Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 10 iun 2009 - Anul XIV, nr. 133 (4119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică

Voturile pentru liberali, depăşite de cele ale turiştilor electorali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua alegerilor pentru Parlamentul European s-a remarcat prin numărul foarte ridicat al celor care s-au dus să voteze la altă secţie decât cea la care sunt arondaţi în baza domiciliului pe care îl au. La cele peste 500 de secţii de votare din judeţul Suceava s-au dus să-şi exprime opţiunea politică nu mai puţin de 14.815 de „turişti”, care au votat pe liste suplimentare. Numărul lor este surprinzător de mare, fiind mai ridicat chiar decât numărul celor care au votat pentru PNL, care în tot judeţul nu a strâns mai mult de 14.567 de voturi.
Situaţia este cu atât mai interesantă cu cât liberalii au organizaţii în toate localităţile judeţului şi au avut reprezentanţi în toate secţiile de votare, iar rezultatele oficiale arată că au fost secţii în care PNL a avut un singur vot, precum secţia 227 de la Brodina, ceea ce ar însemna că singurul care a votat pentru acest partid istoric a fost probabil reprezentantul partidului în secţia de votare. Aici, din 110 voturi, PNL a avut unul, iar EBA, de exemplu, a avut 9. În alte secţii din judeţ, ca 126, 128, 130, 159, 196, PNL a avut între 2 şi 5 voturi. De altfel, mezina preşedintelui României i-a convins, mai mult decât liberalii, pe alegătorii din mai multe localităţi din judeţ. Singura secţie în care Elena Băsescu nu a avut nici un vot a fost cea cu numărul 525, din Vultureşti.

 

Primarii PNL au fost „precauţi” la euroalegeri

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Philip Rozopol, explică pierderea europarlamentarelor în localităţi care, la alegerile locale şi generale, şi-au exprimat opţiunea majoritar spre candidaţii PNL prin aceea că „există o latură de dependenţă economică generată de alocările bugetare, de Consiliul Judeţean, şi dubla calitate a primarilor, ca membri de partid şi ca oameni responsabili pentru comunitatea care i-a ales, care i-a făcut mai precauţi. Primarii au mai puţine probleme de ordin politic, ei au probleme economice şi sociale pe care trebuie să le rezolve în localităţile lor şi noi am înţeles asta”.
Altfel spus, entuziasmul pentru implicarea în campania electorală şi vigilenţa în ziua votului pentru primarii liberali au fost trecute pe planul doi, după nevoia de bani de la guvernul PD-L-PSD sau de la bugetul judeţean, gestionat de PD-L.

 

Rozopol: „11% arată procentul real de simpatizanţi PNL”

„Rezultatul votului pentru PD-L în judeţul Suceava a fost în urma unei presiuni generate de Gheorghe Flutur. A vrut să scape de administratorul lui, de care gurile rele spun că e un securist infiltrat ca să-l supravegheze pe Flutur. Rezultatul foarte bun al Elenei Băsescu este datorat tot unei sarcini de partid, care, ca de obicei, în judeţul Suceava este executată cu multă abnegaţie şi dăruire. Cele ale PSD au fost generate de un activism dus la exces, iar fraudele nu se leagă acum de imaginea lor pentru că sunt versaţi în asta. Ceilalţi încă învaţă, dar, după cum se vede, au potenţial”, a declarat Rozopol. Acesta a spus că îşi pune mandatul de preşedinte la dispoziţia partidului, dacă liderii săi vor considera necesar, dar apreciază că scorul de 11 la sută realizat de PNL în judeţul Suceava este cel care arată procentul real de simpatizanţi ai PNL, „care nu pot fi întorşi nici spre stânga, nici spre dreapta” şi că „e bine pentru că de aici se poate construi”.
„Procentul de 20 la sută de la alegerile din toamnă avea şi componenta umană a persoanei care a candidat, deci 50 la sută a contat partidul, 50 la sută persoana, deci ne îndreptăm spre votul uninominal. Alegerile europarlamentare au fost mai abstracte”, a arătat liderul PNL Suceava.

 

Cei aproape 15.000 de votanţi pe liste suplimentare, verificaţi de poliţie după CNP dacă n-au votat de mai multe ori

Pe de altă parte, deşi a dat de înţeles că are suspiciuni asupra numărului mare de alegători care au votat pe listele suplimentare, Philip Rozopol a evitat să comenteze cum se face că în localităţile de pe harta turistică au votat mai puţin „turişti” decât în comune precum Dolhasca, unde au votat 430 de turişti, Adîncata- 154, Boroaia- 164, Bogdăneşti- 145, Preuteşti- 140, Udeşti- 372, Mălini- 197, Horodniceni- 229 sau Vultureşti- 151. La Putna au votat 95 de alegători pe liste suplimentare, la Suceviţa- 124, la Moldoviţa- 87, la Cacica- 89, la Mănăstirea Humorului- 145, la Ciocăneşti- 81. Fruntaşe la turişti au mai fost duminică Liteni- 229 , Salcea- 129, Vicov de Sus-106, Berchişeşti- 107, Baia-134, Broşteni- 142, Frasin-228, Forăşti- 220 sau Grămeşti-107.
Ministrul de Interne, Dan Nica, a anunţat că toate listele suplimentare din ţară vor fi verificate printr-un soft special. Celor aproape 15.000 de persoane care au votat astfel în judeţul Suceava li se introduce numele, prenumele şi CNP-ul în acest soft şi, în momentul în care o persoană apare cu CNP-ul pe două secţii de vot, aceasta va fi identificată. Cei care au votat de mai multe ori riscă închisoarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Voturile pentru liberali, depăşite de cele ale turiştilor electorali.
 Vizualizări articol: 976 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Voturile pentru liberali, depăşite de cele ale turiştilor electorali3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei