Fostul prefect de Suceava Ştefan Alexandru Băişanu şi-a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, candidatura la preşedinţia Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, la alegerile care vor avea loc în data de 12 iulie a.c.. La conferinţă, Băişanu a venit însoţit de cel care a spus că i-a dat ideea de a candida, deputatul PNL de Suceava Gheorghe Coroamă, de deputatul din partea minorităţii italiene, Mircea Grosaru, de prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Aurel Burciu, şi de consilierul judeţean PNL Brînduşel Nichitean.
A fost prezent, de asemenea, şi actualul preşedinte interimar al filialei judeţene, Philip Rozopol, care şi-a anunţat deja intenţia de a candida pentru aceeaşi funcţie.
Băişanu şi-a motivat candidatura prin aceea că interimatul la conducerea filialei judeţene „nu a adus nimic bun” şi că, pentru a avea rezultatele pe care le merită, liberalii au nevoie şi la Suceava de un preşedinte ales, cu atât mai mult cu cât bătălia din toamnă pentru preşedinţia României se anunţă una foarte grea.
„Încercarea mea de a câştiga preşedinţia PNL, în competiţie cu alţi colegi de-ai mei, trebuie să aducă un plus de valoare la nivel organizatoric, de vizibilitate şi de luptă politică, pentru că asta ne-a lipsit. Consider că echipa pe care o am va da rezultate şi va aduce PNL la cel puţin 20 la sută, aşa cum am reuşit la alegerile parlamentare”, a declarat Băişanu, care a mai spus că speră ca perioada de interimat să se sfârşească cu bine, iar după aceea cel care va conduce PNL să facă echipă cu cei care au pierdut competiţia internă şi să-i ducă pe liberalii suceveni la un scor cât mai bun în toamnă.
Întrebat câte organizaţii locale îi sprijină candidatura, Alexandru Băişanu a răspuns că nu doreşte să facă nominalizări, dar în principiu multe dintre acestea îşi doresc o schimbare la nivelul conducerii judeţene.
Dacă Băişanu s-a rezumat la a-şi prezenta intenţiile în privinţa viitorului său politic, cu urări de succes de convenienţă la adresa contracandidaţilor săi, intervenţiile celor care îl sprijină şi ale actualului preşedinte Rozopol au scos la iveală tensiunile care există între diversele facţiuni din PNL Suceava.
Înainte de alegerile interne, liberalii se păruiesc în conferinţă de presă
Pe de o parte, Philip Rozopol şi-a arătat surprinderea faţă de brusca activitate politică a deputatului Coroamă, care „a excelat prin absenteism la conferinţele de presă” şi dintr-o dată organizează o întâlnire cu presa „pentru a demara o acţiune de sprijin pentru domnul Băişanu”. Rozopol a precizat că nu are nimic împotriva acţiunii lui Băişanu, care respectă toate normele democratice, în schimb a apreciat că deputatul Coroamă a depăşit limitele impuse de reglementările interne ale PNL Suceava. „Pentru că nu a respectat modul de organizare a conferinţelor şi temele care trebuie abordate de parlamentari, voi prezenta situaţia care s-a creat azi comisiei de disciplină”, a spus Rozopol.
De cealaltă parte, Coroamă i-a spus lui Rozopol că „este de mai puţină vreme în PNL şi încă nu ştie că PNL este un exemplu de democraţie internă în partid”. „Îl susţin pe domnul Băişanu fără rezerve, în filiala judeţeană Suceava a PNL de prea mult timp domneşte o stare de autosuficienţă, de automulţumire faţă de ceea ce am obţinut noi rând pe rând în ultimele confruntări electorale. Diferitele structuri de conducere au fost copleşite de o stare de resemnare, de neputinţă faţă de adversarii politici, care nu sunt atât de tari pe cât sunt de vulnerabili. Este vremea unei schimbări de atitudine faţă de cei care sunt acum la putere, faţă de adversarii politici”, a afirmat deputatul Coroamă.
