Biroul Electoral Judeţean Suceava a dispus, printr-o hotărâre adoptată în cursul zilei de ieri, înlăturarea tuturor afişelor în care preşedintele României, Traian Băsescu, îi îndeamnă pe români să se prezinte la referendumul din data de 22 noiembrie 2009 pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari. Potrivit deciziei, BEJ Suceava a dispus îndepărtarea afişelor ce prezintă imaginea preşedintelui României şi menţiunile „De ce le e frică nu scapă. Hai la Referendum”, „471->300” postate pe raza judeţului Suceava. Decizia BEJ Suceava poate fi contestată în termen de 48 de ore de la afişare, la Biroul Electoral Central. Liberalii au depus în cursul zilei de marţi o plângere în care reclamă faptul că afişele respective încalcă prevederile Legii nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, dar şi cele ale Codului de bune practici privind referendumul, adoptat de Comisia de la Veneţia, în perioada 2005 – 2007.
De remarcat faptul că decizia luată de BEJ Suceava este diferită faţă de hotărârea BEJ Iaşi, care, la acelaşi gen de plângere formulată de liberali, a stabilit înlăturarea afişelor cu Traian Băsescu privind referendumul doar de pe panourile electorale speciale amplasate de către primării.
Decizia BEJ Suceava a fost luată în urma votului membrilor Biroului, şapte dintre ei votând pentru înlăturarea totală a respectivelor afişe, doi pentru înlăturarea doar de pe panourile electorale şi unul împotriva plângerii PNL.
BEJ Suceava susţine că afişele încalcă prevederile codului de bune practici în materie de referendum
În motivaţia deciziei BEJ se arată că aceasta a fost luată după ce liberalii au prezentat imagini cu afişele în care apare imaginea preşedintelui Traian Băsescu cu menţiunile „De ce le e frică nu scapă. Hai la Referendum”, „471->300”, considerate a fi afişe ce sunt destinate campaniei pentru referendum.
De asemenea, se precizează că potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului „în campania pentru referendum partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă”.
„Cum textul sus menţionat nu face nici o referire la afişajul electoral şi nici la locuri special destinate acestuia, rezultă că în campania pentru referendum nu se poate utiliza ca modalitate de campanie afişajul electoral, şi prin urmare afişele despre care se face vorbire în plângere au fost postate cu încălcarea prevederilor sus-citate, şi în consecinţă se impune a fi înlăturate”, se arată în decizia BEJ Suceava.
Alături de aceste aspecte se mai arată şi faptul că, în condiţiile în care „este de notorietate că iniţiatorul referendumului este Preşedintele României”, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Consiliul pentru alegeri democratice şi de Comisia de la Veneţia, Traian Băsescu nu poate desfăşura o campanie pentru referendum, întrucât autorităţile administraţiei publice trebuie să-şi respecte obligaţia de neutralitate.
„Cum potrivit Codului de bune practici în materie de referendum încălcarea obligaţiei de neutralitate şi a liberei formări a voinţei electoratului trebuie sancţionată, se consideră că trebuie îndepărtate materiale electorale contestate şi din acest punct de vedere”, se mai precizează în decizie.
Ion Lungu: „Este o decizie politică a partidelor care s-au coalizat împotriva PD-L”
Şeful campaniei electorale a PD-L Suceava, Ion Lungu, a declarat că democrat-liberalii vor contesta decizia BEJ Suceava. Mai mult, Lungu a precizat că decizia are un caracter politic, având în vedere că ea a fost adoptată prin votul reprezentanţilor celorlalte partide din BEJ.
„Acest lucru arată disperarea partidelor politice faţă de referendum. Este o hotărâre cu caracter politic, toate partidele fiind împotriva PD-L. De asemenea, şi cu această ocazie s-a văzut că în afară de PD-L, toate celelalte partide sunt împotriva referendumului şi a diminuării numărului de parlamentari. Cu toate acestea, noi suntem convinşi că referendumul va fi votat de români şi vom continua să facem campanie pentru acest referendum”, a declarat Lungu.
La rândul său, senatorul PD-L Suceava Orest Onofrei a precizat că decizia BEJ Suceava este diferită de celelalte hotărâri de acest gen ale altor Birouri Electorale din ţară, iar modul de redactare este cât se poate de ambiguu.
„Probabil că în mod voit s-a redactat aşa. În toată hotărârea se vorbeşte despre locuri publice de afişaj, dar la urmă se spune altceva. Ori BEJ Suceava nu are competenţe asupra locurilor private. De asemenea, observ că partidele care nu susţin referendumul sunt cele care contestă orice formă de promovare a acestuia. Cred că PNL Suceava nu ar fi îndreptăţit să conteste reducerea numărului de parlamentari. Asta pentru că la ei deja s-a întâmplat acest lucru şi au rămas fără nici un parlamentar. În acelaşi timp, trimit PSD să citească din nou pentadecalogul pe care l-am publicat, unde se spune că după logica lor, doar ce face PD-L e ilegal, iar ceea ce fac ei este legal”, a încheiat Onofrei.
( 5 nov 2009, 11:17:12
Cu totii ne dorim mai putini parlamentari si personal auxiliar in parlament, mai putine cheltuieli, dar chestiunile astea trebuie rezolvate cu barbatie si cu minte!
Nu heirupisme de astea in ajun de Craciun si alegeri, de taierea porcului!
Asa... zau ca bate la ochi !