate cu 60 la sută în municipiul Suceava nu va fi votată de consilierii locali ai PSD. Consilierul Virginel Iordache a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că „de la fanarioţi încoace, este taxa de salubritate este cea mai perversă taxă care s-a instituit vreodată într-un municipiu”. Iordache a catalogat ca iluzoriu exemplul dat de primarul de Suceava, Ion Lungu, conform căruia modul de încasare a acestei taxe protejează familiile numeroase, deoarece, dacă într-o garsonieră ar locui opt, persoane ar fi încasate numai patru.
„Doar în 0,1 la sută din spaţiile de locuit stau opt persoane, acesta este un exemplu iluzoriu, virtual. Nu este decât o nouă taxă pe spatele suceveanului. Dacă până acum la Suceava gunoiul era transportat la preţuri mai mari decât transportul echipei naţionale de fotbal la meciurile internaţionale, acum deşeurile menajere sucevene sunt cele mai scumpe din România. Consilierii PSD se vor opune unui asemenea proiect”, a spus Virginel Iordache.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, recent, că Suceava are printre cele mai mici taxe de salubrizare din ţară şi colectează doar jumătate din suma pe care ar trebui să o plătească locuitorii. Lungu crede că după majorare suma care va fi colectată la bugetul local va creşte. Acum taxa este de 2,5 lei/ persoană, iar factura la salubrizare a oraşului este în jur de patru miliarde de lei vechi pe lună, din care peste două miliarde cheltuielile de transport la Botoşani. De la 1 ianuarie 2011, propunerea lui Lungu este ca taxa să se majoreze la 4 lei/persoană, deci cu 60 la sută. Familiile numeroase vor plăti taxa la nivelul celor de patru persoane şi dispar scutirile pentru persoanele cu handicap. Acum sunt scutite de plata taxei de salubritate 14.660 persoane, dintre care 2.639 persoane cu handicap gradul 1, 5.750 persoane cu handicap gradul 2 şi aproximativ 5.000 de rezidenţi.