Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, este suspectat de deputatul PSD de Suceava Ioan Stan că ar face jocul altor ţări din Uniunea Europeană, care acordă subvenţii consistente fermierilor şi cu care fermierii români nu ar putea intra în competiţie, altfel nu vede de ce nu s-a preocupat să asigure un buget consistent pentru agricultură.
Stan a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a afirmat că nu are nevoie în buget de suma de 2,1 miliarde de lei, pe care comisia de specialitate a Parlamentului o propusese pentru suplimentarea bugetului acestui minister, ceea ce a stârnit bănuielile parlamentarilor PSD.
Deputatul Stan a arătat că UE acordă câte 70 de euro/ha subvenţie, dar pentru ca această sumă să fie alocată, România trebuie să participe cu o sumă complementară de câte 45 de euro pe hectar.
„În condiţiile în care a refuzat cele 2,1 miliarde de lei, nu va avea banii necesari pentru ca fermierii să primească cei 70 de euro pe hectar”, a spus deputatul PSD.
Stan s-a întrebat dacă nu cumva prin această strategie se face jocul altor ţări ale UE, unde agricultura este subvenţionată cu 300- 350 euro/ha, cum ar fi Germania, Franţa sau Grecia.
„În condiţiile acestea, fermierul român nu va putea fi compatibil cu cel din ţările unde agricultura este subvenţionată. Fermierul român nu va putea exporta şi nici nu va putea rezista concurenţei pe piaţa românească, cu produsele din alte ţări”, a spus deputatul PSD.
Subvenţiile care se elimină din acest an
El a arătat că fermierii greci organizează acum proteste pentru că sunt nemulţumiţi de nivelul subvenţiei, în timp ce în România „fermierii nu primesc nici un sfanţ pentru irigaţii şi nici un bănuţ pentru subvenţia la lapte”.
Potrivit lui Stan, agricultura românească va sucomba dacă nu se va produce o minune şi speră ca această „minune” să fie un gest de bunăvoinţă din partea comisarului european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, care ar putea convinge ca România să primească o perioadă de graţie de 1-2 ani pentru ajutoare de stat în agricultură, la fel ca Polonia.
Începând cu 1 ianuarie 2010, la trei ani de la aderare, România nu mai poate acorda ajutoare de stat care să nu fie conforme cu cele aprobate de Uniunea Europeană. Astfel, nu se va mai acorda ajutor de stat pentru susţinerea producţiei de consum la culturile de sfeclă de zahăr, orez, in şi cânepă pentru fibră, culturile de soia, tutun. De asemenea, nu se va mai putea subvenţiona motorina pentru lucrări agricole, nu se va mai acorda sprijin de stat pentru legumele produse în serele încălzite şi va înceta subvenţionarea producţiei de cartofi de sămânţă şi material săditor pomicol şi viticol certificată.
Tot de la începutul acestui an, se sistează susţinerea producţiilor de carne de porc şi pasăre (pui broiler), precum şi a producţiei de ouă de consum. Conform Tratatului de aderare, nu se vor mai acorda subvenţii pentru îmbunătăţirea calităţii şi igienei laptelui de vacă pentru ca acesta să atingă standardele de calitate din UE şi nici nu va mai fi finanţat materialului seminal congelat de taur, folosit la însămânţarea artificială.