Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, că actuala criză economică din România trebuie combătută cu roabe şi lopeţi şi nu cu simpozioane. Prezent la un seminar în care au fost prezentate scheme de garantare pentru proiectele de dezvoltare a mediului rural administrate de Fondul de Garantare a Creditului Rural, Flutur a precizat că criza poate fi combătută cu mai multe iniţiative şi investiţii prin care să se atragă fondurile europene disponibile. „Din criză nu se poate ieşi cu simpozioane. Şi nici buncărele anticriză nu ţin. Nu te poţi ascunde de criză. Criza se combate cu roabe şi lopeţi. Asta trebuie să facem în perioada următoare, sigur, metaforic spus”, a declarat Gheorghe Flutur în cadrul seminarului, la care a participat şi ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru.
„Trebuie să investim în unităţi care fac export”
Şeful administraţiei judeţene a declarat că una dintre măsurile care ar trebui luate în această perioadă ar fi sprijinirea mediului privat din localităţile rurale, pentru a promova mai multe proiecte în vederea atragerii de fonduri europene. El a arătat că în ultimii ani, în judeţul Suceava s-au realizat investiţii importante cu fonduri europene, printre care 40 de unităţi de procesare a laptelui, 25 de unităţi de procesare a cărnii, precum şi unităţi turistice. Cu toate acestea, el a adăugat că dacă primăriile din mediul rural au depus un număr mare de proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre mediul privat.
„Suceava este un judeţ care îşi doreşte să investească. Cer primarilor şi firmelor de consultanţă să încurajeze mediul privat, care se mişcă slab. Dacă primăriile au depus proiecte, mediul privat vine destul de greu la bănci. Avem nevoie de lapte pentru cele 40 de fabrici de lapte, astfel încât să nu-l mai importăm din Polonia. Iar asta înseamnă ferme. Avem nevoie de materie primă pentru abatoarele şi carmangeriile din Suceava care sunt toate de top european, dar nu au materie primă la capacitate. Iar pentru asta avem nevoie de ferme pentru carne. Iar apelul meu la primari este de a-i sprijini pe cei care doresc să investească în ferme”, a precizat Flutur.
El a adăugat că Guvernul României ar trebui să sprijine un program pentru dezvoltarea zootehniei, precizând că numai în judeţul Suceava sunt 90.000 de hectare de păşuni şi 70.000 de hectare de fâneţe, care sunt insuficient valorificate. „Piaţa arată că trebuie să investim în acest domeniu mai mult şi să începem să devenim exportatori de produse”, consideră preşedintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a mai declarat că în România s-a investit mult în unităţi care nu produc, cum ar fi săli de sport sau cămine culturale, şi mai puţin în unităţi de producţie.
„Noi trebuie să investim în unităţi care fac export. Ca să fii puternic trebuie să produci pentru export, şi nu să imporţi 80% din mâncare. Ăsta este secretul”, a spus Gheorghe Flutur.
Flutur consideră că membrii Asociaţiei „Produs în Bucovina” nu sunt uniţi
Preşedintele CJ Suceava a mai amintit că în cursul anului trecut a fost înfiinţată Asociaţia „Produs în Bucovina” care are ca scop promovarea produselor tradiţionale din această zonă şi comercializarea lor pe pieţele din întreaga ţară. Flutur a arătat că deşi asociaţia are 83 de membri, procesatori de lapte şi carne şi producători, aceştia nu sunt îndeajuns de uniţi pentru a-şi promova produsele.
„Noi am încercat şi ne-am chinuit puţin să îi asociem pe oameni să iasă pe piaţă. Pentru că mereu se spunea că marile magazine aduc produse din import, iar produsele autohtone nu pot fi vândute. Anul trecut am înfiinţat Asociaţia Produs în Bucovina, membrii acesteia au ieşit pe piaţă, în mall-uri, la poarta mall-urilor, dar aş vrea mai mult curaj. Şi asta pentru că din păcate am constatat că membrii asociaţiei nu sunt uniţi şi sunt dezbinaţi”, a declarat Gheorghe Flutur.