Poziţia Guvernului şi a băncilor faţă de legea insolvenţei persoanelor fizice, adoptată de Senat, a fost criticată, ieri, de senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei. Onofrei, a declarat, în conferinţă de presă, că pe de o parte băncile „trebuie să-şi asume vina” pentru că „au adus foarte mulţi români în stare de faliment momindu-i cu tot felul de credite personale pe buletin, fără garanţii”, şi nu acum să-i execute, „după ce pe pielea lor au trăit foarte bine”. În ceea ce priveşte Executivul, senatorul Onofrei a arătat că „din păcate, punctul de vedere al Guvernului a fost că avem nevoie de o asemenea lege, dar că legea asta nu e bună. Nu este un punct de vedere corect, este mai mult o fugă de răspundere decât un punct de vedere”.
„Această lege a fost criticată şi de Guvern şi de bănci, fără a pune ceva în loc. Nu poţi să critici, dacă nu ai o soluţie. În comisiile de specialitate din Senat, nici bancherii, nici guvernul nu au fost interesaţi de felul cum este această lege”, a declarat Orest Onofrei.
Acesta a apreciat că premierul Emil Boc a venit la începutul sesiunii parlamentare şi a prezentat în faţa Parlamentului priorităţile Guvernului şi aşteptările pe care le are de la legislativ şi a afirmat că până la vacanţa parlamentară senatorii şi deputaţii ar trebui să adopte câteva legi care sunt esenţiale pentru dezvoltarea societăţii româneşti.
Printre acestea, a enumerat legea răspunderii fiscale, Codurile de procedură penală şi civilă, legea pensiilor şi legea învăţământului. Onofrei şi-a exprimat nedumerirea faţă de tergiversarea dezbaterilor la legea răspunderii fiscale, care, în opinia sa, „ar fi o armă importantă în mâna opoziţiei, de a controla dacă cei care sunt la guvernare respectă disciplina financiară la nivel central şi local”.
Onofrei: „Facem justiţie în ţara asta ca pe timpul de vârf al regimului comunist”
De asemenea, Codurile de procedură „ar pune ordine în felul în care se face justiţie în această ţară, pentru că ceea ce se întâmplă la ora actuală nu convine nici puterii, nici opoziţiei”.
„Justiţia lucrează după coduri adoptate în 1968, adică noi facem justiţie în ţara asta ca pe timpul de vârf al regimului comunist şi nu putem avea alte aşteptări de la acele coduri”, a spus Orest Onofrei.
El a mai precizat că este neapărat necesar ca în relaţiile fiscale dintre stat şi cetăţean şi stat-firme să existe principiul de egalitate a părţilor, adică dacă statul are pârghii să execute rău-platnicii, la fel şi cetăţeanul sau firma trebuie să aibă pârghii să execute statul când nu-şi onorează obligaţiile de plată.
„Nu poţi să lucrezi pentru stat, să faci lucrări, să investeşti, să-i facturezi statului şi el să nu plătească, dar el să te execute pentru că nu-i plăteşti TVA. Să-l plăteşti de acolo de unde ai luat”, consideră parlamentarul democrat-liberal, care a mai menţionat să legislativul intenţionează să reglementeze şi relaţiile dintre furnizorii de utilităţi şi beneficiari.