Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Ovidiu Donţu, propune ca soluţie pentru „repornirea României”, adică pentru revigorarea economiei, finanţarea tuturor proiectelor cu fonduri europene care au fost declarate eligibile dar au fost reportate de la finanţare din cauza insuficienţei banilor alocaţi pentru măsurile respective.
„S-a tot vorbit despre absorbţia fondurilor europene şi azi România are un grad de absorbţie de sub 10%. La unele măsuri este blocat accesul pentru că sunt foarte căutate şi punctajele sunt foarte mari, iar foarte multe proiecte sunt reportate neajungând la finanţare. Propun o soluţie guvernanţilor: finanţaţi proiectele reportate. Acestea sunt proiecte eligibile care au primit punctaj şi care aşteaptă într-o zi finanţarea. În condiţiile în care România are grad de absorbţie de sub 10%, avem pe de o parte un clasament al proiectelor care aşteaptă să fie finanţate şi pe de altă parte lipsa absorbţiei fondurilor europene. E o contradicţie în termeni”, a spus Donţu.
Donţu susţine că proiectele sucevene respinse la selecţie ar fi creat 2.500 de noi locuri de muncă
El a arătat că la măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor” au fost depuse la nivel naţional 1.099 de proiecte, din care doar 295 au fost selectate. Donţu a subliniat că 804 proiecte în valoare de două miliarde de euro au rămas fără finanţare, fiind vorba de proiecte care vizează construcţia de drumuri, extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, infrastructura socială şi culturală. Implementarea acestora, a precizat social-democratul, ar fi condus la crearea a 40.000 de locuri de muncă. La nivelul judeţului au fost reportate de la finanţare 48 de proiecte în valoare de 120 de milioane de euro care ar fi creat, potrivit lui Donţu, 2.500 de noi locuri de muncă.
Ovidiu Donţu propune guvernanţilor renegocierea fondurilor europene pentru direcţionarea lor către măsurile de finanţare cele mai solicitate. „Există un principiu al economiei de piaţă care spune că ce se caută, aceea ar trebui promovat, adică direcţionarea împrumuturilor către aceste tipuri de investiţii care să producă valoare adăugată, locuri de muncă, bani la bugetul de stat, din care să fie finanţate salariile şi pensiile. Chiar finanţarea de la bugetul de stat după modelul SAPARD a acestor proiecte ar fi indicată, pentru că ar aduce locuri de muncă, lucrări pentru companii, şi aşa bani la buget, care ar putea refinanţa România. Aceasta este propunerea mea pentru a reporni România, aşa s-ar putea renunţa la diminuarea salariilor şi a pensiilor”, a conchis Donţu.