Senatorul PD-L de Suceava Tiberiu Prodan consideră că liderul democrat-liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, are cele mai mari şanse să obţină un post de prim-vicepreşedinte al partidului, la nivel naţional, în urma alegerilor interne care vor avea loc în cursul acestui an. La prima conferinţă de presă susţinută la sediul PD-L după plecarea din PNL şi alăturarea de PD-L, Tiberiu Prodan a declarat că din punctul său de vedere Flutur are cele mai mari şanse, dintre toţi ceilalţi membri ai PD-L să obţină o funcţie de prim-vicepreşedinte. „De departe este recunoscut ca fiind personalitatea cea mai importantă şi care se mişcă cel mai bine în interiorul partidului din punct de vedere politic şi al administraţiei. Ceilalţi care vor fi prim-vicepreşedinţi nu ştiu pe ce criterii vor fi nominalizaţi, probabil pe criterii regionale, dar oricum Gheorghe Flutur are cele mai mari şanse pentru a prelua una dintre aceste funcţii”, consideră Prodan. Senatorul sucevean a arătat că Flutur beneficiază şi de sprijinul unuia dintre actualii prim-vicepreşedinţi ai PD-L, Theodor Stolojan, care a anunţat că nu mai intenţionează să candideze pentru o funcţie politică în cadrul acestui partid.
Pe de altă parte, Prodan a spus că aşa cum a declarat şi Theodor Stolojan, cea mai bună variantă de vot pentru funcţiile de conducere din PD-L este votul direct, pe persoane, şi nu pe liste. „S-a văzut ce s-a întâmplat la congresul Partidului Naţional Liberal, unde în funcţii de conducere sunt persoane care nu au nici o treabă cu activitatea politică, dar pentru că sunt foarte apropiaţi de Crin Antonescu au avut acces la aceste funcţii de conducere”, a declarat Prodan.
Întâlnire pentru prioritizarea nevoilor localităţilor
În aceeaşi conferinţă de presă, Tiberiu Prodan a declarat că în momentul de faţă în judeţul Suceava este nevoie de identificarea priorităţilor pe care le au administraţiilor publice locale. El a spus că administraţia judeţeană ar trebui să organizeze o întâlnire cu primarii suceveni în vederea prioritizării proiectelor pe care administraţiile locale le depun pentru obţinerea în special a fondurilor guvernamentale. „Astfel vom vedea şi dacă la Dolhasca avem nevoie de patinoar şi de bazin de înot, sau putem să le facem în altă parte. Nu am nimic cu doamna primar din Dolhasca şi cu activitatea ei. Dar dacă noi nu ne prioritizăm nevoile, o să ajungem într-o competiţie oarbă între primarii de localităţi”, consideră Prodan. El a mai adăugat că o situaţie similară se întâmplă şi cu proiectele depuse pentru accesarea banilor disponibili prin Fondul Naţional de Mediu. Senatorul PD-L a arătat că sumele anuale disponibile pentru alimentări cu apă, canalizări şi staţii de epurare sunt de circa 200 – 250 de miliarde de lei vechi, iar valoarea totală a proiectelor depuse şi aprobate la nivel naţional este de aproximativ 2.700 de miliarde de lei vechi. „Ar trebui 11 ani de zile să finalizăm proiectele deja selectate. Nu ăsta era modul de a se obţine fonduri pentru aşa ceva. Şi vin cu exemplul oraşului Vicovu de Sus, care doreşte ca prin Fonduri de Mediu să obţină bani peste o staţie de tratate şi epurare. Şi l-am oprit pe domnul primar, pentru că valoarea acestei investiţii este de peste 40 de miliarde de lei vechi şi nu cred că o să dea cineva aceşti bani. Şi l-am oprit pentru că obligaţia de a realiza aceste investiţii este a operatorului regional de apă şi canal, ACET”, a spus senatorul PD-L. Prodan a mai explicat că investiţii precum cea de la Vicovu de Sus le poate realiza SC ACET SA, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial.
(22 mar 2010, 13:51:56