Adoptarea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR şi căderea Guvernului României condus de Emil Boc a fost primită cu entuziasm de reprezentanţii liberalilor şi social democraţilor din judeţul Suceava, în timp ce liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, i-a încurajat pe membrii şi susţinătorii acestei formaţiuni politice.
După anunţarea rezultatului moţiunii, Gheorghe Flutur a declarat că „era previzibil acest lucru, atâta vreme cât sub cupola Parlamentului s-a constituit o coaliţie pentru a apăra pensiile parlamentarilor şi a altor privilegii pentru aceştia”.
„Acest guvern şi-a asumat răspunderea până la capăt şi se vede clar că rezistenţa la schimbare este foarte mare, mai ales când este vorba de avantaje pentru politicieni, dar adevăratul test va fi la alegerile prezidenţiale, când populaţia va vota un preşedinte reformator, pe Traian Băsescu. Să nu uităm că acest scenariu a mai fost odată, la suspendarea preşedintelui, când sub cupola Parlamentului cei 322 erau puternici, iar în faţa electoratului au fost înfrânţi zdrobitor, cu 75 la sută”, a spus Flutur.
Totodată, el le-a transmis celor care au venit în ultima perioadă spre PD-L, primari, parlamentari şi lideri de la alte formaţiuni politice, să activeze alături de democrat-liberali „ca să convingem populaţia împreună că ţara are nevoie de reformă”.
Onofrei: „Căderea regilor, bucuria nebunilor”
Secretarul Senatului, senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei, a declarat că deşi depunerea, dezbaterea şi votarea unei moţiuni de cenzură face parte dintre atribuţiile constituţionale ale Parlamentului, adoptarea moţiunii de cenzură de ieri a făcut „ca peste criza economică şi politică să se adauge şi o criză guvernamentală, cu consecinţe greu de prevăzut”. În opinia senatorului, campania prezidenţială a început „mai devreme” deoarece dezbaterile de ieri din Parlament au fost conduse de doi contracandidaţi ai lui Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu. „Bucuria lor este prematură, mai ales că amândoi au declarat că preşedintele Băsescu are un rol constituţional foarte important. Ce au stricat cei doi prin adoptarea moţiunii trebuie să repare acum Traian Băsescu, care ca preşedinte este singurul îndreptăţit constituţional să rezolve această criză guvernamentală. După euforia de azi cei doi lideri trebuie să-şi asume consecinţele imediate - stabilitatea leului şi problemele economico-sociale care sunt importante şi trebuie să le rezolve. Într-un fel, trebuie să-şi amintească de proverbul <căderea regilor, bucuria nebunilor>”, a afirmat liderul PD-L, care este şi purtător de cuvânt al PD-L Suceava.
Mîrza: „Poporul vrea altceva decât PD-L”
Preşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, a declarat după anunţarea rezultatelor moţiunii că votul din Parlament demonstrează faptul că „acest moment este dovada faptului că poporul vrea altceva decât PD-L şi Traian Băsescu la Cotroceni”.
El a precizat că adoptarea moţiunii împotriva Guvernului a fost un exerciţiu democratic al partidelor de opoziţie. Cu toate acestea, Mîrza a spus că susţinătorii moţiunii de cenzură au beneficiat şi de sprijinul a minim cinci parlamentari PD-L care au votat împotriva Guvernului condus de Emil Boc.
„Avem suspiciuni că doi deputaţi şi trei senatori PSD au votat împotriva moţiunii, dar aceste voturi au fost compensate cu voturile date de parlamentarii PD-L”, a spus Mîrza.
El a criticat discursul lui Emil Boc din Parlament, precizând că „părea că nici nu ştia de ce a venit în faţa parlamentarilor, vorbind despre probleme care nu aveau nici o legătură cu moţiunea. Şi vreau să spun că noi, cei din PSD, nu suntem împotriva legii pensiilor, şi, mai mult, susţinem ca parlamentarii să primească pensii în funcţie de contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale”, a spus Mîrza.
La rândul său, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a declarat că Parlamentul a demonstrat că adoptarea unei moţiuni de cenzură este posibilă. „După douăzeci de ani şi după multe alte moţiuni de cenzură eşuate, ziua de marţi 13 octombrie dovedeşte că ghinionul s-a spart şi că cincinalul Băsescu se apropie de sfârşit. Noua majoritate parlamentară, de 254 de deputaţi şi senatori, a demonstrat că guvernul Boc second hand a fost un Guvern ilegal, neconstituţional şi imoral”, a spus Nechifor.
El a precizat că parlamentarii au votat respectând voinţa electoratului, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu poate fi creditat cu maxim 30% din intenţiile de vot. „Am avut un gust amar la finalul moţiunii, când Guvernul Boc second hand a plecat din Parlament înainte de anunţarea rezultatului votului moţiunii, acest lucru arătând adevăratul respect pe care Emil Boc îl arată unei instituţii din care şi el a făcut parte”, a mai spus deputatul PSD.
Băişanu: „Mă bucur că a căzut Guvernul Boc – Băsescu”
Liderul liberalilor suceveni, Alexandru Băişanu, a precizat că personal nu se poate bucura de căderea unui guvern al României, însă „mă bucur că a căzut Guvernul Boc – Traian Băsescu, care a dus România cu cel puţin 20 de ani în urmă”.
Băişanu a spus că adoptarea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR reprezintă finalul unei perioade de nouă luni de „haos politic, debandadă economică şi disperare socială”. El a precizat că în perioada imediat următoare toate partidele, însă în special PSD şi PD-L, ar trebui să susţină un Guvern format din tehnnocraţi. „De asemenea, Traian Băsescu, dacă este un preşedinte responsabil, are obligaţia să propună în fruntea Guvernului un om capabil, independent, care împreună cu membrii Cabinetului să găsească soluţii viabile de ieşire din criză”, a spus Băişanu.
(14 oct 2009, 11:34:23