Social democraţii suceveni au depus duminică, la Poliţie, trei plângeri penale şi 12 sesizări privind nereguli flagrante în secţiile de votare. Acesta este bilanţul zilei de vot prezentat de vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, Ovidiu Donţu.
Una dintre plângerile penale îi vizează pe cei implicaţi în incidentul petrecut sâmbătă seară în comuna Păltinoasa când, susţine Donţu, membri şi simpatizanţi PD-L, în frunte cu Ion Bîrsan, l-au bătut pe reprezentantul PSD în secţia votare, Alexandru Catargiu, la el acasă. Donţu spune că bărbatul a fost lovit cu un par în cap, fiind internat în stare gravă în spital. În consecinţă, Catargiu nu a mai putut să-şi exercite funcţia de membru în biroul electoral al secţiei de votare. Vicepreşedintele PSD Suceava a prezentat, în conferinţa de presă de ieri, fotografii cu reprezentantul PSD în secţia de votare din Păltinoasa, în care loviturile la cap sunt vizibile.
Social democraţii suceveni au solicitat poliţiei extinderea cercetărilor şi asupra primarului de Păltinoasa, Cristian Carpiuc, ca fiind autor moral al mai multor incidente electorale.
„Nu este prima dată când se întâmplă astfel de situaţii în comuna Păltinoasa şi toate au fost soluţionate cu rezoluţii gen <eveniment cu autori necunoscuţi sau autori cu dizabilităţi psihice>. Este timpul ca autorul moral al incidentelor de pe raza comunei să răspundă în faţa legii”, a spus Donţu.
PSD Suceava a mai solicitat ca şeful postului de poliţie din Păltinoasa să se abţină de la efectuarea cercetărilor, întrucât nu mai prezintă credibilitate.
Plângere penală împotriva preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare din Slatina
A doua plângere penală este îndreptată împotriva preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din comuna Slatina. Potrivit lui Donţu, aceştia au interzis accesul în secţia de votare sâmbătă, de la ora 18, şi duminică, de la ora 6 la 6.30, a reprezentanţilor partidelor politice, cu excepţia celui de la PD-L.
„Cu o zi înaintea votării, în secţii au fost primiţi doar preşedintele, locţiitorul, reprezentantul PD-L şi jandarmul. A doua zi dimineaţă, între 6 - 6.30, secţiile de votare au funcţionat în aceeaşi componenţă care a fost prezentată de noi pentru seara dinaintea votului. De la 6.30 s-a permis şi reprezentanţilor partidelor de opoziţie să intre în secţia de votare. De remarcat proasta organizare a alegerilor şi neglijenţa Instituţiei Prefectului, care, deşi BEJ dorea încă de sâmbătă seara să schimbe preşedinţii secţiilor de votare din Slatina, nu a avut la îndemână rezerve pentru acea comună sau zonă, înlocuirea producându-se abia duminică, la ora 17, mult prea târziu”, a declarat Donţu.
A treia plângere penală este îndreptată împotriva omului de afaceri Adrian Artene, care, după cum susţine Donţu, în ziua votului a practicat turismul electoral cu trei maşini care au fost filmate şi fotografiate.
Ovidiu Donţu a declarat că PSD Suceava analizează posibilitatea depunerii unei plângeri penale şi împotriva prefectului Sorin Arcadie Popescu, pentru abuz în serviciu. Potrivit lui Donţu, prefectul nu a ţinut cont de prevederile legii electorale cu privire la desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor în birourile electorale ale secţiilor de votare, fiind evitaţi juriştii, deşi exista o listă cu circa 50 de persoane cu pregătire juridică.
Cele 12 sesizări vizează nereguli precum distribuirea de ţigări în gara Iţcani pentru a se vota cu Băsescu, prezenţa a 150 de maşini pe imaşul comunei Ipoteşti şi străzile laterale, care transportau oamenii la vot, buletine de vot fără ştampila de control, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot.
„Toate aceste lucruri arată că prefectul judeţului nu a fost capabil să organizeze aceste alegeri pe teritoriul judeţului”, a concluzionat Donţu.
(24 nov 2009, 14:04:33