Ministerul Mediului şi Pădurilor finanţează în acest an un număr de 14 lucrări de prevenire a inundaţiilor pe râurile şi pâraiele din judeţ, suma alocată ridicându-se la 363 de miliarde de lei vechi.
Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de către deputatul PD-L de Suceava Eugen Constantin Uricec. Uricec a declarat că este vorba de lucrări începute cu ani în urmă, parte dintre ele aflându-se deja într-o avansată stare de degradare, iar unele chiar compromise.
„Cele 14 lucrări intră într-un memorandum de finanţare care a fost aprobat de către Guvern şi care se va concretiza în perioada imediat următoare. Este vorba despre refacerea amenajării râului Suceava în zona sursei de apă a oraşului Rădăuţi, lucrări de regularizare a pârâului Suceviţa pe tronsonul Suceviţa - Volovăţ, regularizarea râului Putna şi afluenţi pe sectorul Putna - Gura Putnei, amenajarea râului Moldova pentru apărarea frontului de captare a municipiului Suceava în zona Berchişeşti, amenajarea râului Suceava şi afluenţi în zona Ulma – Brodina - Straja, lucrări de regularizare a pârâului Solca şi afluenţi pe tronsonul Solca - Arbore, amenajarea râului Dorna pe sectorul Poiana Stampei - Vatra Dornei, punerea în siguranţă a barajului Mihoveni, regularizarea pârâului Hordnic la Horodnic de Sus, regularizarea râului Suceava pe tronsonul Vicovu de Sus - Frătăuţii Vechi - Frătăuţii Noi, dig de apărare a oraşului Siret pe pârâul Negostina”, a spus Uricec.
38 de obiective cu risc maxim în cazul inundaţiilor
Trebuie spus că parte din aceste lucrări vor fi cofinanţate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul urmând să participe cu o cotă de 40%.
Parlamentarul democrat-liberal a ţinut să precizeze că la nivelul judeţului sunt 38 de obiective cu risc maxim în cazul inundaţiilor care necesită investiţii urgente. 21 dintre aceste obiective au fost acceptate la finanţare de către Ministerul Mediului într-o primă etapă, restul urmând să intre în etapa a doua.