Preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Alexandru Băişanu, consideră că una dintre preocupările principale ale reprezentanţilor partidelor de guvernământ este organizarea de festivaluri, şi nu guvernarea României. Băişanu a precizat că numai în luna august, la nivel naţional, se organizează 380 de festivaluri.
„Sunt 380 de locaţii în care se fac festivaluri pentru ca românii flămânzi şi şomerii să-şi umple timpul cu ceva. Festivaluri care secătuiesc bugetul localităţilor şi al judeţelor, în loc ca banii să ajungă la învăţământ, sănătate sau alte domenii în care este nevoie de fonduri”, a spus Alexandru Băişanu.
El a adăugat că cea mai mare parte a acestor festivaluri sunt organizate de reprezentanţi ai PSD şi PD-L, cu rolul de a-şi face campanie electorală. Astfel, Băişanu le-a sugerat celor două partide aflate la guvernare să stabilească „sărbători legale lunare, pentru propagandă şi de slăvire a PD-L şi PSD”.
Liderul interimar al PNL Suceava a criticat şi faptul că, în timp ce banii publici sunt cheltuiţi inutil pe festivaluri, Guvernul anunţă concedieri masive în rândul bugetarilor.
„Statul român a ajuns să fie condus ca o firmă privată, în care dacă ceva nu merge bine sunt daţi oameni afară. Numai că cei de la guvernare nu îşi dau seama că tot statul va trebui să-i plătească pe cei care sunt daţi afară, însă de data aceasta plata se face din banii pe care îi plătesc firmele private ca şi contribuţii la bugetul de stat”, a subliniat preşedintele liberalilor suceveni.
Băişanu dă exemplul fiicei sale, pentru a aduce critici sistemului de învăţământ
Pe de altă parte, Alexandru Băişanu a precizat că nu este de acord cu modul în care actualii guvernanţi încearcă să promoveze pachetul de legi în domeniul educaţiei. El a arătat că în loc să se grăbească, Guvernul ar trebui să supună dezbaterii publice toate proiectele de legi ale învăţământului, respectiv cele propuse de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, de Ministerul Educaţiei şi de către PNL. Băişanu consideră că doar după o analiză a tuturor acestor proiecte se va reuşi elaborarea unei legi a învăţământului care să asigure respectarea celor două principii după care ar trebui să funcţioneze sistemul educaţional, respectiv evoluţia pozitivă a tinerilor şi asigurarea de condiţii normale pentru profesori.
„Actualele legi nu au în vedere aceste principii. Mă uit la fetiţa mea care are nouă ani, este în clasa a treia, însă în clasa a doua a avut de citit Moromeţii. Probabil că în clasa a patra va trebui să citească Capitalul lui Marx. Şi se poate să nu mai trebuiască să facă şi clasa a şasea, pentru că va face tot ce trebuie în clasa a cincea. Oricum, sunt lucruri hilare în învăţământul românesc”, a declarat Alexandru Băişanu. El consideră că de aceste „lucruri hilare” sunt vinovaţi parlamentarii care votează doar la comandă politică. Mai mult, liderul PNL Suceava a declarat că unii parlamentari nu ar avea dreptul moral să dezbată şi să voteze legile învăţământului, în condiţiile în care „au făcut studii din greşeală, la fără frecvenţă sau la seral”.
(19 aug 2009, 09:52:09