Corjuc a constatat o lipsă de informare cu privire la fondurile europene care pot fi accesate pentru dezvoltarea agriculturii, exemplificând cu măsura 1.1.2. „instalarea tinerilor fermieri”, care, deşi este în vigoare încă de la aderare, în această zonă nu este folosită. La nivel naţional, a sublinat Corjuc, pe această măsură au fost depuse doar 661 de proiecte, prima tranşă de finanţare fiind de 13,76 de milioane de euro.
Măsura 1.1.2. are ca obiective îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri, îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri şi creşterea numărului de tineri agricultori care încep pentru prima oară o activitate agricolă ca şefi de exploataţii şi încurajarea tinerilor fermieri de a realiza investiţii.
„Programul de instalare a tinerilor fermieri destinat mediului rural şi cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Politica Agricolă Comună, şi de statul român poate constitui o soluţie atât pentru absorbţia şomajului pe plan local, cât şi pentru demararea unor mici afaceri de natură să dezvolte din punct de vedere economic zonele cu probleme. Eu consider că datoria unui europarlamentar nu se rezumă la a reprezenta România, ci şi la a informa românii asupra oportunităţilor pe care le pune la dispoziţia lor Uniunea Europeană. Este păcat că la o rată a şomajului în creştere, mai ales în această zonă să pierdem foarte multe fonduri din necunostinţă de cauză”, a spus Corjuc.
„E important să vorbim mai ieftin în Europa, dar cred că e mai important să trăim ca europenii”
Potenţialii beneficiari pot fi persoane fizice sau juridice, care practică activităţi agricole pe exploataţii cu dimensiuni economice de 6-40 UDE (unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei, valoarea unei UDE fiind de 1.200 de euro).
Fondurile totale alocate măsurii 1.1.2. prin Fondul European de Dezvoltare Rurală se cifrează la 337.221.484 euro.
„Acesta este tipul de campanie pe care doresc să mă axez. Invit candidaţii mei la o competiţie pe programe concrete de dezvoltare, din care să câştige cetăţenii judeţului. E important să vorbim mai ieftin în Europa, dar cred că e mai important să trăim ca europenii”, a conchis Ioan Corjuc.