Un alt susţinător al lui Alexandru Băişanu, deputatul din partea Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT, Mircea Grosaru, a fost mult mai vehement la adresa lui Philip Rozopol, după ce a anunţat că este de ani de zile prieten de familie cu acesta. După ce şi-a prezentat vechile legături cu PNL, partid al cărui membru a devenit în 1991 şi din care s-a autosuspendat în 2000, Grosaru a arătat că doreşte să revină la liberali, alături de care a rămas „cu sufletul şi cu documentele”.
La PNL Suceava, prietenia şi politica nu se împacă
Grosaru pune la dispoziţia PNL experienţa politică din două mandate de deputat exercitate şi unul câştigat prin instanţă, la CEDO, precum şi experienţa profesională, dată de „patru facultăţi, două doctorate, patru masterate”. Întrebat ce masterate, doctorate şi facultăţi a absolvit, Grosaru a spus că acestea pot fi aflate din CV-ul lui, „ca să nu pierdem vremea”.
Revenirea la PNL Suceava este însă condiţionată de acordarea cel puţin a funcţiei pe care a avut-o pe vremuri la liberali, aceea de secretar coordonator al organizaţiei judeţene.
În ceea ce priveşte opinia lui Grosaru faţă de prietenul său Philip Rozopol, deputatul a spus că „una este prietenia şi alta este politica” şi că „nu putem să riscăm să punem la conducerea PNL o persoană care are o experienţă de zece ani în PSD. Oare nu putem găsi o altă soluţie?”. „La Suceava, democraţia este în pericol. Dacă este linişte, eu, ca cetăţean, sunt înspăimântat. Nimeni nu spune nimic, toată lumea este prieten cu primarul sau preşedintele CJ, că nu ştiu ce le dă. Câte un contract de sponsorizare, le închide ochii, le dă nişte cârpe la ars, le dă gunoaie sau mai ştiu eu ce”, a spus Mircea Grosaru, aluzie evidentă la firma lui Rozopol, de incinerare a deşeurilor.
Nici Brînduşel Nichitean nu se simte mai confortabil cu actuala conducere, pe care o acuză că l-a marginalizat pentru că a pierdut alegerile parlamentare în colegiul Burdujeni, ba chiar a pornit „o vânătoare de vrăjitoare” împotriva lui pentru a-l elimina dezumflându-i cauciucurile de la maşină! „Steaua lui Nichitean n-a apus, voi demonstra asta. Nu cer nimic de la partid, nu aştept nici o funcţie, eu la partid dau, nu iau”, şi-a precizat Nichitean poziţia.
Mai puţin critic la adresa preşedintelui PNL a fost prorectorul Aurel Burciu, care a ţinut doar să-i atragă atenţia lui Philip Rozopol că într-un partid fiecare membru trebuie să aibă posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere, iar lui Băişanu i-a recomandat „tact şi diplomaţie”, arătând că la acest capitol mai trebuie finisat.
La finalul conferinţei de presă, candidatul Băişanu a concluzionat că, indiferent cine va câştiga alegerile interne, la Suceava trebuie relansată lupta politică, prin „atacuri violente şi radicale împotriva mafioţilor politici şi administrativi din judeţul Suceava, care în momentul de faţă îşi bat joc de banii publici”, iar membrii PNL care „sunt hăituiţi” de actuala putere trebuie să găsească sprijin şi protecţie la partid.
(22 iun 2009, 13:28:30
CAT DESPRE CANDIDATURA " CATELEI LAICA " BAISANU CARE SE VISEAZA SI PE LUNA SI PRESEDINTE DE PARTID E DISTANTA DE LA PAMANT LA CER INTRE DUMNEALUI SI GOREA SAU ROZOPOL.
OBSERVAM CU SURPRINDERE NOI SUCEVENII CA ACEST DOMN BAISANU NU A INVATAT NIMIC PANA ACUM CONSIDERAND DE FIECARE DATA CA TOTUL TREBUIE SA I SE CUVINA IAR CEILATI SA SE APLECE IN FATA LUI . RUSINE DOMNULE BAISANU !