Plata pensiilor şi salariilor bugetarilor nu reprezintă o problemă pentru România, deoarece suma necesară reprezintă doar 12-13 la sută din impozitele şi taxele care se strâng la buget, a declarat, sâmbătă, la Suceava, fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu
Deputatul Nicolăescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că şi fără tranşa din decembrie din împrumutul de la FMI, România are capacitatea să-şi asigure fondurile necesare pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor şi că discuţiile controversate pe această teme sunt „cinice şi imorale”.
„Nu avem nevoie de banii de la FMI să ne plătim obligaţiile minimale, salarii şi pensii”, a spus deputatul liberal.
El a arătat că toate impozitele şi taxele care se adună la buget sunt suficiente nu numai pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor, ci şi pentru alte obligaţii ale statului, mai puţin pentru o parte din investiţiile în infrastructură.
Nicolăescu consideră că prin ameninţarea că nu vor exista bani pentru pensii şi salariile bugetarilor „oamenii sunt manipulaţi” de un guvern care nu vrea decât să-i aducă lui Traian Băsescu un nou mandat de preşedinte al ţării.
„Este şi cinic şi machiavelic şi imoral ce face Guvernul”, a spus Nicolăescu.
El a spus că PNL nu va participa „la mascarada de pretinsă învestire” a unui nou guvern pentru că s-a săturat să intre în jocuri de proceduri parlamentare pentru „mofturile şi fiţele” lui Traian Băsescu şi că liberalii sunt interesaţi de constituirea unui nou guvern după alegerile prezidenţiale, când va putea discuta cu un preşedinte „normal şi responsabil”.
„Nu mai punem guverne care să fie conduse de slugile lui Traian Băsescu, oameni care habar nu au pe ce lume trăiesc şi care nu au decât un singur scop: să facă pe plac stăpânului”, a spus deputatul liberal.
El a arătat că „ultima sfidare a bunului-simţ a lui Traian Băsescu” a fost desemnarea unui candidat de prim-ministru care nu are nici o legătură cu o guvernare eficientă. Deputatul PNL consideră că Liviu Negoiţă poate fi un bun primar, este un om politic al PD-L, dar nu un bun manager politic.
„Un prim-ministru trebuie să fie în primul rând un bun manager politic”, a spus Nicolaescu, menţionând că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a dovedit că poate fi un manager politic, el fiind preşedintele Forumului Democratic German şi care a reuşit să atragă politic voturile tuturor românilor din Sibiu.
„Liviu Negoiţă nu are calităţile de manager politic pe care le are Klaus Iohannis. Liviu Negoiţă este o marionetă în mâna lui Traian Băsescu şi care nu va primi sub nici o formă un gir din partea PNL”, a spus Nicolăescu.
Nicolăescu: „Va fi o nenorocire în 2010, nici nu vreau să mă gândesc”
Deputatul liberal a precizat ferm că liberalii se vor întâlni cu noul premier desemnat de Traian Băsescu, Liviu Negoiţă, dar nu singuri, ci împreună cu majoritatea parlamentară, în Parlament.
„Dacă Liviu Negoiţă vrea să ne transmită ceva, îl aşteptăm luni la Parlament. Nu PNL singur, ci toată coaliţia. Dacă vrea să ne transmită ceva. Dacă nu, să fie sănătos, să facă ce doreşte”, a spus Nicolaescu.
El a apreciat că Negoiţă va propune candidaţi de miniştri aceiaşi „minunaţi” de reprezentanţi ai PD-L, aceiaşi „talibani PD-L” ca Vasile Blaga, Radu Berceanu sau Elena Udrea, ceea ce ar fi un motiv suplimentar ca guvernul propus de Silviu Negoiţă să nu treacă în Parlament.
În privinţa problemelor generate de faptul că România nu are încă un proiect de buget pentru 2010, Eugen Nicolăescu spune că responsabil de această situaţie este numai PD-L şi Guvernul Boc, care nu a depus proiectul de buget la Parlament până în 15 octombrie din cauză că i-a fost frică să prezinte, în campania electorală, situaţia prognozată pentru anul 2010.
Liberalul apreciază că în 2010 PIB-ul va fi probabil la fel ca în 2009, vor fi mai mulţi şomeri şi mai puţine impozite şi taxe colectate, dar şi restanţe din anul 2009 neplătite.
„Va fi o nenorocire în 2010, nici nu vreau să mă gândesc. Au plăţi de făcut şi nu au de unde să le facă şi le-a fost frică să vină înainte de campania electorală, pentru că s-ar fi aflat în ce hal vor duce România în 2010. A aduce un buget în Parlament înseamnă dezbatere publică, înseamnă transparenţă, înseamnă să le spui oamenilor ce e în acel buget. Le-a fost frică să vină cu el pentru că arătau oamenilor că se va trăi şi mai rău în 2010 decât în 2009. Cum să faci aşa ceva în campanie electorală când vrei să-l realegi pe Traian Băsescu? Cred că asta este explicaţia pentru care nu s-a adus bugetul în Parlament”, a spus deputatul PNL.
El şi-a exprimat speranţa că, după alegerile prezidenţiale, România va avea „un guvern responsabil”, care va adopta o politică fiscală care să uşureze activitatea firmelor, care să încurajeze investiţiile, să micşoreze şomajul şi să crească numărul locurilor de muncă. Potrivit lui Nicolăescu, pentru ţară este mai bine ca bugetul pentru anul 2010 să fie prezentat de un guvern legitim decât să fie construit după „tiparele proaste” ale lui Emil Boc şi Traian Băsescu, acesta apreciind că un buget adoptat în grabă poate ar face mai mult rău decât bine.
( 9 nov 2009, 11:25:45