Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, consideră că principala problemă a României, ca stat, este Constituţia. Onofrei a precizat că în anul 2003, când Constituţia a fost modificată în urma unui referendum, aceasta a fost „croită prost”, pentru anumite persoane şi nu pentru întreaga populaţie a României.
„În 2003 am croit un stat să încapă în el Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Acum, din păcate, nu încap mai mulţi. În 2003 trebuiau să-şi dea seama că nu trebuia croit un stat pentru Iliescu şi Năstase. Trebuia să facem un stat în care să încapă 22 de milioane de oameni”, a spus Onofrei.
Senatorul PD-L a mai precizat că forma actuală a Constituţiei a creat „o Românie bicefală”, în care anumite persoane care au fost alese în anumite funcţii au responsabilităţi în faţa cetăţenilor, dar nu au şi posibilitatea de a lua singuri decizii. Astfel, el a precizat că un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean este ales uninominal, răspunde direct în faţa populaţiei, dar decizia cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia se află „în mâinile” consilierilor locali sau ale celor judeţeni.
„Din acest impas noi nu putem ieşi decât schimbând Constituţia”
Onofrei a precizat că şi aleşii locali nu sunt independenţi pe deplin, în condiţiile în care, în momentul în care nu sunt disciplinaţi faţă de partidul din partea cărora au candidat, pot rămâne fără funcţii, prin retragerea sprijinului politic.
„De asemenea, la nivel de judeţ am creat două instituţii, Prefectura şi Consiliul Judeţean, care se calcă în picioare pe anumite domenii. La nivel naţional am creat un Parlament cu două camere cu atribuţii identice şi care se calcă pe picioare una pe alta. Am creat apoi doi poli de putere, premierul şi preşedintele. Iar preşedintele, după ce desemnează premierul, nu mai are nici o putere asupra lui. Pe de altă parte, preşedintele este ales de populaţie cu încărcătura necesară de vot şi de încredere, lui i se cere socoteală de situaţia economică, politică şi socială a ţării, dar decizia este la premier. Iar din acest impas noi nu putem ieşi decât schimbând Constituţia, în sensul de a crea o Românie corectă, o republică prezidenţială sau parlamentară, după cum va decide populaţia”, a declarat Onofrei.
El a mai spus că în situaţia în care cei care au responsabilităţi nu vor avea posibilitatea să ia şi deciziile, se poate ajunge la situaţii hilare, cum este şi exemplul recent, când o majoritate parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi s-au prezentat în faţa preşedintelui României pentru a susţine un nou premier.
„Şi se duc la preşedinte ca la un notar public să le legalizeze hotărârea. Făcând o glumă, eu nu cred că nu trebuiau să meargă la Traian Băsescu. Trebuiau să meargă la Ioana Băsescu, care e notar”, a mai spus senatorul PD-L.
(19 oct 2009, 11:41:42