Lucrările de înlocuire a magistralelor de termoficare, precum şi cele de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare din municipiul Suceava se desfăşoară haotic, fără a fi respectate graficele de execuţie şi fără un minim de respect pentru cetăţeni. Acestea sunt concluziile la care au ajuns consilierii locali ai PSD după ce, timp de două săptămâni, au monitorizat pe teren modul de derulare a lucrărilor, concluzii care au fost prezentate ieri, într-o conferinţă de presă, de către consilierul Virginel Iordache.
„Părerea mea este că lucrările se derulează într-o sarabandă greu de înţeles. Unii, atunci când intervin deficienţe, spun că nu sunt sudori, mecanici sau alte utilaje care să ajute la respectarea termenelor. Cert este că în momentul acesta, dacă în municipiul Suceava s-ar respecta un grafic de execuţie al lucrărilor, dacă ar exista un minim de respect pentru cetăţeni, lucrurile s-ar derula altfel. Nu pot să-mi imaginez cum locuitorii din cartierul George Enescu rămân zilnic fără apă între două şi şase ore, nu pot să-mi explic cum nici până la această dată nu există un plan comun de acţiune Termica- Acet”, a arătat Iordache.
Social democraţii solicită montarea de panouri de identificare a lucrărilor
El a dat ca exemplu Aleea Lalelelor, din cartierul George Enescu, unde sunt deja rămâneri în urmă la execuţia lucrărilor de 18 zile. În opinia lui Iordache, populaţia din acea zonă va beneficia de agent termic abia după data de 15 noiembrie.
Veste proastă le-a dat consilierul PSD şi celor care locuiesc în zona Cuza Vodă, din Burdujeni, unde lucrările la punctul termic Cuza Vodă 6 sunt în întârziere.
Iordache a subliniat că în periplul consilierilor PSD pe teren s-a mai constatat lipsa panourilor de identificare a lucrărilor, panouri care conţin date privind constructorul, termenul de execuţie, denumirea lucrări şi responsabilul lucrării.
El a solicitat în mod imperativ beneficiarului investiţiilor să monteze acele panouri, precizând că au fost situaţii în care nu a putut fi identificat responsabilul, iar muncitorii nu ştiau care sunt termenele de execuţie ale lucrărilor.
Mai mult, social democraţii solicită Inspectoratului Teritorial de Muncă să verifice dacă se respectă normele de protecţia muncii pentru a fi preîntâmpinate accidentele.
„M-am întâlnit pe traseu cu domnul viceprimar Seredenciuc la lucrările din faţa Casei de Cultură şi am asistat împreună la un caz când unul dintre muncitori a fost la un pas să i se reteze capul datorită unui furtun de hidrant care a început să aibă o mişcare dezordonată atunci când se pompa apa din subsol. Fac apel la cei de la ITM să verifice normele de protecţia muncii pentru a evita accidentele. Lucrează oameni în aceste şanţuri, tranşee, catacombe, care nu sunt calificaţi, nu sunt angajaţi ai firmelor respective, din ceea ce văd eu, şi cred că este normal ca echipamentul de protecţie să fie folosit de toţi”, a spus Iordache.
Dosarul cu concluziile din teren ale consilierilor PSD, care conţine şi soluţiile de rezolvare a deficienţelor, va fi depus pe masa primarului Ion Lungu.
Iordache speră ca primarul să ţină cont de propunerile aleşilor social democraţi, iar dacă nu, el va fi cel care va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate privind modul de derulare a lucrărilor.