Coeziunea economică, socială sau teritorială în zona Dunării este considerată de către europarlamentarul PD-L Petru Luhan drept una dintre cele mai mari provocări pe care le are Europa. Subiectul Strategiei Uniunii Europene privind Dunărea s-a aflat pe ordinea de zi a sesiunii Parlamentului European, subiectul fiind dezbătut pe larg de europarlamentari.
„În momentul de faţă, pentru bazinul Dunării există instrumente financiare disponibile pentru proiecte de infrastructură, de dezvoltare economică sau pentru protecţia mediului, dar acestea pot fi folosite doar de statele membre UE şi parţial de cele învecinate acestora”, a declarat Petru Luhan în plenul Parlamentului European.
El a precizat că în luna iunie 2009, Consiliul European, reunit la Bruxelles, a recomandat elaborarea Strategiei Europene privind Dunărea, pe modelul Strategiei Regiunii Mării Baltice, termenul precizat pentru finalizarea acestei Strategii fiind sfârşitul anului 2010.
Petru Luhan a adăugat că pentru a demonstra larga susţinere şi deschidere spre colaborare a depus, alături de alţi europarlamentari, o rezoluţie prin care se reafirmă importanţa pe care o acordă acestui subiect. El a mai spus că membrii Parlamentului European subliniază că este nevoie de o largă consultare cu actorii din statele din regiunea Dunării, de implicarea actorilor locali şi regionali şi de colaborarea cu statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, dar se află în regiunea Dunării.