Deputatul PD-L de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de învăţământ, cercetare, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor care vor avea loc în perioada următoare va susţine amendamentul la Legea privind învăţământul superior care prevede depolitizarea universităţilor. Ardeleanu a spus că unul dintre amendamentele propuse pe care îl va susţine se referă la depolitizarea instituţiilor de învăţământ superior, prin declararea incompatibilităţii între calitatea de demnitar şi orice funcţie de conducere într-o universitate.
„De altfel, în sensul acestui deziderat, m-am autosuspendat din funcţia de prorector al Universităţii din Suceava, pe perioada exercitării mandatului de deputat, încă din septembrie 2009. Consider că dezbaterile care vor urma vor urmări nealterarea, sub nici o formă, a principiului constituţional al autonomiei universitare”, a spus Ardeleanu.
„Universitatea din Suceava nu este în pericol”
Pe de altă parte, Sanda-Maria Ardeleanu a spus că în cadrul unor dezbateri anterioare cu privire la conţinutul noului proiect al Legii Educaţiei Naţionale a susţinut ca universităţile publice să poată fuziona doar opţional şi în baza unei legislaţii secundare, care să precizeze modul de realizare a unor eventuale comasări. Deputatul PD-L de Suceava consideră că singurul criteriu obiectiv în stabilirea unei ierarhii a programelor de studii şi clasificării universităţilor româneşti trebuie să rămână calitatea pregătirii studenţilor, precum şi condiţiile oferite de universitate în vederea atingerii standardelor de calitate în formarea specialiştilor.
„Din acest punct de vedere, consider că Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava nu se află în pericol”, a precizat Sanda-Maria Ardeleanu.
Nu în ultimul rând, ea a declarat că, în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, intenţionează să propună susţinerea unui examen de bacalaureat pe două tipuri, respectând principiul centrării legislaţiei învăţământului pe elev.
„Consider că dezbaterile ce vor avea loc în următoarele două săptămâni în Comisia de învăţământ, cercetare, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, urmate de cele din Comisia de învăţământ a Senatului vor pregăti forma finală cu care noul proiect de lege va intra în dezbaterea plenului Parlamentului”, a mai spus deputatul sucevean.
(27 apr 2010, 11:32:40