Senatorul PD-L de Suceava Tiberiu Prodan a declarat, într-o conferinţă de presă, că personal susţine alegerea viceprimarilor de localităţi prin vot direct, şi nu de către membrii Consiliului Local, aşa cum se prevede în momentul de faţă în Legea Administraţiei Publice Locale. El a spus că alegerea viceprimarilor prin votul direct al populaţiei i-ar responsabiliza mai mult pe aceştia şi nu ar mai exista situaţii precum cea din municipiul Rădăuţi, unde Consiliul Local a ales un viceprimar „care să-i pună piedici” actualului primar PD-L, Aurel Olărean. Făcând referire la cazul Primăriei Rădăuţi, unde viceprimarul PD-L Simion Sticleţ a anunţat că va depune o plângere penală pe numele primarului Olărean, după ce o echipă din primărie i-a evacuat lucrurile din birou, o parte dintre acestea dispărând, Tiberiu Prodan a precizat că această stare conflictuală este menţinută de o parte a consilierilor locali. „Părerea mea este că la Rădăuţi, Consiliul Local lucrează cu destinaţie. Unii consilieri locali nu vor să aibă un viceprimar care să lucreze cu actualul primar. Alegerea viceprimarului a fost făcută cu susţinerea PNL şi PSD pentru a-i crea piedici domnului primar şi nu ca să lucreze alături de el. Eu personal merg pe mâna domnului Olărean. Pentru că dacă ar fi fost sprijinit la ceea ce vrea să facă în Rădăuţi, şi face lucruri bune, cred că rădăuţenii ar fi avut mai mult de câştigat, inclusiv organizaţia locală a partidului”, a spus Prodan.
Vot pe liste într-un singur tur de scrutin
Senatorul PD-L de Suceava a declarat că Ministerul Administraţiei şi Internelor analizează în această perioadă posibilitatea modificării Legii Administraţiei Locale, iar el va susţine introducerea unei prevederi prin care viceprimarii să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin. „Viceprimarii să fie aleşi în mod direct, ca şi primarul. O listă, iar cel care obţine cele mai multe voturi să ocupe funcţia de viceprimar. De asemenea, cred că viceprimarii nu ar mai trebui să fie şi membri ai Consiliilor Locale”, a declarat Prodan. El a mai adăugat că o altă modificare a Legii Administraţiei pe care o susţine personal este şi reducerea cu 40 – 50% a numărului de consilieri locali. Tiberiu Prodan a spus că în această problemă, Ministerul Administraţiei ar dori o diminuare cu 25% a consilierilor locali.
Parlamentarul sucevean a mai spus că noua lege ar putea să conţină şi prevederi şi condiţii clare privind numărul de personal care va putea fi angajat la nivelul unei primării, respectiv numărul populaţiei, suprafaţa dar şi veniturile proprii ale localităţilor.