Deliberativul judeţean întrunit ieri în şedinţă extraordinară a aprobat cu 22 voturi pentru, cele ale consilierilor PD-L şi PNL, repartizarea sumelor din Fondul European de Solidaritate localităţilor afectate de inundaţiile din iulie 2008.
Cei 11 consilieri PSD prezenţi la şedinţă au refuzat să-şi exprime votul, fiind nemulţumiţi de modul în care au fost repartizaţi banii, şi au anunţat că vor cere anularea hotărârii Consiliului Judeţean la instanţa de contencios administrativ.
Deliberativul judeţean a repartizat 11 milioane de lei unui număr de 41 de localităţi. Sume mai mari au primit Vicovu de Jos - 1,5 milioane de lei, Straja- un milion de lei, Voitinel şi Marginea, câte 600.000 de lei, Moldoviţa, 550.000 de lei, Bilca, Brodina şi Ulma, câte 400.000 de lei. Restul localităţilor au primit sume cuprinse între 100.000 şi 300.000 de lei. Banii au fost repartizaţi în baza unor criterii aprobate de deliberativul judeţean în şedinţa precedentă.
Consilierii PSD au stat un minut în picioare, protestând astfel că au fost ţinuţi în picioare la şedinţa Euroregiunii „Prutul de Sus”
Reuniunea de ieri a Consiliului Judeţean a fost marcată de comportamentul ieşit din tipare al aleşilor social democraţi, care l-au avut alături pe şeful lor de partid, deputatul Cătălin Nechifor. Încă din start, consilierii PSD au cerut o pauză de cinci minute pentru a se consulta în legătură cu proiectul privind repartizarea banilor de la Fondul European de Solidaritate. Apoi, la reîntoarcerea în sală au anunţat că nu sunt de acord cu ordinea de zi şi au stat un minut în picioare, în semn de protest faţă de faptul că la şedinţa Euroregiunii „Prutul de Sus” desfăşurată sâmbătă la Centrul Economic Bucovina au fost ţinuţi în picioare. Social democraţii, prin vocea consilierului Petru Ştirbu, şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de modul de repartizare a sumelor, susţinând că localităţile cu primari PSD au fost defavorizate, deşi valoarea pagubelor era mai mare decât în unele localităţi cu primari PD-L. El a dat exemplul localităţilor Milişăuţi, Solca, Calafindeşti, Forăşti, Udeşti, Vereşti, Stulpicani, Boroaia.
„Grupul PSD este împotriva propunerilor de repartizare a banilor, pentru că acestea sunt făcute fără minim de respect şi decenţă faţă de primarii PSD”, a declarat Ştirbu. El a fost contrazis de consilierul PD-L Ioan Badale, care a arătat că localităţi precum Vama sau Voitinel cu primari PSD au primit sume mai mari decât comune cu primari democrat-liberali. De menţionat că şi liberalii au solicitat să se revizuiască repartizările de sume la unele localităţi, însă acest lucru nu s-a produs. Cu toate acestea, au votat proiectul de hotărâre.
Flutur: „Protestul lor mi se pare comic şi penibil”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că banii au fost repartizaţi în baza unor criterii clare aprobate de deliberativul judeţean, punând atitudinea aleşilor social democraţi pe seama luptei politice.
„Dacă pagubele erau acoperite sută la sută nu mai apăreau discuţii”, a spus Flutur, arătând că din păcate banii sunt insuficienţi. Flutur s-a arătat deranjat şi de protestul social democraţilor vizavi de faptul că au fost ţinuţi în picioare la şedinţa Euroregiunii „Prutul de Sus”, apreciindu-l ca fiind unul „comic şi penibil”. Şeful administraţiei judeţene le-a adus aminte consilierilor PSD că s-au simţit bine alături de democrat-liberali la restaurant, „când au mâncat sarmale cu degetele, iar unii dintre ei, mai încet şi mai în şoaptă, au apreciat acţiunea noastră”. „Nu se poate aşa ceva. Au doar glumiţe în program. Fie se supără că nu au mâncat suficiente sarmale la Centrul Economic Bucovina, dar, slavă Domnului, s-au simţit bine acolo, au băut cafele, au stat la terasă, după care spun că i-am ţinut în picioare într-un edificiu pe care ei l-au construit, nu noi. Nu a fost nimic rău, pentru că au stat mai mulţi în picioare, nu numai ei. Acesta a fost conceptul, însă doar aşa, de a te da în spectacol la o şedinţă de Consiliu Judeţean, să protestezi stând în picioare, mi se pare penibil. O să le aducem scaune data viitoare. Mie mi se pare o tratare iresponsabilă a problemelor şi pun atitudinea lor pe fuga după imagine, poate apar undeva pe la ştiri, să mai iasă din conul de umbră şi din anonimat”, a declarat Flutur.