Liberalii din Suceava au istorica şansă de a-şi reconstrui organizaţia judeţeană cu aportul deputatului minorităţii italiene, Mircea Grosaru. Deputatul a mai făcut parte din structurile de conducere ale filialei sucevene a PNL, dar s-a suspendat din organizaţie înainte de alegerile din 2000 pentru a candida din partea italienilor din România şi a rupt orice legătură cu liberalii în una dintre cele mai negre perioade din istoria post-decembristă a acestui partid, pe plan local. Acum şi-a anunţat intenţia de a reveni într-o funcţie de conducere în PNL Suceava, din postura dobândită în ultimii opt ani, de şef al italienilor din România.
La conferinţa de presă în care şi-a anunţat revenirea condiţionată în partid, Mircea Grosaru a ţinut să precizeze bogatul CV profesional, cu „patru facultăţi, două doctorate, patru masterate”.
Licenţă, masterate şi doctorate după 40 de ani
„Ca să nu pierdem vremea” discutând despre când şi unde a urmat atâtea şcoli, deputatul a trimis jurnaliştii la CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. De aici aflăm că înainte de 1989 Mircea Grosaru a absolvit, în 1974, Facultatea de Matematică - Fizică la Universitatea din Bacău, de fapt fostul institut superior din Bacău, deoarece pe vremea regimului comunist acest oraş nu avea universitate. La numai doi ani, în 1976, conform CV-ului, Mircea Grosaru era profesor de matematică şi director de şcoală! După câţiva ani, în 1982, actualul parlamentar a finalizat şi cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică - IEFS Bucureşti.
După Revoluţie, când s-a dat liber la diplome, după vârsta de 40 de ani Mircea Grosaru face o adevărată pasiune pentru studiile universitare: în 1996, la 44 de ani, a absolvit Facultatea de Economie - ASE Bucureşti, la 48 de ani, în anul 2000, Facultatea de Drept la Universitatea din Craiova, masterate în 1998 la Şcoala Superioară de Studii în Administraţie – Roma, Italia, în 2006 - Economie generală la Academia de Studii Economice - Bucureşti, în 2007 - Colegiul Naţional de Apărare Carol Davila, Academia Militară Bucureşti, în 2008 - Institutul Diplomatic Român, Bucureşti.
La acestea se mai adaugă şi două doctorate în perioada 2006-2009, în Drept Comercial la Academia de Studii Economice Bucureşti, Catedra de Drept şi la Universita degli Studi di Palermo, Italia – cotutelă.
Pe durata studiilor post-decembriste, Grosaru a îndeplinit funcţii publice
În tot acest timp de studii intense, Grosaru a fost consilier la Camera Deputaţilor, director în Prefectura Suceava, director la Regia de Protocol, administrator general la firma sa, Euro Consulting SA şi deputat din 2004 până în prezent.
În 2004 Mircea Grosaru a fost ales deputat de Suceava, iar în 2008 a fost ales în circumscripţia electorală 7 Botoşani, colegiul uninominal 5. Reprezintă Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. şi face parte din Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
Ascendenţa italiană a descoperit-o la soţia sa, iar cât de strânse sunt legăturile cu limba şi cultura italiană punctează pe blogul „Antiteze” dr. Cristian Luca, postdoctoral Fellow del Ministero italiano degli Affari Esteri (cercetător post-doctorat pe lângă Ministerul italian al Afacerilor Externe), în perioada când românii din Italia se confruntau cu o reacţie puternică din partea italienilor, în urma unor acte agresive săvârşite de conaţionalii noştri în Peninsulă.
„În ţară, deputatul minorităţii italiene, d-nul drd. Mircea Grosaru, a acordat un interviu de neuitat televiziunii private italiene Canale 5, menţionând (maledizione!), într-o ruşinoasă exprimare în limba italiană, că oribila crimă de la Roma reprezintă doar un “incidente” şi că relaţiile bilaterale sunt “buonissime [sic!]”. No comment!”, scrie dr. Cristian Luca.
În dubla sa calitate de român-italian, deputatul de Botoşani Mircea Grosaru a anunţat că vrea să participe cu toate forţele la o reconstrucţie solidă a PNL Suceava, evident, dintr-o funcţie la vârful organizaţiei, minimum anunţat ca acceptabil fiind postul de secretar general coordonator.
(23 iun 2009, 12:17:27
Chiar nu se doreste ca PNL-ul sa aiba si competenti!?
Peste tot se aleg in tara asta haaahalerele.... si cine o sa mai faca si treaba?!