Senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei a anunţat că luni va depune la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a unui articol din Legea învăţământului aflată în vigoare în prezent, pentru a putea permite finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar particular. Onofrei a declarat că legea finanţează doar învăţământul preuniversitar de stat, lucru care în opinia lui este inechitabil, atâta vreme cât părinţii copiilor care urmează şcoli private plătesc ca şi ceilalţi părinţi taxe şi impozite la stat.
Senatorul democrat-liberal a arătat că noua lege a învăţământului, blocată acum la Curtea Constituţională, permite finanţarea învăţământului preuniversitar obligatoriu indiferent dacă este de stat sau particular şi introduce criteriul „cost standard per elev”.
„Noua lege aducea o echitate în sistemul de învăţământ preuniversitar obligatoriu. Fiind obligatoriu, principiul care s-a introdus era corect, şi anume că întotdeauna costurile urmează elevul, indiferent de forma de învăţământ obligatoriu, de stat sau particular. Hotărârea de Guvern dată în decembrie 2009 a creat o inechitate în sistem pentru că, ţinând cont doar de faptul că noua lege a învăţământului nu putea fi modificată prin HG, atunci s-a preluat din legea învăţământului în funcţie la ora actuală costul standard per elev numai la învăţământul de stat, iar învăţământul privat, unde copiii urmează un învăţământ obligatoriu, ai căror părinţi sunt şi ei plătitori de taxe şi impozite ca toată lumea, a fost exclus de la finanţare”, a declarat Onofrei.
Onofrei speră ca iniţiativa sa să fie asumată de toate partidele politice
Orest Onofrei speră ca iniţiativa sa să fie însuşită şi de preşedinţii comisiilor de învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor şi să fie asumată de toate partidele politice.
„Din 90 încoace, în ultimii 20 de ani, din păcate toate guvernele au o problemă de practică şi nu declarativă, pentru că de declarat reprezentanţii lor declară altceva în legătură cu sectorul privat, începând de la întreprinderi până la învăţământ şi, odată ce ajung la putere, devin foarte etatişti. Le place statul, dar când sunt în opoziţie le place un stat mic, cu puteri limitate. Or lucrul acesta nu e în regulă, pentru că tocmai sectorul privat aduce şi susţine statul prin banii daţi la bugetul de stat”, a mai spus Onofrei.
(19 feb 2010, 13:00:17