Actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost numit la conducerea acestui minister şi cu consimţământul vicepreşedintelui PD-L Gheorghe Flutur.
Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, senatorul Orest Onofrei, fost contracandidat al lui Tabără în Guvernul Boc 4, când au pierdut amândoi în favoarea lui Mihai Dumitru, a declarat, ieri, că Valeriu Tabără a făcut parte din departamentul pentru agricultură din PD-L coordonat de Gheorghe Flutur, prin urmare acesta îi cunoaşte competenţele.
„Numirea lui Valeriu Tabără la Agricultură confirmă ceea ce am mai spus, că de data aceasta sunt numiţi miniştri care fac parte din partid, care au susţinere politică în partid. Valeriu Tabără este şi deputat şi preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, deci are susţinere suficient de mare şi în grupurile parlamentare care susţin Guvernul. Este o alegere care a fost făcută şi cu consimţământul vicepreşedintelui partidului, Gheorghe Flutur, care coordonează departamentul pentru agricultură din cadrul PD-L”, a spus Onofrei.
Senatorul de Suceava a arătat că în precedentul cabinet s-au încercat „un fel de tehnocraţi” cu susţinere politică, variantă care nu s-a dovedit viabilă, astfel încât democrat-liberalii au ajuns la concluzia că, dacă tot trebuie să plătească politic costurile guvernării, mai bine aleg miniştrii dintre membrii de partid.
PD-L aşteaptă de la Guvern un echilibru „între ceea ce trebuie şi ceea ce poate fi suportat”
Întrebat dacă remanierea va rezolva problemele economice ale ţării, senatorul Onofrei a răspuns că soluţionarea acestora va depinde de modul în care fiecare ministru îşi pune în aplicare programul de guvernare, dar şi de echilibrul pe care fiecare va reuşi să-l găsească „între ceea ce trebuie făcut şi ce poate fi suportat”.
În ceea ce priveşte încrederea pe care o are, că Valeriu Tabără va fi un bun ministru al Agriculturii, senatorul democrat-liberal a spus că „eu nu am încredere în mine, în alţii... Experienţa lui Tabără îl recomandă la acest minister, problema e ca şi noi şi ţara să fim mulţumiţi de ceea ce face”.
În opinia lui Onofrei, miniştrii nu se aleg în urma unui concurs sau a unei dezbateri publice, ci în baza calităţilor profesionale pe care le au şi, deloc de neglijat, a susţinerii politice, deoarece aşa au mai multe şanse să-şi ducă proiectele până la capăt.
„Agricultura românească are nevoie de un proiect pe termen lung, chiar cu costuri politice mari. Sunt şi măsuri nepopulare care trebuie luate”, a mai spus Orest Onofrei.
( 6 sep 2010, 11:51:35