PD-L va avea sigur alegeri în acest an, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur. Primul pas a fost făcut, prin constituirea unui comitet format din 17 persoane, care împreună cu preşedintele PD-L, Emil Boc, lucrează la un proiect de modificare a statutului şi va stabili şi un calendar al desfăşurării alegerilor.
Flutur a refuzat însă să spună ce prevederi ale statutului partidului trebuie modificate şi care ar fi un posibil calendar electoral. Singurul lucru concret pe care l-a afirmat a fost acela că, în opinia sa, scrutinul în partid ar trebui să se desfăşoare începând cu organizaţiile locale, teritoriale şi la final să fie aleasă conducerea centrală, pentru că „aşa ar fi democratic”.
Curentul de modificare a statutului a pornit dinspre foşti liberal democraţi şi dintre cei numiţi „intelectualii din PD-L” şi printre schimbări ar fi incompatibilitatea dintre funcţiile de miniştri şi funcţiile în partid, alegeri dinspre teritoriu spre centru şi nu întâi la vârf şi apoi în filiale, o apropiere mai accentuată de Partidul Popular European şi păstrarea curentului liberal din PD-L. De asemenea, intră în discuţie şi posibilitatea schimbării numelui şi a siglei partidului. Din comisia specială care va analiza propunerile de modificare ale statutului şi a cărei componenţă finală va fi aprobată în Colegiul Director vor face parte Emil Boc, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Roberta Anastase şi Sorin Funzăverde, ca membri ai conducerii centrale, trei reprezentanţi din fiecare cameră legislativă, doi europarlamenatari PD-L, un reprezentant al primarilor şi un reprezentant al Consiliului Judeţean, ultimii doi urmând a fi selectaţi din rândul celor care au înregistrat cele mai bune performanţe la ultimele alegeri.